Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Що таке фінансовий ринок?

  2. У чому полягають головні відмінності між емітентами, інвесторами та фінансовими інститутами?

  3. Чи існує зв'язок між заощадженнями та інвестиціями?

  4. Назвіть основні функції фінансового ринку.

  5. У чому полягає різниця між прямим і непрямим фінан­суванням?

  6. Яку структуру має фінансовий ринок?

  7. Що таке "фіктивний капітал"?

  8. Дайте характеристику об'єктів фінансового ринку.

  9. Яка головна мета функціонування фінансового ринку?

10. Що таке фінансові інструменти?

40

Тема 2 грошовий ринок

1. Сутність та структура грошового ринку.

  1. Обліковий ринок та його особливості.

  2. Міжбанківський ринок. Операції на міжбанківському ринку.

2.1. Сутність та структура грошового ринку

Грошовий ринок — частина ринку позикових капіталів, де здійснюються переважно короткострокові (від одного дня до одного року) депозитно-позикові операції, що обслуговують, головним чином, рух оборотного капіталу фірм, короткостроко­вих ресурсів банків, установ, держави і приватних осіб.

Таким чином, держава використовує ресурси грошового ринку для фінансування своїх видатків і покриття бюджетного дефіциту. Крім держави, на грошовому ринку активно працюють банківські облікові установи, брокерські та дилерські фірми.

Особливе місце займає банківська система, тому що джере­лами ресурсів грошового ринку є кошти, які залучають банки. Основними позичальниками є фірми, кредитно-фінансові устано­ви, населення та держава.

Інструментами грошового ринку є векселі, депозитні серти­фікати, банківські акцепти та інші високоліквідні короткостро­кові інструменти.

Вексель - письмове боргове зобов'язання встановленої форми, що дає його власнику (векселедержателю) право вимагати від боржника (векселедавця) сплати зазначеної у векселі суми грошей у вказаний термін.

Розрізняють простий та переказний (тратта) векселі.

Простий вексель являє собою борговий цінний папір, який містить просте, нічим не обумовлене зобов'язання векселедавця виплатити певну суму грошей векселедержателю при настанні певного терміну.

Тема 2. Грошовий ринок

Переказний вексельявляє собою борговий цінний папір, який містить нічим не обумовлене письмове розпорядження кредитора, адресоване боржнику про те, щоб останній виплатив за пред'явленням або вдень, вказаний у векселі, певну суму грошей певній особі, або за наказом останньої, або пред'явнику векселя.

Передача переказного векселя здійснюється за допомогою індосаменту. Індосамент виконується на звороті векселя або на додатковому аркуші (алонжі). У випадку використання алонжа, останній повинен бути прикріплений до векселя. За своїм змістом індосамент має бути простим і нічим не обумовленим.

За формою передачі індосамент може бути двох видів: іменний та бланковий. Іменний індосамент повинен мати дві необхідні частини: підпис особи, що передає вексель, і вказівку нового векселедержателя, якому передається право за векселем. Для передачі векселя за бланковим індосаментом достатньо лише підпису індосанта. Отримавши вексель за бланком, векселе­держатель має три можливості: заповнити бланк іменем третьої особи (або й своїм власним), індосувати в свою чергу вексель через бланк або ж на чиєсь ім'я, або ж передати вексель третій особі, не заповнюючи бланк та не надписуючи індосамент.

Між простим (соло) векселем та переказним (тратта) існує багато спільних рис. Велика частина їхніх обов'язкових рекві­зитів збігається. Вексельні відносини в обох випадках, як правило, випливають і пов'язані з угодою, що стала підставою для видачі векселя. Ці векселі надають векселедержателю право вимагати зазначену у векселі суму у визначений термін. Предметом обох документів можуть бути тільки гроші. Обидва види цих фінансових інструментів є абстрактними і безумовними, тобто не пов'язаними з настанням яких-небудь подій або обставин. Усяка така умова робить векселі недійсними. Можливі посилання на інші обставини повинні проставлятися окремо від основного тексту.

Терміни платежу за векселями можуть бути виражені тільки одним зі способів, передбачених вексельним законодавством. Виставляння векселів на пред'явника не допускається. Заборо­няється також дроблення вексельних сум. Однаковими є й термі­ни давнини за вексельними вимогами. Термін дії претензій до ак-