Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 1. Місце Фінансового ринку в ринковій економіці 15

7) сприяння ефективному здійсненню операцій, які пов'язані із зовнішньоекономічною діяльністю.

Вишеперелічені функції фінансовий ринок виконує шляхом надання кредитів, проведення операцій з валютними цінностями, здійснення операцій з цінними паперами, готівковими та без­готівковими коштами, за активною участі фінансових установ та держави.

Тому, на наш погляд, серед усієї множини підходів до струк­тури фінансового ринку найбільш доцільно розглядати її як сукупність грошового ринку та ринку капіталів.

1.2. Суб'єкти фінансового ринку

У ролі суб'єктів фінансового ринку з правової точки зору виступають індивідуальні, інституціональні учасники та органи державного регулювання.

Індивідуальні учасники - це фізичні особи, які мають певні права та зобов'язання на фінансовому ринку згідно з чинним законодавством. У цій ролі можуть виступати громадяни певної держави, особи без громадянства та іноземні громадяни.

Інституціональні'учасники — це юридичні особи, які не є орга­нами державного регулювання. До них належать підприємства, організації, товариства, компанії, фонди тощо. Ці учасники мають відокремлене майно, характеризуються організаційною єдністю, мають змогу виступати від свого імені, наділені певними правами та обов'язками, мають розрахункові рахунки в банку та інше.

Особливе місце займають на фінансовому ринку органи державного регулювання. В їх ролі виступають органи законо­давчої, виконавчої та судової влади, а також державні органи, які не належать до вищевказаних органів.

Закони регулюють ринок та встановлюють над ним конт­роль. Обов'язковими для виконання учасниками фінансового ринку є нормативно-правові акти виконавчої влади, які прий­маються з метою регулювання окремих сегментів фінансового ринку, захисту прав його учасників.

16 СО. Маслова, О. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

Слід мати на увазі, що суперечки, які пов'язані з невиконан­ням зобов'язань за угодами між учасниками операцій на фінан­совому ринку, вирішуються в господарському суді.

Залежно від функцій, які виконуються суб'єктами ринку, їх поділяють на основі та інфраструктурі.

Основні учасники своїми діями створюють ринок, підтри­мують рух фінансових інструментів та забезпечують безпе­рервність і постійність взаємодії на ньому.

Інфраструктурні учасники фінансового ринку повинні допо­магати та прискорювати взаємодії між основними суб'єктами, сприяти підвищенню ефективності та якості проведення опе­рацій. Тобто їх функція — забезпечувати вдосконалення окремих сегментів та фінансового ринку в цілому.

Таким чином, головними суб'єктами фінансового ринку є домашні господарства, тобто населення; фірми та підприємства; фінансові інститути; держава.

Через фінансові інститути (банки, страхові компанії, цільові фонди) заощадження домашніх господарств, фірм і підприємств дозволяють іншим господарюючим суб'єктам задовольнити необ­хідність у коштах для розширення своєї діяльності.

Банківськими інститутами на фінансовому ринку здійс­нюється розрахунково-касове обслуговування клієнтів, ство­рення депозитів, кредитування, торгівля та збереження цінних паперів, вкладення вільних банківських коштів в інвестиційні проекти.

Небанківські фінансові установи, які поділяються на депо­зитні (кредитні союзи та асоціації), контрактно-ощадні (пенсійні фонди, страхові компанії), інвестиційні (інвестиційні фонди та компанії, трастові та фінансові компанії), акумулюють заощад­ження, в першу чергу, населення, надають іпотечні та споживчі кре­дити, проводять операції з цінними паперами.

Держава, надаючи кредит і отримуючи позики, відіграє вирі­шальну роль на фінансовому ринку. Свій вплив вона здійснює через управління відсотком, грошовою масою, кредитами, валют­ним курсом.

Суб'єкти фінансового ринку можуть виступати в ролі пози­чальника та інвестора. А фінансові інститути відіграють на цьому ринку роль посередника.