Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 4. Ринок капіталів

87

  • середньострокові позики — з метою як виробничого, так і суто комерційного характеру. Найбільшого поширення вони одер­жали в афарному секторі, а також при кредитуванні інноваційних проектів із середніми обсягами необхідних інвестицій;

  • довгострокові позики — з інвестиційною метою, для них характерний великий обсяг ресурсів. Особливий розвиток вони одержали в будівництві, паливно-енергетичному комплексі, сиро­винних галузях економіки. Такі позики видаються на термін від З до 5 років. У нашій країні вони використовуються недуже широко через загальну нестабільність економіки і меншу прибутковість порівнянно з короткостроковими кредитними операціями.

Таким чином, ринок капіталів задовольняє потреби господа­рюючих суб'єктів та населення у додаткових фошових коштах через надання позик на певних умовах.

Слід мати на увазі, що існує тісний взаємозв'язок між ринком капіталів та грошовим ринком, оскільки ринкові фінансові тех­нології, умови обігу багатьох фінансових інструментів перед­бачають швидку трансформацію короткострокових інструментів у довгострокові та навпаки.

4.2. Особливості ринку банківських кредитів

Кредитні відносини функціонують у системі економічних відносин. В основі їх лежить рух особливого виду капіталу — позикового.

Кредитні відносини — це частина економічних відносин, яка пов'язана з наданням вартості (коштів) у позику і поверненням її разом із певним відсотком. Кредит виступає як форма прояву кредитних відносин. Кредит виражає економічні відносини між кредитором та позичальником, які виникають під час одержання позики, користування нею та її повернення.

Кредит об'єднує в собі два процеси:

  1. акумуляцію тимчасово вільних коштів;

  2. вкладення або розміщення цих коштів.

Таким чином, кредит обслуговує більшу частину товарних потоків, замінюючи традиційні товарно-грошові зв'язки об-

88 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

мінного характеру. Він виступає як важливий засіб забезпечен­ня фінансово-господарської діяльності суб'єктів економіки.

Суть кредиту як економічної категорії виявляється в його функціях, розкриття яких дозволяє встановити зв'язок кредиту з системою економічних відносин.

Розглядаючи суть та функціонування кредиту в сучасних умо­вах слід враховувати, шо кредит — джерело формування основ­них і оборотних фондів; він збільшує швидкість обороту фондів. Кредит тісно взаємодіє зі збалансованістю економіки, що є най­важливішою умовою ефективності суспільного виробництва, -збалансованістю між тимчасово вільними ресурсами й обсягом засобів, що перерозподіляються. Недотримання цього балансу веде до перекручування природи кредиту і нега-тивно впливає на грошовий оборот.

Кредитні відносини, у свою чергу, впливають на збалансо­ваність економіки, регулювання (підтримку або оптимізацію) пропорцій суспільного відтворення між виробничою і неви­робничою сферами. В Україні відбувається перехід позикових капіталів зі сфери виробництва в сферу обігу, шо сприяє пору­шенню макроекономічної збалансованості. Кредит як один з факторів ринкових відносин впливає на товарно-грошову зба­лансованість, веде до збільшення виробництва товарів (а в 60-70-х роках, навпаки, викликав товарно-грошовий дисбаланс, тому що гроші частково втратили товарне забезпечення).

Кредит регулює сукупний грошовий оборот, а за допомогою останнього — внутрішньогосподарський оборот кожного суб'­єкта економічної діяльності й оборот грошових доходів насе­лення. Внаслідок цього відбувається розширення ринку з позиції попиту. Цей аспект важливий ще й тому, що грошові знаки і платіжні засоби, які обертаються в сучасних грошових системах, мають кредитний характер. Оскільки кредит заміщає готівку, то він безпосередньо впливає на грошову масу, що знаходиться в обороті. Регулювання йде централізовано через кредитну сферу з використанням норми обов'язкових резервів, дисконтної ставки і т.д. (рух кредиту значно ускладнюється у випадку уповільнен­ня грошового обороту або його розладу, викликаного інфляцією). Так, сповільнення руху грошей внаслідок, наприклад, взаємних