Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

5.7. Торгівля цінними паперами як вид фінансових послуг

Торгівля цінними паперами розглядається як діяльність з випуску та обліку цінних паперів, яка здійснюється банками, акціонерними товариствами, статутний фонд яких формується, як правило, за рахунок іменних акцій. Ці інститути виступають

160 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

як торговці цінними паперами та здійснюють такі види діяль­ності:

  1. діяльність з випуску цінних паперів;

  2. комісійну діяльність з цінними паперами; і:

  3. комерційну діяльність з цінними паперами.

Випуск цінних паперів являє собою цілеспрямовану та організовану діяльність емітента згідно з чинним законодавством.

Емісія цінних паперів включає в себе: визначення розмірів випуску, підготовку та публікацію проспекту емісії, реєстрацію випуску, друк бланків цінних паперів, публікацію оголошень про випуск. Розмір випуску акцій визначається величиною статут­ного капіталу акціонерного товариства та його приростом. Кіль­кість акцій, що випускаються, визначається шляхом поділу роз­міру статутного капіталу чи його приросту на номінальну ціну акції. Розмір випуску боргових зобов'язань розраховується шля­хом поділу суми позики на номінальну ціну облігації, сертифі­кату чи фінансового векселя.

Випуск цінних паперів - це сукупність цінних паперів даного емітента, які надають однаковий обсяг прав та які мають однакові умови розміщення. Рішення про випуск цінних паперів — це документ про обсяг, вид, кількість, мету та терміни випуску цінних паперів, яке приймається загальними зборами акціонерів акціо­нерного товариства чи іншими органами, які мають відповідні пов­новаження. Рішення оформлюються окремими протоколами і реєст­руються в органах державної реєстрації цінних паперів.

При випуску акцій повинні бути виконані наступні проце­дури: приймається рішення про випуск, три примірники рішення зшиваються та скріплюються печаткою: один примірник збері­гається в емітента, а два інших подаються в орган реєстрації та реєстротримачу.

Процедура емісії включає наступні етапи:

  • прийняття емітентом рішення про випуск;

  • підготовка проспекту емісії, якщо реєстрація випуску повинна супроводжуватися проспектом емісії;

  • державна реєстрація випуску та проспекту емісії;

  • виготовлення цінних паперів;

Тема 5. Ринок фінансових послуг

161

  • надання інформації, яка міститься в проспекті емісії;

  • підписка;

  • реєстрація звіту про підсумки випуску;

  • надання інформації, яка міститься в звіті про підсумки випуску.

Разом з рішенням про випуск цінних паперів надається і проспект емісії. Проспект емісії може бути підготовлений щодо од­ного або декількох випусків акцій різних типів, що розміщуються одночасно, або щодо одного чи декількох випусків облігацій різних серій.

Проспект емісії повинен містити наступні три розділи:

  1. Дані про емітента.

  2. Дані про фінансове становище емітента (розділ відсутній при створенні акціонерного товариства, за винятком випадків перет­ворення підприємств іншої організаційно-правової форми в акціонерне товариство).

  3. Дані про майбутній випуск цінних паперів.

У першому розділі проспекту емісії характеризується статус емітента якюридичної особи, зазначається його повне і скорочене найменування, дата реєстрації і реєстраційний номер, наймену­вання органу реєстрації; наводиться юридична і поштова адреса; вказується належність до промислових, банківських, фінансових груп, холдингових компаній, концернів, асоціацій, громадських організацій. Крім того, проспект емісії містить список усіх філій, представництв емітента, їх місцерозташування, поштову адресу, дату відкриття, вид діяльності; відомості про власний капітал, прибуток, оборот, заборгованість на дату ухвалення рішення про випуск цінних паперів; характеризується структура органів уп­равління емітента.

Другий розділ проспекту емісії ("Дані про фінансове стано­вище емітента") повинен включати: бухгалтерські баланси за останні три фінансових роки, підтверджені аудиторською перевіркою; короткий опис майна емітента і його основних видів Діяльності; повний звіт про використання прибутку за останні три завершених фінансових роки; звіт про використання засобів резервного фонду за останні три роки; інформацію про розмір Простроченої заборгованості зі сплати податків; дані про забор-

"—5-1619