Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 5. Ринок фінансових послуг

143

ти всю суму. У цьому випадку гаранти укладають угоду, відповідно по якої у гарантійному випадку кожна сторона сплачує свою долю гарантійної суми.

Гарантії можуть бути обмеженими, коли лише частина зобов'­язань, виражена у конкретній сумі, та необмеженими, коли гарант відповідає за всю суму зобов'язань.

Також гарантії поділяють на платіжні та договірні. Платіжні гарантії включають гарантування платежів за векселями, акредитивами та інкасовими операціями. Вони широко вико­ристовуються при здійсненні розрахунків за комерційними кредитами. До договірних гарантій відносять тендерні гарантії, які пов'язані з організацією торгівлі; митні гарантії по сплаті експортно-імпортного мита; гарантії, які необхідно здійснити згідно з певним контрактом, та інші.

За способом реалізації гарантій їх поділяють на умовні та безумовні. При надант умовної гарантії гарант сплачує по гаран­тійному випадку лише у разі виникнення певних умов, тобто у документарній формі підтверджується, що партнер клієнта вико­нав усі договірні умови (зобов'язання) згідно з контрактом або клієнт, платіж якого гарантується, не виконав своїх зобов'язань. При безумовній гарантіїплатіж здійснюється за першою вимогою кредитора без урахування заперечень клієнта. Безумовні гарантії, як правило, виставляються за дорученням великих клієнтів.

Надання гарантій пов'язане з певними ризиками для органі-зації-гаранта, тому останні, у разі визначення можливостей та роз­мірів гарантій, враховують наступні фактори:

  1. рівень фінансової стійкості гаранта;

  2. розмір власного капіталу клієнта;

  3. мета та якість угоди, за якою організація виступає гарантом;

  4. надійність забезпечення.

Визначення можливостей надання гарантії здійснюється на основі аналізу документів, які обґрунтовують необхідність їх видачі (оригінали векселів, договорів, контрактів, угод та документів) та підтверджують фінансовий стан клієнта, можливості виконання ним своїх зобов'язань.

При оформленні гарантії гарант укладає з клієнтом угоду по забезпеченню гарантійного зобов'язання, тобто умови вистав­лення гарантії та її забезпечення, можливості пролонгації гарантії.

144 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

Як забезпечення гарантії частіше використовують блокування певної суми на розрахунковому рахунку в банку, переуступку виручки за акредитивом з її блокуванням. Страхові поліси заста­ви, гарантії третіх осіб у банківській практиці Росії, України ще не отримали широкого розповсюдження.

Контрольні запитання

  1. Яку роль відіграють на фінансову ринку гарантійні послуги?

  2. Що таке гарантія?

3. Які є види гарантій?

4. Хто може надавати гарантійні послуги?

5. Проаналізуйте стан надання гарантійних послуг в Україні.

5.6. Послуги розрахунково-касового обслуговування

Ринкова економіка потребує створення механізму розра­хунків між суб'єктами економіки, забезпечення безперервності платежів та на цій основі — підвищення ефективності функціо­нування економіки.

Усі розрахунки, які здійснюються в економіці поділяються на готівкові та безготівкові. Готівкові платежі здійснюються готів­кою та обслуговують рух товарів та послуг. В країнах з ринковою економікою має місце тенденція зниження частки готівкових розрахунків, що пов'язано з успішним розвитком системи елект­ронних платежів. Готівка, як правило, обслуговує розрахунки насе­лення. В діяльності фірм та підприємств більш розповсюдженими є безготівкові розрахунки та платежі.

Сфера безготівкових розрахунків поділяється на міжбанківські, які обслуговують відносини між банками, та міжгосподарські розрахунки між клієнтами банків. Головним елементом цієї системи є банківська установа. Це пояснюється тим, що безготівкові розра­хунки здійснюються за допомогою банківської системи, що значно полегшує процес контролюта регулювання грошової сфери, змен­шує витрати та сприяє збільшенню швидкості обігу грошей.