Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет.вкз. диплом. спец.2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

КРИМСЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З НАПИСАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

для студентів спеціальності “Економіка підприємства” (спеціалісти), денної та заочної форми навчання

Сімферополь, 2012

Методичні вказівки і тематика дипломних робіт для студентів спеціальності “Економіка підприємства” підготовлена кафедрою економіки підприємства Кримського економічного інституту ДВНЗ «Київський національний економічний університет ім. В.Гетьмана».

Рекомендовано до публікації кафедрою економіки підприємства Кримського економічного інституту ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана» (протокол №6 від 30 січня 2012 р.)

Укладачі: С.П. Наливайченко, доктор економічних наук, професор,

В.Є. Михайлова, кандидат економічних наук, доцент,

Т.В. Амельченко, кандидат економічних наук, доцент,

І.В. Артюхова, кандидат економічних наук, доцент,

М.А. Потєєва, кандидат економічних наук, доцент,

П.І. Акіменко, кандидат економічних наук, доцент.

Комп'ютерний набір і верстка: О.М. Лазеба

1. Мета і завдання дипломної роботи

Написання і захист дипломної роботи є заключним етапом технологічного процесу підготовки фахівців. Зміст дипломної роботи і її захист демонструють повноту й глибину теоретичних знань студента-випускника, його практичні навички в проведенні економічних досліджень, уміння робити висновки, формулювати й обґрунтовувати розрахунками конкретні пропозиції, що сприяють поліпшенню роботи підприємства.

Ціль дипломної роботи – закріплення отриманих в інституті знань, поглиблення навичок самостійної роботи з літературними джерелами, законодавчими, методичними й інструктивними матеріалами, вивчення й осмислення досвіду господарювання в умовах ринку, сучасних методів підвищення ефективності виробництва і інших напрямків підприємницької діяльності суб'єкта господарювання.

Завдання дипломної роботи складається в обґрунтуванні методів удосконалення господарського механізму функціонування суб'єкта господарювання, визначенні стратегії його розвитку в умовах ринку, підвищенні ефективності управлінських рішень на основі сучасних менеджменту й маркетингу.

Дипломна робота – це документ, на основі якого державна комісія визначає рівень кваліфікації фахівця і його здатність до самостійної роботи. Показником якісної підготовки фахівця є розробки, виконані на матеріалах конкретного підприємства. Висновки й рекомендації, представлені у висновку роботи, повинні бути апробовані в практичній діяльності, можуть бути впроваджені в практику роботи підприємств.

2. Вимоги до дипломної роботи

Дипломна робота повинна:

  • відбити сучасну постановку досліджуваної проблеми й можливі шляхи її рішення;

  • містити повне теоретичне обґрунтування розглянутих питань;

  • ґрунтуватися на самостійному дослідженні практичного матеріалу по економіці й управлінню об'єкта дослідження (об'єднання, підприємства, цеху);

  • базуватися на прогресивних методах економічного дослідження;

  • висвітити передовий досвід рішення досліджуваних питань на інших підприємствах;

  • містити обґрунтовані висновки (оцінку) про постановку і рішення досліджуваних питань на підприємстві;

  • містити конкретні пропозиції й розрахунки економічного обґрунтування оптимального рішення досліджуваних проблем з метою підвищення ефективності функціонування підприємства;

  • бути написана грамотно й оформлена відповідно до вимог.

Зазначені вимоги є критеріями оцінки дипломної роботи з боку викладача-керівника дипломної роботи й ДЕК. Залежно від ступеня виконання студентом цих вимог викладач ухвалює рішення щодо допуску або недопуску дипломної роботи до захисту.

3. Вибір теми дипломної роботи

Теми дипломних робіт повинні бути пов'язані з основними напрямками наукових досліджень викладачів кафедри, тематикою наукових студентських робіт, а також тематикою курсових робіт. Тема повинна бути конкретною, тобто бути націленою на дослідження певного аспекту економічної діяльності підприємства, передбачати можливість одержання необхідного для її розробки практичного матеріалу, а також розгляду питань, по яких можуть бути висловлені конкретні пропозиції. Серед численних питань економічної діяльності підприємства як предмет дослідження в першу чергу вибирається той, котрий у цей час має для підприємства найбільше значення, остаточно не вирішен, або тільки намічений до вирішення. У зв'язку із цим переважно, щоб студент виконував дипломну роботу на замовлення підприємства з документальним оформленням цього замовлення.

Об'єктом дослідження, як правило, виступає: для студентів-заочників - підприємство, де вони працюють; для студентів стаціонару - підприємство, де вони проходять практику. Якщо студент-заочник не працює на промисловому підприємстві, то це не звільняє його від необхідності писати дипломну роботу на основі даних конкретного промислового підприємства.

Написання дипломної роботи значно полегшується й прискорюється в тому випадку, якщо її тема пов'язана з темами наукових доповідей, зроблених у рамках науково-дослідної студентської роботи, доповідей на семінарах, диспутах, а також курсових робіт.