Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

82 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

строковий характер, зумовлений глибинними макроекономічними процесами, валютні інтервенції не приведуть до позитивного результату. Вони можуть лише відтягнути відповідні зміни валютного курсу на якийсь час, протягом якого урядом повинні бути застосовані заходи щодо врівноважування платіжного балансу. В іншому випадку після вичерпання валютних резервів неминуче ще більш катастрофічне потрясіння валютного ринку. Таким чином, Центральний банки здійснює валютне регу­лювання виходячи з основних напрямків монетарної політики та її складової - валютної політики, з метою досягнення стабільності національної грошової одиниці.

Контрольні запитання

  1. Чим викликана необхідність купівлі-продажу валюти?

  2. Що таке валютний курс?

  3. Назвіть основні міжнародні валютні ринки.

  4. Що таке котирування валют?

  5. Коли і чому з'явились деривативи?

  6. Які форми міжнародних розрахунків є найменш вигідни­ми для експортера і чому?

  7. Хто є суб'єктом валютного ринку?

  8. Які характерні риси має валютний ринок?

  9. Назвіть основні засоби міжнародних валютних платежів.

10. Як впливає девальвація та ревальвація валют на торго­ вий баланс країни?

83

Тема 4 ринок капіталів

  1. Сутність та структура ринку капіталів

  2. Особливості ринку банківських кредитів

  3. Ринок цінних паперів як складова ринку капіталів

4.1. Сутність та структура ринку капіталів

Ринок капіталів це частина фінансового ринку, де форму­ються попит та пропозиція в основному на середньо- і довго­строковий позиковий капітал, специфічна сфера ринкових відносин, де об'єктом угоди є наданий у позику грошовий капітал.

Позиковий капітал — це кошти, віддані в позику за визначе­ний відсоток за умови поверненості. Формою руху позикового капіталу є кредит. Основним його джерелом служать кошти, що вивільнюються в процесі відтворення: амортизаційні фонди підприємств, частина оборотного капіталу в грошовій формі, прибуток, що йде на відновлення і розширення виробництва, грошові доходи і заощадження всіх верств населення. На ринку капіталів кредити надаються на термін більше одного року.

Ринок капіталів сприяє зростанню виробництва і збільшен­ню товарообігу, руху капіталів усередині країни, трансформації грошових заощаджень у капіталовкладення, відновленню основ­ного капіталу.

Економічна роль цього ринку полягає в його здатності об'єдна­ти дрібні, розрізнені кошти й у такий спосіб активно впливати на концентрацію і централізацію виробництва та капіталу.

З функціональної точки зору, ринок капіталів — це система ринкових відносин, що забезпечує акумуляцію і перерозподіл грошових капіталів з метою забезпечення відтворення кредитом; з інституційної — сукупність кредитно-фінансових установ, фондових бірж, через які рухається позиковий капітал.

Таким чином, ринок капіталів — це складова частина фінан­сового ринку, яка складається з ринку цінних паперів та ринку

84 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

середньо- і довгострокових банківських кредитів. Це також найважливіше джерело довгострокових інвестиційних ресурсів для уряду, корпорацій і банків. Якщо грошовий ринок надає високоліквідні кошти в основному для задоволення корот­кострокових потреб, то ринок капіталів забезпечує довгострокові потреби у фінансових ресурсах. Він охоплює оборот позикового і банківського капіталів, комерційного і банківського кредитів, а також функціонування кредитних аукціонів.

Ринок капіталів пройшов еволюцію від зародження на ринку простого товарного виробництва у формі обігу лихварського ка­піталу до широкого розвитку ринку позикових капіталів на за­гальному ринку (об'єкт угоди - наданий у позику грошовий капі­тал на основі співвідношення попиту та пропозиції на цей товар і ставки позикового (кредитного) відсотка).

Найбільш розвиненим можна вважати ринок капіталів США. Він відрізняється розгалуженістю, наявністю могутньої кредит-ної системи і розвиненого ринку цінних паперів, високим рівнем наг­ромадження грошового капіталу, широкою інтернаціоналіза-цією.

Про створення ринку капіталів в Україні говорити поки ще рано. Мова може йти тільки про наявність і зміцнення деяких елементів цього ринку: формування повноцінної дворівневої банківської системи, поступовий розвиток спеціалізованих кредитно-фінансових установ і становлення ринку цінних паперів.

Ринок капіталів — це один з сегментів фінансового ринку, особлива сфера фінансових відносин, пов'язаних із процесом забезпечення кругообігу позикового капіталу.

Основні учасники цього ринку:

  • первинні інвестори, тобто власники вільних фінансових ресурсів, які мобілізовані банками і передані у позиковий капітал;

  • спеціалізовані посередники кредитно-фінансові організації, що здійснюють безпосереднє залучення (акумуляцію) коштів, перетворення їх у позиковий капітал і наступну тимча-сову пере­дачу його позичальникам на зворотній основі за плату у формі відсотків;

  • позичальники — юридичні і фізичні особи, а також держава, що відчувають нестачу у фінансових ресурсах і готові заплатити