Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

Тема 4. Ринок капіталів 93

при русі тимчасово вільних коштів від інвестора до емітента цінних паперів.

Завданнями ринку цінних паперів є:

  • мобілізація тимчасово вільних фінансових ресурсів для здійснення конкретних інвестицій;

  • формування ринкової інфраструктури, яка відповідає міжнародним стандартам;

  • розвиток вторинного ринку;

  • активізація маркетингових досліджень;

  • трансформація відносин власності;

  • удосконалення ринкового механізму і системи управління;

  • забезпечення контролю над капіталом на основі державно­го регулювання;

  • зменшення інвестиційного ризику;

  • формування портфельних стратегій;

  • розвиток ціноутворення;

  • прогнозування перспективних напрямків розвитку.

До основних функцій ринку цінних паперів відносять: 1) облікову; 2) контролюючу; 3) збалансування попиту та пропозиції; 4) стимулюючу; 5) перерозподіл ьчу; 6) регулюючу.

Облікова функція проявляється в обов'язковому обліку в спеціальних списках (реєстрах) усіх видів цінних паперів, які обертаються на ринку, реєстрації учасників ринку цінних паперів, а також фіксації фондових операцій, які оформлені договорами купівлі-продажу, застави, трасту, конвертації та ін.

Контролююча функція передбачає проведення контролю за дотриманням норм законодавства учасниками ринку.

Функція збалансування попиту та пропозиції'означає забезпе­чення рівноваги попиту та пропозиції на фінансовому ринку шляхом проведення операцій з цінними паперами.

Стимулююча функція полягає в мотивації юридичних та фізичних осіб стати учасниками ринку цінних паперів. Наприк­лад, шляхом надання права на участь в управлінні підприємством, права на отримання доходу, можливості накопичення капіталу чи права стати власником майна.

Перерозподільча функція полягає в перерозподілі (за допомо­гою обігу цінних паперів) коштів (капіталів) між підприємствами,

94 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

державою і населенням, галузями та регіонами. При фінансуванні дефіциту державного та місцевих бюджетів за рахунок випуску і реалізації державних та муніципальних цінних паперів здійс­нюється перерозподіл вільних фінансових ресурсів підприємств і населення на користь держави.

Регулююча функція означає регулювання різноманітних суспільних процесів. Наприклад, шляхом проведення операцій з цінними паперами регулюється обсяг грошової маси в обігу. Про­даж державних цінних паперів на ринку скорочує обсяг грошової маси, а купівля їх державою, навпаки, збільшує цей обсяг.

Ринок цінних паперів як інструмент ринкового регулювання відіграє важливу роль. До допоміжних функцій цього ринку можна віднести використання цінних паперів у приватизації, антикри-зовому управлінні, реструктуризації економіки, стабілізації гро­шового обороту, антиінфляційній політиці.

Ефективно функціонуючий ринок цінних паперів виконує важливу макроекономічну функцію, сприяючи перерозподілу ін­вестиційних ресурсів, забезпечуючи їх концентрацію в найбільш доходних і перспективних галузях (підприємствах, проектах) і одно­часно відволікаючи фінансові ресурси із галузей, які не мають чітко визначених перспектив розвитку Таким чином, ринок цінних паперів є одним з небагатьох можливих фінансових каналів, по яких заощадження перетікають в інвестиції. У той же час ринок цінних паперів надає інвесторам можливість зберігати та збільшувати свої заощадження.

Механізм функціонування ринку цінних паперів — це взаємо­дія різних суб'єктів ринку, яка пов'язана із здійсненням фондових операцій. Цей механізм регламентується діючим законодавством. Він залежить від концепції розвитку ринку в національній еко­номіці, конкретної фінансової політики того чи іншого регіону. Ефективність його роботи здебільшого визначається рівнем роз­витку інфраструктури ринку цінних паперів.

Механізм функціонування ринку цінних паперів має свої особ­ливості, які пов'язанні з конкретною структурою обігу цінних па­перів, діловою активністю тих чи інших учасників ринку, загаль­ним станом економіки, обраною моделлю ринку. Він повинен вра­ховувати специфіку і природу окремих цінних паперів як фінан-