Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

6 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів комп­лексного розуміння системи взаємозв'язків у фінансовій сфері. Предметом вивчення дисципліни є сукупність економічних від­носин, які виникають на ринку фінансових послуг та пов'язані з акумулюванням, розподілом і перерозподілом фінансових ре­сурсів між державою, фінансовою та виробничою сферами, фор­муванням грошових фондів за допомогою ефективно функ­ціонуючої системи посередників.

Прикладна спрямованість навчального посібника допома­гає реалізувати головну мету дисципліни — надати, закріпити й поглибити теоретичні знання з фундаментальних економічних дисциплін, виявити навички застосування теорії в розв'язанні практичних ситуацій.

Навчальний посібник містить п'ять тем, які дають змо­гу уявити ринок фінансових послуг як підсистему фінансо­вих відносин, зрозуміти послідовність розвитку основних категорій ринку. Надаються характеристики основних інстру­ментів фінансового ринку та ринку фінансових послуг.

Автори сподіваються, що матеріали навчального посібника знайдуть широке коло застосування, стануть у нагоді студентам у процесі вивчення інших фінансово-економічних дисциплін, а також будуть корисними для тих, хто цікавиться проблемами формування й розвитку ринкових відносин у фінансовій сфері.

ТЕМА 1

МІСЦЕ ФІНАНСОВОГО РИНКУ

В РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

/. Сутність та структура фінансового ринку.

  1. Суб'єкти фінансового ринку.

  2. Фінансові інструменти як товари фінансового ринку.

  3. Цінні папери як головний інструмент фінансового ринку.

  4. Особливості ціноутворення на фінансовому ринку.

1.1. Сутність та структура фінансового ринку

Цивілізована, ефективно функціонуюча ринкова економіка для забезпечення процесу суспільного відтворення передбачає створення умов для здійснення розподілу та перерозподілу мобілізованих тимчасово вільних коштів господарюючих суб'єктів між різними секторами економіки. Активну участь у цьому процесі бере фінансовий ринок.

Фінансовий ринок - ие ринок, на якому виявляються попит і пропозиція на різноманітні фінансові інструменти. На фінансовому ринку відбувається рух коштів (капіталу). Гроші — не тільки головна мета підприємництва, а й найважливіший засіб для досягнення цієї мети, при цьому необхідно вирішити питання про джерела капіталу та напрямки його вкладання. Тому всі господарюючі суб'єкти стикаються в першу чергу з фінансовим ринком, де шукають необхідні кошти або здійснюють інвестування тимчасово вільних грошових коштів і отримують від цього додатковий прибуток. Таким чином, на фінансовому ринку виникає кругообіг капіталу, причому в одних господарюючих суб'єктів утворюються заощадження, а інші відчувають необхідність у фінансових ресурсах для розширення

своєї діяльності.

Крім того, фінансовий ринок стимулює зростання обсягів виробництва, накопичення фінансових ресурсів та сприяє появі й розвитку позитивних соціальних змін у суспільстві. Реалізація Цих функцій здійснюється в тому числі і через ринок цінних

С. О. Маслова, О. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

паперів, який значно розширює та полегшує шлях усім суб'єктам економіки до отримання необхідних їм грошових ресурсів.

Фінансовий ринок як ринок фінансових ресурсів має таку структуру (рис. 1.1).