Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маслова_рынок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

152 С. О. Маслова, о. А. Опалов. Ринок фінансових послуг

відмітка в чековій книжці (вказується загальна сума ліміту або максимальна сума по кожному чеку). Платник, коли виписує чек реєструє його, вказує дату, номер чека, суму, залишок ліміту та отри­мувача коштів. Кожний чек, який здається в банк, та реєстр чеків платник завіряє своїм підписом і печаткою.

Чек з вказаною сумою надається отримувачу коштів, а той пред'являє його в банк з метою переказу коштів на свій рахунок. Отриманий від платника чек чекодавець повинен передати в банк протягом 10 днів з моменту його виписки, пізніше чек до сплати не приймається. Банк перевіряє правильність заповененя чека та здійснює перерахування коштів.

Чеками користуються як юридичні, так і фізичні особи згідно з законодавством кожної країни.

У міжнародній банківській практиці розрізняють кілька видів чеків. Іменні — платіж здійснюється лише на користь особи, яка вказана в чекові, передавати такі чеки не можна. Ордерні — платіж здійснюється як на користь особи, яка вказана в чеку, так і за її наказом (оформлюється на зворотному боці чеку). Чеки на пред'явника — платіж здійснюється на користь особи, яка надала чек до банку. Передача чека здійснюється шляхом вручення, а ордерні можуть бути передані шляхом напису — індосаменту.

Сплата за чеком є гарантованою. Це пояснюється тим, що:

  • по-перше, платник депонує власні кошти на банківському рахунку;

  • по-друге, банк може виступити гарантом, тобто сплата по чеку відбувається за рахунок кредиту, який надає банк платнику, якщо він не має достатньої кількості власних коштів;

  • по-третє, фінансові органи використовують чек з метою повернення підприємствам та фірмам залишків коштів, які були помилково перераховані до бюджету.

Крім гарантії платежу, до переваг розрахунків чеками відно­сять:

  • контроль платника за товарною угодою;

  • мінімальний розрив у часі між поставкою товарів та здійс­ненням платежу.

Недоліком при проведенні розрахунків чеками є вилучення певних коштів платника з господарського обороту на тривалий

Тема 5. Ринок фінансових послуг

153

термін. Однак, чеки можуть використовуватись для обслугову­вання як роздрібного, так і оптового обороту, успішно конкуру­вати з готівковими грошима.

Таким чином, чек може виступати інструментом розрахун­ків у випадках, коли:

  1. платник не бажає здійснювати платіж до отримання това­рів, а постачальник — передавати цей товар до отримання гарантії платежу;

  2. продавець товарів та послуг заздалегідь невідомий.

У країнах з ринковою економікою досить широко використо­вується акредитивна форма розрахунків. її сутність полягає в тому, що платник доручає своєму банку провести за рахунок депо­нованих коштів або під гарантію банку оплату товарно-мате­ріальних цінностей за місцем знаходження отримувача коштів на умовах, які передбачені платником у заяві на відкриття акредитиву. Акредитив — це доручення банку покупця банку постачальника сплатити за розрахунковими документами, пред'явленими поста­чальником. Складність відносин між постачальником та покуп­цем визначається тим, що в міжнародній практиці існує кілька видів акредитивів: покритий та непокритий, відзивний та безвід-зивний, з акцептом та без акцепту.

Покритий акредитив—акредитив, який використовується для здійснення платежу із завчасно зарезервованих коштів у повній сумі на окремому рахунку (рис. 5.8).