Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

12. Визначіть пріорітети і перспективи соціально роботи як професійної діяльності.

Як самостійний вид діяльності соціальна робота утворилася в Україні в середині 90-х років ХХ ст.. Це було спричинено масштабними змінами в суспільстві, передусім соціально – економічною кризою, а відповідно – появою верств населення, які потребували професійної допомоги, підтримки, і не лише матеріальної. Руйнувалися звичні для багатьох людей ідеологічні, етичні принципи, вони опинилися наодинці з багатьма невідомими їм прблемами, що вселяло почуття невизначеності й нестабільності. Актуальні суспільні потреби обумовили відчутний інтерес до теорії і практики соціальної роботи, який постійно зростає.

Соціальна робота постала з гуманітарних і демократичних ідеалів , тому її цінності грунтуються на визнанні рівності, значущості та гідності усіх людей. У зв’язку з цим вона спрямована на задоволення потреб людей і розвиток людського потенціалу. Головною її мотивацією є права людини і соціальна справедливість. Цим обумовлені її повсякденна увага до вразливих груп населення, старання щодо викорінення бідності, надання свободи знедоленим, пригніченим людям, з метою їх залучення до активного і повноцінного соціального життя.

В Україні соціальна діяльність тільки починає розвиватися. Вона має значні перспективи, зумовлені реальною соціальною необхідністю у ній. В Україні на рубежі ХХ –ХХІст. Почали свою діяльність державні й недержавні соціальні заклади, що надають послуги вразливим групам населення, створено систему навчання срціальних працівників на базовому, середньому , вищому рівнях. У державному класифікаторі професій, який видає Міністерство праці та соціальної політики України, за останні роки з’явилося чимало посад в соціальній сфері, для яких вимагається відповідна освіта. Закон України «Про соціальні послуги» гласить, що соціальний працівник – це професійно підготовлений фахівець, який має необхідну кваліфікацію у сфері соціальної роботи і надає соціальні послуги. У ньому наголошується, «надання соціальних послуг здійснюють соціальні працівники та інші фізичні особи, які мають відповідну освіту і схильні за особистими якостями до надання соціальних послуг. Кваліфікаційні вимоги до соціальних працівників, порядок їх атестації визначаються відповідними органами виконавчої влади». Все це є свідченням інституціоналізації в Україні фаху «Соціальна робота».

Підвищення статусу соціальної роботи як професійної діяльності потребує відповідної оплати праці соціальних працівників, завдяки чому соціальні служби все активніше комплектуватимуться фахово підготовленими висококваліфікованими кадрами. Не менш важливим є належний розвиток національних професійних стандартів і етичного кодексу соціальної роботи.

Попри те, що нерідко громадськість критикує соціальну роботу за недієвість, а соціальних працівників – за недостатній вплив на розв’язання соціальних проблем, ця складна благородна діяльність є одними із найважливіших чинників суспільного спокою, підвищення соціального благополуччя громадян.

Отже, в Україні відбувається стрімкий розвиток соціальної роботи, що в майбутньому буде забезпечувати надійний соціальний захист незахищених категорій населення.