Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

26. Опишіть досвід соціальної роботи в сша .

Соціальна робота в США займає важливе місце в структурі професій . Система соціальної роботи в країні складалася протягом століття , вона бере свій початок від діяльності Джейн Адамс, яка, починаючи з 1839 року, допомагала переселенцям, котрі опинялися в Америці без знання мови, без житла і роботи. На даний час соціальна робота в США — це свого роду індустрія, яка умовно поділяється: а) за сферами діяльності соціального працівника; б) за проблемами клієнта; в) за категоріями населення.

Сфера соціальної роботи в країні постійно розширяється; американських соціальних працівників можна зустріти в різних урядових закладах, на підприємствах, в офісах, школах, центрах охорони здоров'я» агентствах охорони сім'ї та дитини, центрах фізичного та психічного здоров'я; госпіталях, психіатричних лікарнях, військових підрозділах, церквах, тюрмах тощо. Різні категорії людей звертаються за допомогою до соціальних працівників. Серед них діти і люди старшого віку, представники всіх рас, етнічних груп, соціоекономічних рівнів та релігій, безпритульні, безробітні та ін.

Соціальні працівники обслуговують клієнтів, життя яких погіршується у зв'язку з недостатніми матеріальними ресурсами, відсутністю сприятливих можливостей або нестачею умінь (набуті уміння можуть бути відсутніми через фізичні чи психічні недоліки або перешкоди, стреси, відсутність міжособового спілкування або невирішеність проблеми щодо здібностей). Соціальні працівники вирішують проблеми, пов'язані з алкоголізмом, наркоманією, проституцією, гомосексуалізмом, СНІДом Опишіть досвід соціальної роботи в США.

Сполучені Штати Америки мають значний досвід у формуванні державної політики у соціальній сфері. Ця традиція сягає вже понад ста років. Нині соціальна робота в США базується на добре сформованій і чітко структурованій законодавчій базі, яка має значні відмінності порівняно з існуючою в Україні, та доброму ресурсному забезпеченні. Головною особливістю є надання практичних соціальних послуг через добре сформовану і вкомплектовану кадрами систему громадських організацій, які держава фінансує і за якими здійснює контроль. Система соціальних послуг підкреслює необхідність надання прав місцевим органам влади самостійно обирати постачальників послуг незалежно від попиту . Для забезпечення ефективності   соціальних послуг на рівні штатів законодавчо закріплено право їх надання тим органом влади , який максимально наближений до отримувачів. Таким чином забезпечується адресність, доступність та справедливість у розподілі послуг. Саме цю модель потрібно впроваджувати   в Україні, оскільки надання споживачам можливості самостійно обирати надавачів соціальних послуг, виходячі з якості, переліку та доступності пропонованих соціальних послуг та їхніх надавачів, дозволяє учасників ринку або забезпечити відповідний перелік та якість цих послуг, або за неможливості цього піти з ринку.

Один із шляхів який обрали США, є шлях залучення до ринку соціальних послуг громадських організацій. У Сполучених Штатах Америки частка недержавних соціальних пос

луг, що надаються за рахунок державного бюджету складає 85 %.