Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

90. Розкрити сутність соц.Роб. З різними типами сімей.

1. Бездітна сімя. Проблема у здатності членів подружжя мати дітей, або пошук прийомної дитини. Напрями роботи: надання інформаційно-консультативної допомоги; організація груп за інтересами; груп взаємо підтримки;організація дозвілля й спілкування.

2. Багатодітна сімя. Сімя яка має трьох і більше дітей. Проблема такої сімї: матеріальне забезпечення;соціально-рольова нестабільність у сімї. Напрями роботи: навчання сімейного бізнесу; інформування про права сімї та дітей; організація підготовки і перепідготовки членів сімї.

3. Малодітна сімя. Проблема: внутрішньо сімейне спілкування, проблема авторитету й лідерства членів подружжя. Напрями роботи: формування тендерної рівності, культури спілкування у сімї, інформування про права членів сімї в самій родині, профілактика сімейних конфліктів, формування власної моделі сімейного виховання. Форми роботи: тренінги, вечори запитань і відповідей.

4. Молода сімя. Проблема в адаптації подружжя до сімейного життя. Напрями роботи: запобігання насильства у сімї, запобігання конфліктів, планування сімї, допомога в працевлаштуванні.

5. Неповна сімя. Проблема виховання дітей за відсутності когось із батьків. Напрями роботи: формування позитивного мислення; допомога в навчанні та працевлаштуванні. Форми роботи: групи підтримки; тренінги, семінари , курси.

6. Різнорідна сімя. Сімя у якій існує різне соціальне становище чоловіка і дружини. Проблема полягає в самореалізації членів сімї, неузгодженість поглядів, цінностей. Напрями роботи: допомога в самореалізації, профілактика сімейних конфліктів, організація сімейного дозвілля.

7. Вторинний шлюб.

8. Опікунська сімя. Проблеми: відсутність досвіду виховання не рідних дітей, проблеми адаптації цих дітей в опікунській сімї. Напрями роботи: підготовка опікунів до виховання й догляду за дітьми, підготовка рідних і не рідних дітей до входження в опікунську сімю.

9. Сімї де є засуджені батьки. Проблема незадоволеності дитини відсутністю батька, негативне ставлення мікро середовища до такої сімї, насильство щодо дітей у сімї. Напрями роботи: допомога в організації контактів між членами сімї, профілактика негативних явищ і девіантної поведінки, запобігання насильству в сімї, корекція внутрішньо сімейних стосунків, організація дозвілля.

10. Первинна сімя. Проблема, вироблення власної моделі родинного виховання, яка відрізняється від батьківської. Напрями роботи: робота з укріплення подружніх стосунків, запобігання насильству у сімї, організація дозвілля.

11. Вторинна сімя. Проблема збільшення самостійності дитини й унаслідок цього – конфлікт між батьками і дітьми. Напрями роботи: корекція сімейних стосунків, формування толерантності, культури спілкування в сімї.

12. Дистантна сімя. Деякі дорослі члени сімї перебувають на відстані від неї з різних причин.

91)Розкрийте сутність соціальної роботи у сфері зайнятості. Розв”язання проблем безробітних людей.

ЗАЙНЯТІСТЬ-це діяльність громадян, пов*язана із задоволенням особистих та суспільних потреб, яка приносить їм дохід у грошовій або іншій формі. В Україні до зайнятого населення належать громадяни, які проживають на території держави на законних підставах ,такі як :працюючі за наймом на умовах повного або не повного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні та за кордоном;

БЕЗРОБІТНИМИ визнаються громадяни працездатного віку , які через відсутність роботи не мають заробітку або інших доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу.

Соціальна робота у сфері зайнятості є важливим напрямком соціального захисту різних цільових груп і категорій населення її відрізняють свої особливі форми, методи роботи, соціальні технології, сфери соціального впливу. В країні діє розвинена мережа державних закладів і установ, які уповноважені проводити працевлаштування громадян, надавати їм соціальні послуги. Основним з них є Державна служба зайнятості, Державний фонд сприяння зайнятості населення , соціальні служби для молоді.

Державна служба зайнятості аналізує і прогнозує попит і пропозицію на робочу силу; інформує про стан ринку праці; консультує про можливість одержання роботи; надає допомогу у виборі роботи ; організовує підготовку і перепідготовку громадян або направляє їх до інших навчальних закладів; реєструє безробітних і подає їм у межах своєї компетенції допомогу, в тому числі і грошову.

Державний фонд сприяння зайнятості населення утворюється для фінансування передбачених програмами зайнятості населення заходів щодо: проф. орієнтації населення, професійного навчання працівників і безробітних, сприяння в працевлаштуванні, виплати допомоги по безробіттю, надання безпроцентної позики безробітним для заняття підприємницькою діяльністю;Цей фонд є загальнодержавним позабюджетним цільовим фондом, самостійною фінансовою системою і утворюється на державному та місцевому рівнях. Оплата праці осіб, зайнятих на громадських роботах, здійснюється за фактично виконану роботу і не може бути меншою за мінімальну заробітну плату встановлену законодавством України, при якісному виконанні норм праці.

Найпоширенішими серед молоді формами трудової, економічної активності є трудова міграція(виїзд на заробітки з можливістю збереження колишнього місця роботи); залучення молоді до підприємницької діяльності(торгівля, сфера обслуговування)Важливими джерелами доходів є також робота водієм на власному автомобілі, заняття домашнім ремеслами, будівельними і ремонтними роботами.