Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

83 .Розкрийте сутність поняття «соціальні інститути » , охарактеризуйте їх роль у суспільному житті та вплив на соціалізацію людини .

Соціальний інститут ( лат . установлення ) – сукупність юридичних норм , що регулюють соціально - правові відносини і використовуються достатньо широко , хоча найчастіше і поза точним визначенням . Саме через той або інший соціальний інститут забезпечується організація і регулювання сумісної діяльності людей , сталість соціальних відносин , від яких залежить буття соціальних груп і соціальних спільностей .

Соціальний інститут розглядається як :

  • Певна сукупність установ ,які відповідають соціальній структурі суспільства ;

  • Сукупність соціальних норм і культурних зв’язків , які визначають сталі форми соціальної поведінки і дії ;

  • Система поведінки у відповідності з цими нормами .

В сучасному суспільстві кожна людина користується послугами і працею великої кількості інститутів . Вона народжується в сімї, виховується в сімї ,у дошкільних установах і школах різного типу , працює на різних підприємствах , користується послугами міського транспорту , залізниці , отримує інформацію від мас – медіа . Культурні центри організовують для неї розваги , різні магазини забезпечують її товарами , безпеку їй гарантують правоохоронні органи . Різні комунальні послуги вона одержує від спеціальних служб і т. д. Кожна людина в своєму прагненні задовольнити потреби вступає в контакти і соціальні відносини ,створюючи засоби задоволення потреб, виконуючи певну роботу для одержання цих засобів , впливаючи на інших людей або реагуючи на їх дії , включається в мережу різних інститутів ,що регулюють її діяльність і поведінку .

Соціалізація - процес засвоєння індивідом зразків поведінки , психологічних механізмів , соціальних норм і цінностей , необхідних для успішного функціонування індивіда в даному суспільстві . Соціалізація охоплює всі процеси залучення до культури ,комунікації і навчання ,за допомогою яких людина набуває соціальну сутність і здатність брати участь у соціальному житті .

84. Розкрийте сутність поняття «цінності соціальної роботи ».

Цінності соціальної роботи - це сутність явищ і предметів реальної дійсності з точки зору їх відповідності або невідповідності потребам суспільства,соціальної групи , особистості ; моральні та естетичні вимоги, вироблені людською культурою , що є продуктами суспільної свідомості .

Загальнолюдські , загальноприйняті за результатами угоди , цінності та норми служать посередниками в соціальному житті , ланками ,що інтегрують соціальну взаємодію різних суб’єктів .

Соціологи розрізняють цінності :

  • Існуючі , наявні, наприклад,робота , сімя ,добробут,тощо;

  • Цільові ,наприклад ,ідеали , цілі , бажання;

  • Обов’язкові , наприклад , норми ,ролі , настанови .

Соціальні працівники володіють такими цінностями:

  • Прагнення до переваги індивіда перед суспільством.

  • Повага конфіденційності у взаєминах з клієнтами .

  • Готовність відокремити особисті почуття і потреби від професійних відносин.

  • Прагнення соціальних змін ,що відповідають соціально пізнаним потребам.

  • Готовність передавати знання і вміння іншим.

  • Повага до індивідуальних і групових відмінностей ,гідне оцінювання їх .

  • Прагнення до високих стандартів особистої та професійної етики .

Основна цінність соціальної роботи – особистість ,її життя , цілісність , здоровя , безпека, соціальне благополуччя .