Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

32.Охарактеризуйте зміст соціальних послуг. Соціальне обслуговування і соціальний захист вразливих верств населення.

Соціальні послуги-дії з надання клієнту соціальної служби допомоги у задоволенні його потреб. Види соціальних послуг: матеріальні, психолого-педагогічні, побутові, соціально-медичні, консультативні, реабілітаційні та ін.

Соціальне обслуговування- діяльність соціальних служб з соціальної підтримки, надання соціально-побутових, соціально-медичних, психолого-педагогічних, соціально-правових послуг і матеріальної допомоги, проведення соціальної адаптації і реабілітації громадян, які знаходяться у важкій життєвій ситуації.

Соціальне обслуговування охоплює насамперед людей похилого віку, зокрема одиноких непрацездатних громадян(пенсіонерів), в тому числі одиноких (бездітних) подружніх пар та інвалідів 1-2 груп незалежно від віку, які частково або остаточно втратили здатність до самообслуговування і не мають працездатних родичів, зобов’язаних згідно з чинним законодавством, їх утримувати. Не залишаються без компенсацій втрати доходу тимчасові (хвороби), довготривалі чи постійні періоди непрацездатності (каліцтво чи професійне захворювання) та випадки пов’язані зі втратою годувальника.

Соціальний захист- це комплекс організаційно-правових та економічних заходів, спрямованих на забезпечення життя, здоров’я і добробут населення за конкретних економічних умов.

Метою соціального захисту є забезпечення життєвого рівня непрацездатних громадян, не нижчого від встановленого державою прожиткового мінімуму иа запобігання соціальній напруженості в суспільстві, яка може може бути зумовлена майновою, расовою, культурною, релігійною чи соціальною нерівністю.

Система соціального захисту містить три складові: соціальну допомогу- підвищення рівня споживання економічно слабких сімей шляхом зниження рівня споживання економічно сильніших сімей через надання першим адресних допомог; соціальне страхування- захист громадян від настання соціальних ризиків, зокрема втрати працездатності та самої роботи,шляхом участі в програмах соціального страхування, в яких страхові виплати щільно пов’язані зі страховими внесками; соціальну справедливість- матеріальна або фінансова компенсація особам, які постраждали від передбачуваних подій (природних і техногенних катастроф тощо).

Окрім трьох означених основних складових, до системи соціального захисту входять: захист прав людини; сприяння освіті та підвищенню кваліфікації населення; соціальна робота в неблагополучних сім’ях та з обслуговування одиноких непрацездатних громадян; соціальне обслуговування дітей-інвалідів; гендерна політика; підготовка кадрів соціальних працівників.

Сучасні системи соціального захисту охоплюють ввесь життєвий цикл людини, передбачаючи відповідні заходи, спрямовані на підтримання її добробту від народження до смерті. Окрім соціального страхування і соціальної допомоги, це сімейна розширена політика, а саме: захист прав дитини; матеріальна підтримка малозабезпечених сімей з дітьми; сприяння різним ступенням освіти, в тому числі вищій; вирішення суперечностей, що виникли між державою та сім’єю; соціальна робота у неблагополучних сім’ях і соціальне обслуговування дітей- інвалідів.