Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

29.Організаційно–розпорядницькі методи соціальної роботи. Дайте визначення поняття « економічні методи соціальної роботи » та їх роль у розв ‘язанні проблем .

Соціально економічні методи –належать всі існуючі засоби ,за допомогою яких спеціалісти соціальної роботи здійснюють вплив на матеріальні ,моральні , сімейні національні та інші соціальні інтереси й потреби клієнтів .

Організаційно –розпорядницькі методи .Для ефективності соціальної роботи дуже важливе правильне управління організаціями і установами соціальної сфери ,процесом соціальної роботи на мікро –рівні .Воно засноване на теорії і практиці менеджменту .

Залежно від сфери діяльності ,виділяють різні види менеджменту :

Загальний менеджмент –менеджмент ,який здійснюють усі керівники ,що відповідають за постановку завдання і формулювання політики ,за питання ,котрі пов’язані з плануванням і організацією ,контролем і управлінням підприємництвом .

Фінансовий менеджмент включає такі основні види діяльності : визначення фінансової структури фірми і її потреб у фінансових коштах ;виявлення всіх альтернативних джерел фінансування і їх оцінка тощо .

Операційний менеджмент –управлінська діяльність ,насамперед менеджера нижчого ступеня управління ,що полягає у безпосередньому керівництві роботою працівників .

Стратегічний менеджмент –управлінська діяльність персоналу менеджерів ,що пов’язана із формуванням завдань підприємства ,включаючи визначення його цілей , філософії і довгострокових стратегій ,установок і орієнтирів тощо .

Організаційні методи керування визначаються як способи ,за допомогою яких створюються різноманітні соціальні системи , що забезпечують визначений рівень їх організованості ,і здійснюється організаційний вплив як на систему в цілому ,так і на її частини й елементи для досягнення поставлених цілей

Керування в суспільстві – це вплив на соціальне поводження ,на трудову діяльність не тільки окремої людини ,колективу людей ,але і на суспільство в цілому .

Виділяють регламентуючі ,розпорядницькі і дисциплінарні методи .

Регламентуючі методи –методи , за допомогою яких створюється та чи інша система організації.

Розпорядницькі методи використовуються для корекції системи й оперативного уточнення завдань керування ,для вдосконалення організації і спрямовані на вирішення конкретних завдань .

Дисциплінарні методи –методи ,які забезпечують порядок і дотримання дисципліни в організації .

В теорії управління виділяються функції керування. Загальні функції :постановка і ранжирування цілей ;планування способів досягнення цілей ,у тому числі забезпечення необхідними матеріальними і нематеріальними ресурсами ;контроль і координація спільної діяльності ;регулювання відносин з персоналом і клієнтами і т .ін.

Функції управління :планування ,організація ,контроль ,координація і мотивація.

Організація –формування структури організації, а також забезпечення всім необхідним для її нормальної роботи .Контроль –кількісна і якісна оцінка і врахування результатів роботи організації. Координація –досягнення узгодженості в роботі всіх ланок організації шляхом встановлення комунікацій між ними .Мотивація –активізація людей і стимулювання їх до ефективної праці для виконання поставлених цілей і завдань .