Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

82. Розкрийте сутність педагогічних , психологічних і соціологічних методів соціальної роботи . Охарактеризуйте соціологічні методи .

МЕТОД ( ДОСЛІДЖЕННЯ) – спосіб теоретичного або емпіричного одержання інформації в процесі соціологічного дослідження. В соціальній роботі виділяють психологічні , соціологічні і педагогічні методи.

Соціологічні методи соціальної роботи – способи , які застосовуються для збирання , обробки і аналізу соціологічних даних у межах соціальної роботи. Соціологічний метод включає в себе: соціологічне спостереження ,опитування, анкета, аналіз документів , метод інтерв’ю і соціометричний метод опитування.

Соціологічне спостереження – метод збору наукової інформації , сутність якого полягає в безпосередній реєстрації фактів, явищ , процесів , що відбуваються в соціальній реальності . Для соціологічного спостереження характерним є систематичність , планомірність , цілеспрямованість . Метод спостереження ефективно застосовують у дослідженнях поведінки окремих індивідів , соціальних груп , спільнот у різноманітних сферах .

Опитування – метод збору соціальної інформації про досліджуваний об’єкт під час безпосереднього (інтерв’ю ) чи опосередкованого ( анкетування ) соціально - психологічного спілкування соціологів , соціальних працівників і респондента шляхом реєстрації відповідей респондентів на сформульовані запитання .

Анкета – тиражований документ, який містить певну сукупність запитань, сформульованих і пов’язаних між собою за встановленими правилами .

Аналіз документів – один з основних методів одержання конкретного знання про соціальну реальність на основі інформації , зафіксованої в різних документах ,текстах масової комунікації.

Соціологічне інтерв’ю – метод збору соціальної інформації , що ґрунтується на вербальній соціально – психологогічній взаємодії між інтерв’юером і респондентом з метою одержання даних , які цікавлять дослідника .

Соціометричний метод опитування – один із різновидів опитування , який використовують для вивчення внутрішньо колективних зв’язків зясуванням стосунків між членами колективу .

Психологічні методи : консультування , тестування , психодрама , соціодрама , ігрова терапія , арттерапія .

Психологічні методи – методи соціальної роботи , які застосовуються з метою діагностування особливостей індивіда та організації на основі здобутих результатів різних видів психотерапевтичної та психокорекційної роботи .

Консультування – один з важливих психологічних методів соціальної роботи . «Консультування» – це сукупність процедур , спрямованих на допомогу людині у вирішенні проблем і прийнятті рішень відносно професійної кар’єри , шлюбу , сімї , удосконаленні особистості і міжособистісних відносин».

Тестування – метод психологічної діагностики , провідним організаційним моментом якого є застосування стандартизованих запитань і завдань , що мають певну шкалу значень .

Психодрама – це метод групової психотерапії , де використовується рольова гра , під час якої створюються необхідні умови для спонтанного вираження індивідом почуттів ,що пов’язані з з важливими для нього проблемами .

Соціодрама – спеціальний вид псих одрами , спрямований на аналіз відносин між різними група людей .

Ігрова терапія – метод корекції емоційних і поведінкових розладів у дітей шляхом залучення їх до різноманітних ігрових ситуацій .

Артерапія – метод впливу на психоемоційний і фізичний стан людини за допомогою різних видів художнього та ужиткового мистецтва .

Педагогічні методи : методи формування свідомості ,переконання , навіювання , методи організації діяльності ,методи стимулювання діяльності і методи самовиховання.

Методи формування свідомості – методи , які спрямовані на формування певних понять , оцінок , суджень , світогляду особистості .

Переконання - це спосіб впливу на раціональну сферу особистості за допомогою логічно аргументованої інформації з метою формування чи зміни поглядів, настанов, оцінок в об’єкта впливу.

Навіювання – це спосіб впливу на особистість, що бере за основу не критичне сприймання інформації об’єктом впливу .

Методи організації діяльності – це способи закріплення , формування позитивного досвіду поведінки , відносин , дій та вчинків .

Методи стимулювання діяльності - методи , які спрямовані на стимулювання особистості до покращення чи зміни своєї поведінки , розвитку мотивації на соціально схвалені способи та види діяльності .

Методи самовиховання – методи ,які сприяють свідомій зміні людиною власної особистості відповідно до суспільних вимог та особистісного плану самовдосконалення .