Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

87. Розкрийте сутність психолого-педагогічних методів соціального виховання.

1. методи формування свідомості:

- переконання; це роз’яснення і доведення правильності і необхідності певної поведінки.

- бесіда; це метод побудований на запитаннях та відповідях.

- диспут; метод який сприяє формуванню суджень, тому його використання доцільне у середніх та старших класах. Диспут виявляє різні точки зору дітей.

- особистий приклад педагога;

2. методи організації діяльності і формування досвіду громадської поведінки.

- довіря;

- привчання; передбачає певну, до деталей продуману організацію життя учнів, їхньої праці, відпочинку та залучення школярів до виконання норм і правил, щоб сформувати необхідні норми поведінки.

- контроль; це метод виховання який виражається в спостережені за діяльністю і поведінкою учнів з метою спонукання їх до виконання вимог чи завдань.

- створення виховних ситуацій ситуацій; під виховною ситуацією розуміємо ставлення суб’єкта до тієї чи іншої сторони оточуючої дійсності; для нього ситуація постає як завдання поставлене іншою людиною.

3. методи стимулювання поведінки і діяльності.

- заохочення; особливо потребують діти несміливі не впевнені.

- змагання; це метод який сприяє розвитку творчих сил і підвищенню активності підростаючого покоління у різних видах дяльності.

- покарання; метод покарання, викликаючи в дитини негативні переживання, примушує її аналізувати свої вчинки. Засобами методів покарання виступають: зауваження педагога, усна догана, осуд.

Соціальні технології – це сукупність способів професійного впливу на соціальний об’єкт із метою його поліпшення.

Соціальні технології в соціальній роботі – певні соціальні інститути суспільства, які забезпечують необхідний рівень соціального, економічного достатку і добробуту громадян.

Одним з практичних завдань соціальної технології є навчити людей соціальним, професійним діям, методам досягнення життєвих цілей.

Етапи соціальних технологій :

1. Етап постановки мети. Формулювання мети в термінах практичної і технологічної досяжності. Цей етап є по суті визначальним.

2. Етап технологічної досяжності. Кваліфікація перевірки результатів.

3. Етап аналізу системи. Аналіз системи, структури, елементів, характеру їх взаємозв’язку. Цей аналіз припускає порівняння, оцінювання вибірки за різними критеріями, аналітичний прогноз і аналітичний розрахунок.

4. Етап оцінювання. Будь-яке оцінювання містить у собі регулятивні показники типу: досягнутий результат справ відрізняється від попереднього.

5. Етап розробки технологій.

89. Розкрийте сутність соціальної роботи в галузі охорони здоровя.

Охорона здоровя – це галузь, метою якого є підтримка здоровя нації, збереження і розвиток людського потенціалу суспільства.

 До соціальних відомств в Україні належать Міністерство охорони здоров'я:

- Заклади охорони здоров'я (лікарняні та амбулаторно-поліклінічні заклади, станції швидкої допомоги, санаторно-курортні, аптечні, санітарно-профілактичні заклади).      

- Вищі та середні спеціальні медичні заклади освіти.

Структура охорони здоровя:

  1. заклади охорони здоровя.

  2. фонди медичного страхування.

обов’язкового

добровільного

  1. органи управління

державні

регіональні

місцеві

Посада соціального працівника введена при лікувально-оздоровчих центрах, будинках відпочинку, центрах реабілітації з метою сприяння у адаптації та соціально-психологічній реабілітації клієнтів.

Соціальна робота в сфері національної охорони здоров.я Служби соціальної роботи є в більшості лікарень, в психіатричних госпіталях та лікарнях для розумово уражених людей. Невелика кількість працівників є в центрах здоров.я. Вони займаються соціальними проблемами, які виникли через хворобу, допомагають планувати відповідну соціальну опіку для людей, коли вони залишають лікарні.

Значна частина витрат органів місцевої влади у сфері соціальної роботи припадає на .польову. роботу . надання опіки для людей старшого та похилого віку у громаді, для людей розумово та фізично уражених. У 1980 році було розроблено, а у 1985 році вдосконалено проект спільної роботи та фінансування служб здоров.я і соціальної роботи.

Згідно з ним, Комісії по охороні здоров.я можуть фінансувати витрати на соціальну роботу: освітні проекти, денні центри, надання опіки за місцем проживання. Волонтерські організації також заохочуються до участі у співпраці з державними закладами.