Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госи маленькі.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

31.Охарактеризуйте завдання посередництва в соціальній роботі. Правові основи соціальної роботи.

Посередництво – одна з функцій соціального працівника, яка полягає у наданні допомоги клієнту в установлені контакту з потенційною системою підтримки в безпосередньому його оточенні.

Соціальне посередництвог використовується при вирішенні конфліктних ситуацій, у наданні допомоги двом сторонам, що конфліктують, у розв’язанні складних соціально зумовлених проблем. Як технологія соціальної роботи соціальні послуги використовують також для встановлення і розвитку соціальних взаємостосунків і взаємозв’язків між різними сторонами: клієнтом і організаціями та установами соціальної сфери; державними організаціями, які уповноважені проводити соціальну роботу, і неурядовими організаціями та установами між спеціалістами та фахівцями різного профілю діяльності. Посередницьку роль чпсто відіграють і спеціалісти, які працюють у службах зайнятості населення, зокрема в забезпеченні рівноправ’я при наймані на роботу, на робочі місця. Соціаль ний працівник, який виступає посередником в конфліктній ситуації має бути об’єктивним і нейтральним. Він може взяти на себе цю роль формально чи може бути призначений на неї. Посередник є незадіяним у проблему. Здебільшого його роль обмежується спробою перетворити опонентів у партнерів. Він стежить ,щоб кожна сторона не тільки висловила свою думку, але й вислухала іншу. Потім він допомагає обом сторонам знайти взаємовигідні рішення.

Соціально-правовим першоджерелом національного законгодавства України вважають документи, розроблені міжнародним співтовариством в Організації об’єднаних націй: Загальна декларація прав людини(1948), міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права (1966),Міжнародний пакт про громадські та політичні права, а також факультативний протокол до нього (1966) до нього. У 1973 р. Президія Верховної Ради УРСР ратифікувала обидва пакти, а 25 грудня 1990р. Верховн6а Рада УРСР прийняла постанову про приєднання нашої країни до Факультативного протоколу до Пакту про громадянські та політичні права.

Незважаючи на це лише 17.07.1997р. ВРУ було прийнято Закон « Про ратифікацію Конвенції прог захист прав і основних свобод людини. Конвенція являє собою правовий інструмент із власною судовою системою. Документом, що доповнює Конвенцію з питань захисту соціально- економічних прав, стала Європейська соціальна хартія, яка була підписана державами – членами Ради Європи в Турині 18 Жовтня 1961р. У 1991 р. було прийнято Протокол про внесення поправок до Європейської соціальної хартії, що спричинив певні зміни в системі контролю за виконанням контролю хартії.

Наступним по важливості соціально-правовими нормативами були документи Міжнародної організації праці (МОП). Ця організація була заснована в 1919р. з метою співробітництва у справі забезпечення тривалого миру в усьому світі та усунення соціальної несправедливості шляхом поліпшення соціально-еконгомічних умов праці.

Нормативно- правова база соціального працівника/ педагога в Україні.

Декларація від 15.12. 92р. №2859 « Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні».

Закон України від 21.06.01р.№2558-111 «Про соціальну роботу з дітьми та молодю».

Закон України від 07.03. 02р. № 3109-111 « Про внесення змін до деяких законів України».

Закон України від 26.04. 01.№2402-111 «Про охорону дитинства».

Закон України від 05.02.1993р. №29998-111 « Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні».

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.10.01р. №1291 « Про розвиток центрів соціальних служб для молоді».

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.02р. « Про затвердження положення про дитячий будинок сімейного типу».

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.02р. « Про затвердження положення про прийомну сім’ю».

Указ Президента України від 23.06.01р. №467/2001» Про додаткові заходи щодо вдосконалення соціальної роботи з дітьми, молоддю та сім’ями».