Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§173. Тарування лунолота

Тарування лунолота проводиться в тиху погоду до глибин 50-60 м на стопі в характерних ділянках проміру, не менше одного разу на добу, а при крупномасштабних зйомках – через кожні 6-8 годин роботи.

Рис.195

При таруванні покази лунолота порівнюються з показами більш точного приладу – тарувального диска (дошки) (Рис.195,а). Тарувальний диск (дошку) опускають під вібратори лунолота на горизонти 2, 3, 4, 5, 7, 10, 15, 20, 30, 40, 50 і 60 метрів. Лунолот включають за 15-20 хвилин до початку тарування, регулюють підсилення, щоб одержати якісні записи. Тарувальний диск (дошку) удержують на заданих горизонтах в прямому і зворотному напрямах стільки, щоб записи на лунограмі від кожного горизонту були довжиною 1-1.5 см (Рис.195,б). На кожному горизонті роблять оперативну відмітку і на лунограмі записують покази лунолота “” і тарувального диска “”. Одночасно на лунограмі записують: час початку і кінця, тарування, дату, координати місця тарування, погоду (вітер, хвилювання), хитавиця (бортова і кільова), напруга електропостачання і число оборотів електродвигуна на початку і в кінці тарування. Поправки лунолота між двома послідовними таруваннями з урахуванням поправок за зміну швидкості обертання електродвигуна, не повинні відрізнятися на величину, більшу за подвоєну точність відліків глибин відповідного діапазону. Якщо ця умова не виконується, то ділянка проміру повинна бути перероблена, а тарування проводиться частіше.

Сумарна поправка, визначена таруванням, визначається за формулою: (2), за результатами тарування лунолота (Таблиця 18) будують графік (Рис.196), по одній осі координат відкладають значення глибин “”, а по другій значення сумарних поправок “”. Масштаб шкал “”і “” вибирають з таким розрахунком, щоб величину сумарної поправки “”, для відповідного діапазону глибин можна було знімати з точністю 0.1 м. Величину поправки “” знімають з графіка тарування за аргументом глибини “”.

Таблиця №18

Глибина по ліню, м

Глибина виміряна лунолотом, м

Поправки, м

Середні поправки, м

прямо

зворотно

прямо

зворотно

2.0

1.8

1.8

+0.2

+0.2

+0.2

3.0

2.9

2.8

+0.1

+0.2

+0.2

4.0

3.9

3.9

+0.1

+0.1

+0.1

5.0

5.0

5.0

0

0

0

7.0

7.2

7.2

-0.2

-0.2

-0.2

10.0

10.3

10.4

-0.3

-0.4

-0.4

Поправка за тарування може бути зображена, як сума окремих поправок (3). Порівнюючи рівняння (3) і (1), ми бачимо, що сумарна поправка тарування “” не враховує величин “” і “”. Ці помилки виникають тільки під час проміру. П

Рис.196

оправка за просідан-

ня судна “” для конкретного судна визначається один раз в польовий сезон шляхом проведення натурних досліджень на глибинах до 20 м. Поправка “” враховується тільки в тих випадках, коли глибина при промірі відраховується з точністю 0.1 м. Поправка за нахил дна “” враховується в тих випадках, коли це передбачено технічнім проектом на виконання проміру. Рівняння (3) враховує при таруванні поправку “”, але можливі випадки, коли в процесі проміру після тарування число оборотів електродвигуна лунолотом “” буде відрізнятися від числа оборотів при таруванні “”. Отже в виміряній глибині буде деяка помилка. Ця помилка виключається введенням поправки “” за відхилення швидкості оборотів електродвигуна при промірі від швидкості оборотів при таруванні, яка визначається за формулою (4)

Але так, як число оборотів електродвигуна підраховується за часом певної кількості спалахів неонової лампочки, то поправку легше обчислити за формулою:

(5)

і – час номінального числа спалахів неонової лампочки підчас проміру і при таруванні. Поправку “” слід враховувати, коли “”і “” або і відрізняються одне від одного більше, як на 1%. Число оборотів електродвигуна можна установити так, щоб загальна поправка лунолота в даному районі проміру була мінімальною для всього діапазону вимірюваних глибин. Тарування дозволяє визначити поправки лунолота тільки до глибин 50-60 м, Поправка для великих глибин визначається за формулою: (6).

Формула (6) відрізняється віл, формули (1) на “” тому, що ця поправка враховується тільки на малих глибинах. Для великих глибин особливі труднощі викликає визначення поправки “”. Вона обчислюється на підставі гідрологічних спостережень. Відповідну назву одержав весь спосіб визначення поправки лунолота “” для великих глибин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]