Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§146. Способи оновлення топографічних карт

Періодичне оновлення топографічних карт виконується наступними основними методами:

  1. Шляхом камерального виправлення за допомогою аерознімків з подальшим польовим обстеженням або без нього

  2. Шляхом виправлення (складання карти) за допомогою картографічних матеріалів більших масштабів, отриманих в результаті нових зйомок або оновлень

  3. Шляхом виправлення безпосередньо в полі прийомами мензульної зйомки, як виняток, на ділянках не покритих аерофотозйомкою.

Основним способом оновлення карт є камеральне виправлення їх змісту за допомогою аерознімків з подальшим польовим обстеженням.

Камеральне виправлення карт за допомогою аерознімків виконується:

  1. На фотопланах складених за матеріалами нової аерофотозйомки

  2. На аерознімках отриманих з застосуванням гіростабілізуючого пристрою і приведених до масштабу карти за показниками раді о висотоміра

  3. На аерознімках за допомогою універсальних фотограмметричних приладів

  4. На аерознімках за допомогою простих приладів проектування, пантографа і пропорціопального циркуля (для виправлення окремих елементів карт).

В процесі камерального виправлення Контурна частина змісту карти приводиться до повної відповідності з аерознімками нового зальоту і вилучаються помічені окремі помилки в зображені форм рельєфу. Роботи з польового обстеження камерально виправлених карт виконуються з метою доповнення їх змісту необхідними кількісними і якісними характеристиками, власними назвами, а також об’єктами місцевості, які не зобразились на аерознімках. Вони виконуються, як правило, після закінчення камеральних робіт.

В окремих випадках, при великій кількості змін і використанню недостатньо кондиційних матеріалів, дешифрування аерознімків можна виконувати в полі до камерального оновлення карт. Обсяг робіт польового обстеження установлюється конкретно на кожний аркуш карти за результатами камерального виправлення.

Картографічною основою для оновлення топографічних карт є:

  1. Фотоплани, складені за матеріалами нової аерофотозйомки

  2. Штрихові копії видавничих оригіналів оновлюваних карт, виготовлених на прозорому пластику

  3. Штрихові копії видавничих оригіналів, виготовлених на твердому фотографічному папері і наклеєному на тверду основу

  4. Штрихові копії (коричневі, голубі, двокольорові) видавничих оригіналів, виготовлених на креслярському папері високої якості і наклеєній на тверду основу.

При оновленні карт прийомами мензульної зйомки за основу приймають тільки штрихові копії виготовлені на креслярському або фотографічному папері, а також на лавсані і діаконті. Вибір технології камерального виправлення змісту карти за допомогою аерознімків і основи, на яку будуть наносити ці виправлення, залежить від характеру місцевості і кількості змін, які відбулись на ній.

Вибрана технологія і організація робіт повинні давати можливість при найменших затратах праці, часу і засобів одержати карти, які задовольняють вимогам інструкції щодо оновлення карт.

§147. Аерофотозйомка

Аерофотозйомка може виконуватись до складання технічного проекту, якщо не має достатніх відомостей для його складання. Вона виконується в відповідності з діючими основними технічними вимогами на аерофотозймку.

Масштаб аерофотозйомки повинен забезпечувати можливість камерального дешифрування основних топографічних об’єктів місцевості.

Фокусна віддаль аерофотоапарата повинна бути по можливості більшою, щоб була більшою висота зони трансформування. При виборі fk враховується можлива висота польоту літака, а також вимоги точності вимірювання висот на аерознімках, якщо необхідно виправляти рельєф.

Формат аерознімка може бути збільшений до розміру 3030см, якщо не має необхідності обробки аерознімків на фотограмметричних приладах. Збільшення формату аерофотознімка, не змінюючи фокусної віддалі аерофотоапарата, дає можливість збільшити ширину смуги фотографування на маршруті, скоротити кількість маршрутів і аерознімків, а також вартість аерофотозйомки. Для оновлення карт масштабів 1:10000, 1:25000, 1:50000 установлені наступні масштаби аерофотозйомки: 1:14000, 1:20000-1:25000, 1:30000-1:35000, використовуючи аерофотоапарати з fk – 200, 140 і 100 мм, установлених на гіростабілізуючих установках. Для сучасних аерофотоапаратів і аерофотоплівок це найбільш дрібні масштаби, які дозволяють на аерознімках камеральне дешифрувати більшість основних топографічних об’єктів, які зображуються на картах даних масштабів. Для оновлення планів масштабів 1:5000 і 1:2000 аерофотозйомка може виконуватись відповідно в масштабах 1:10000-1:12000 і 1:7000-1:8000 аерофотоапаратами з fk=350 і 500 мм. На ділянках, де необхідно виправляти рельєф, необхідно виконувати повторну аорофотозйомку фотоапаратом з fk =70 мм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]