Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§59. Рівні та їх призначення

Р івні служать для приведення ліній і площин в горизонтальне або вертикальне положення.

Рис.63

В геодезії рівні використовують для приведення горизонтального круга геодезичних приладів в горизонтальне положення, а осі обертання у вертикальне положення.

Рівні бувають циліндричні і круглі. Циліндричний рівень (Рис.63) складається з скляної ампули 1 металевої оправи 2, яка служить для захисту ампули від пошкоджень і прикріплення його до приладу. Внутрішня поверхня ампули відшліфована за визначеним радіусом є дугою певного радіуса R. Радіуси бувають від 3.5 м до 200 м. Ампулу наповнюють спиртам або ефіром, а простір 3 наповнений парою утворює бульбашку рівня. На ампулі нанесенні поділки через 2 мм за допомогою яких визначається положення бульбашки. Точку О в центрі поділок ампули називають нуль-пунктом рівня. Коли кінці бульбашки розташовані симетрично відносно поділок, то бульбашка знаходиться на середині і вісь рівня займає горизонтальне положення. Дотична НН проведена вздовж ампули до внутрішньої поверхні ріння в точці нуль-пункту “О” називається віссю циліндричного рівня. Цю властивість використовують під час установки приладу в горизонтальне, або вертикальне положення. При роботі необхідно знати ціну поділки рівня. Ціною поділки рівня називається центральний кут  (Рис.63,в), який спирається на дугу l між двома найближчими поділками ампули рівня. Якщо бульбашка рівня відхилиться від нуль-пункту на певний кут  то на такий же кут нахиляється до горизонту і вісь рівня. Чутливість рівня залежить від радіуса кривини внутрішньої поверхні рівня. Чим більший радіус кривини тим більша чутливість. Чутливість також залежить від температури, довжини бульбашки і складу рідини.

Круглий рівень застосовують для приблизної установки приладу (Рис.64,а).

В

Рис.64

цьому рівні верхня скляна поверхня кругла і відшліфована у вигляді сферичної поверхні з радіусом від 0.5 м до 2.0 м. В ньому бульбашка кругла. Рівень має три виправні гвинти (Рис.64,б). Віссю круглого рівня називається нормаль ОС до внутрішньої поверхні в нуль-пункті.

§60. Відлікові пристрої: штриховий і шкаловий­

мікроскопи

В

Рис.65

сучасних геодезичних приладах для відліків по горизонтальному і вертикальному кругах застосовують штрихові і шкапові мікроскопи (Рис.65). В фокальній площині мікроскопа в якій розглядаються поділки лімба розташована пластина з індексом (штрихом) (Рис.65,а) за допомогою якого беруть відліки. Відлік часток поділок беруть “на око”. Такий відліковий пристрій має назву штрихового мікроскопа.

Для підвищення точності відділу по лімбу застосовують шкаловий мікроскоп. В фокальній площині мікроскопа розташована скляна пластинка на якій нарізана шкала (Рис.65,б). Інтервал “і” в один градус на лімбі дорівнює інтервалу на шкалі між крайніми штрихами. Цей інтервал на шкалі поділений на “n” рівних частин (наприклад 60), тоді ціна поділки шкали буде дорівнювати . В даному випадку “на око” оцінюють десяті частки мінут, наприклад: на Рис.65(а) відліки по горизонтальному кругу 6959 по вертикальному кругу 35849; на Рис.66(б) відліки по горизонтальному кругу 17454.2, по вертикальному кругу 206.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]