Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fuck!.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

дивитися на реферати схожі на "Етичні норми в діловому спілкуванні. Проведення переговорів. Особливості психологічного взаємодії при діловому спілкуванні"

Зміст.

1. Введення ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .2 2. Ділове спілкування ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3

2.1 Загальні положення ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3

2.2 Вплив особистісних якостей на спілкування ... ... ... ... ... ... ... ... ... .4

2.3 Діалогове спілкування ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 6

2.4 Групові форми ділового спілкування ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .7

2.5 Спілкування по телефону ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 8 3. Ділові бесіди і переговори ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 9

3.1 Загальні положення ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 9

3.2 Етика і психологія ділових переговорів і бесід ... ... ... ... ... ... 9

3.3 Діловий сніданок, обід, вечеря ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .11

3.4 Особливості спілкування через перекладача ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 13

3.5 Візитні картки ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .13

Список використаної літератури ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 16

1. Введення.

Взаємини людей у процесі спільної діяльності, якій коженлюдина присвячує значну частину свого життя, завжди викликали особливийінтерес і увага з боку філософів, психологів, соціологів, а такожфахівців-практиків, які прагнули узагальнити свій досвід ділового спілкування втій чи іншій сфері, співвіднести його з виробленими людством нормамиморальності і сформулювати основні принципи та правила поведінкилюдини в діловий (службової) обстановці. Останнім часом дляхарактеристики всього комплексу питань, пов'язаних з поведінкою людей вділовій обстановці, а також як назву теоретичного курсу,присвяченого їх вивченню, використовується складовою термін "етика діловогоспілкування ". Вибір цієї назви не випадковий. Воно досить повно відображає іконкретизує предметну специфіку курсу. Зупинимося на його першускладової - етики. Етика - філософська наука, об'єктом вивчення якоїє мораль. В етиці можна виділити два роду проблем: питання про те,як має чинити людина, і власне теоретичні питання пропоходження і сутності моралі. Виходячи з першого роду проблем, стаєочевидною практична спрямованість етики, її проникність у всі сферибуття, за що вона і отримала назву "практичної філософії". Практичне значення етики виявляється в першу чергу в сферілюдського спілкування, важливою складовою якого є спілкування людейв процесі спільної діяльності. Звідси випливає подальше уточненняпредмета курсу, а саме його співвіднесеність тільки з такою формоюлюдської взаємодії, як ділове спілкування. Спільна діяльністьлюдей не може бути нейтральною по відношенню до моральності. Історичномораль, а не право, була першою формою регулювання відносин між людьми. Особливе значення ця форма регуляції ділових відносин набуває вдемократичному суспільстві, в якому відсутній жорсткий контрольдержави за господарською та іншою діяльністю людей.

2. Ділове спілкування.

2.1. Загальні положення.

Уміння вести себе з людьми належним чином є одним знайважливіших, якщо не найважливішим, фактором, що визначає шанси добитися успіхуу бізнесі, службової або підприємницької діяльності. Дейл Карнегі щев 30-ті роки зауважив, що успіхи тієї чи іншої людини в його фінансовихсправах навіть у технічній сфері чи інженерній справі відсотків на п'ятнадцятьзалежать від його професійних знань і відсотків на вісімдесят п'ять - відйого вміння спілкуватися з людьми в цьому контексті легко пояснити спробибагатьох дослідників сформулювати і обгрунтувати основні принципи етикиділового спілкування або, як їх частіше називають на Заході, заповіді personalpublic relation (дуже наближено можна перекласти як "діловий етикет"). Джен Ягер в книзі "Діловий етикет: як вижити і досягти успіху в світі бізнесу"виділяє шість наступних основних принципів:

1. Пунктуальність (робіть усе вчасно). Тільки поведінка людини,яка робить все вчасно, є нормативним. Запізнення заважають роботі іє ознакою того, що на людину не можна покластися. Принцип робитивсе вчасно поширюється на всі службові завдання. Фахівці,вивчають організацію і розподіл робочого часу, рекомендуютьдодавати зайвих 25 відсотків до того терміну, який, на ваш погляд,потрібно для виконання дорученої роботи.

2. Конфіденційність (не базікайте зайвого). Секрети установи, корпораціїабо конкретної угоди необхідно зберігати так само дбайливо, як таємниці особистогохарактеру. Немає також необхідності передавати кому-небудь почуте відтовариша по службі, керівника або підлеглого про їх службової діяльності абоособистому житті.

3. Люб'язність, доброзичливість і привітність. У будь-якій ситуаціїнеобхідно вести себе з клієнтами, замовниками, покупцями і товаришами по службіввічливо, привітно і доброзичливо. Це, однак, не означаєнеобхідності дружити з кожним, з ким доводиться спілкуватися з обов'язку служби.

4. Увага до оточуючих (думайте про інших, а не тільки про себе). Увага донавколишнім повинно поширюватися на товаришів по службі, начальників іпідлеглих. Поважайте думку інших, намагайтеся зрозуміти, чому в нихсклалася та чи інша точка зору. Завжди прислухайтеся до критики іпорад колег, начальства і підлеглих. Коли хтось ставить під сумнівякість вашої роботи, покажіть, що цінуєте міркування і досвід іншихлюдей. Впевненість у собі не повинна заважати вам бути скромним.

5. Зовнішній вигляд (одягайтеся як належить). Головний підхід - вписатися вваше оточення по службі, а усередині цього оточення - в контингентпрацівників вашого рівня. Необхідно виглядати найкращим чином, тоє одягатися зі смаком, вибираючи колірну гамму-на-віч. Важливе значеннямають ретельно підібрані аксесуари.

6. Грамотність (говоріть і пишіть гарною мовою). Внутрішні документи аболисти, що направляються за межі закладу, повинні бути викладені гарниммовою, а всі імена власні передані без помилок. Не можна вживатилайливих слів. Навіть якщо ви всього лише приводите слова іншої людини,оточуючими вони будуть сприйняті як частина вашого власного лексикону.

Ділове (офіційне, службове) спілкування в залежності відобставин може бути прямим і непрямим. У першому випадку воно проходитьпри безпосередньому контакті суб'єктів спілкування, а в другому - за допомогоюлистування або технічних засобів.

Як в процесі прямого, так і непрямого спілкування використовуютьсярізні методи впливу або впливу на людей. Серед найбільшвживаних з них виділяються наступні - переконання, навіювання,примус.

Переконання - вплив за допомогою доказів, логічногоупорядкування фактів і висновків. Має на увазі впевненість у правоті своєїпозиції, в істинності своїх знань, етичної виправданість своїхвчинків. Переконання - ненасильницький, а значить, і моральнобажаний метод впливу на партнерів по спілкуванню.

Навіювання, як правило, не потребує доказів і логічного аналізуфактів і явищ для впливу на людей. Грунтується на вірі людини,що складається під впливом авторитету, суспільного становища, чарівності,інтелектуального та вольового переваги одного з суб'єктів спілкування. Велику роль у вселенні грає сила прикладу, що викликає свідомекопіювання поведінки, а також несвідоме наслідування.

Примус - найбільш насильницький метод впливу на людей. Передбачає прагнення змусити людину вести себе всупереч його бажанню іпереконанням, використовуючи загрозу покарання або іншого впливу, здатногопризвести до небажаних наслідків для індивіда. Етично виправданимпримус може бути лише у виняткових випадках.

На вибір методу впливу на людей впливають різноманітніфактори, у тому числі характер, зміст і ситуація спілкування (звичайна,екстремальна), суспільне або службове становище (владні повноваження)і особистісні якості суб'єктів спілкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]