Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fuck!.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

3.3. Діловий сніданок, обід, вечеря.

Досить часто ділові розмови проходять в неформальній обстановці (кафе, ресторан). Це вимагає вміння поєднувати рішення ділових питань зтрапезою. Зазвичай виділяють діловий сніданок, обід, вечеря. Їх об'єднуютьдеякі загальні принципи, що застосовуються у всіх трьох випадках, зокрема,загальноприйняті правила поведінки за столом. Однак кожна з цих формділового спілкування має і свої особливості.

Діловий сніданок - найбільш зручний час для зустрічей тих, хто напруженопрацює протягом дня. Тривалість - близько 45 хвилин. Чи нерекомендується для ділової зустрічі чоловіки і жінки.

Діловий обід дозволяє налагодити хороші відносини з партнерами, кращепознайомитися з клієнтами. Опівдні людей активніше і розкутий, ніж у 7-8 годин ранку. Тривалість ділового обіду суворо не регламентуєтьсяі звичайно становить одна-дві години, з яких до півгодини займає світськийрозмова, як правило, що випереджає ділову бесіду.

Діловий вечерю носить більш офіційний характер, ніж сніданок або обід,і за ступенем регламентації наближається до прийому. Це визначає типзапрошень (письмові, а не телефонні), особливості одягу (костюмтемних тонів). Тривалість ділової вечері дві години і більше.

При ухваленні рішення організувати (прийняти запрошення на) діловоїсніданок, обід чи вечерю необхідно обміркувати свої завдання і з'ясувати, чи будебільш невимушена атмосфера застілля сприяти їх вирішенню. МожеМожливо, ці питання легше вирішити в установі або по телефону. Кожназустріч, пов'язана з застіллям, може відняти від одного до трьох годин, аставитися до свого і чужого часу потрібно вкрай шанобливо.

Місце зустрічі. При виборі місця зустрічі необхідно проявитивихованість і такт. Коли ви зацікавлені в бесіді, можна підкреслитисвою повагу до людини,призначивши місце зустрічі ближче до місця йогороботи. Рівень ресторану повинен відповідати положенням, якезаймають запрошені вами люди.

Організація. Необхідно суворо дотримуватися заздалегідь узгодженідомовленості про місце, час і склад учасників зустрічі (хто, де іколи буде зустрічатися). Тільки при нагальній необхідності можнавносити зміни в раніше затверджений план. Так, якщо ви маєте намірзустрітися з кимсь віч-на-віч за сніданком, а запрошений дзвонитьвам і оголошує, що він має намір з'явитися зі своїм секретарем і ким-то ще,ви повинні вирішити, чи відповідає зустріч у такому складі вашим інтересам ічи варто її дійсно проводити.

Рассадка за столом. Якщо зроблено попереднє замовлення, хороший тоннаказує дочекатися, поки зберуться всі запрошені і лише тодісідати за стіл. Якщо вам треба буде розкласти папери, а визустрічаєтеся лише з однією людиною, краще сісти за столик начотирьох, а не на двох. У цьому випадку будуть вагомі причини запропонуватилюдині сісти праворуч від вас, а не навпаки.

Оплата. Сплатити рахунок повинен або той, хто першим запропонувавзустрітися, або що займає більш високе положення. Якщо ситуація можебути перекручено тлумачитися як спроба завоювати чиєсь особливурозташування, слід запропонувати, щоб кожен платив за себе. Це особливоактуально для представників засобів масової інформації та державнихслужбовців усіх рівнів: сніданок журналіста чи чиновника за чужий рахунок можутьвизнати спробою вплинути на пресу чи проявом корумпованостіорганів державної влади. Однак найбільш загальним підходом все-таки будетакий - який запросив бере всі витрати на себе.

Подяка. Після ділового сніданку, обіду або вечері прийнято, защонайменше, подякувати запросив. Більш доречною, однак, будеподячна записка, хоча цим елементом в ділових відносинах частонехтують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]