Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

Розділ хііі Оновлення топографічних карт

§145. Мета оновлення топографічних карт і вимоги до оновлених карт

Топографічна карта відображає територію на певний момент, який відповідає часу виконання зйомки.

З часом на території, зображеній на виданій карті, появляються нові об’єкти, інші зникають або втрачають своє значення, змінюються характеристики об’єктів і їх категорія.

Інтенсивне освоєння і економічний розвиток території, зміни природи, спричинені діяльністю людини або самостійні, приводять до того, що створена карта перестає відповідати дійсному стану місцевості, вона старіє.

Застарілою вважається карта, якщо в межах її рамок на місцевості з моменту знімання з’явились, зникли або поміняли конфігурацію і розміщення 25-30% елементів.

Оновлення топографічних карт проводиться з метою приведення їх змісту у відповідність з сучасним станом місцевості і сучасними науково-технічними вимогами. В нашій країні, залежно від кількості і характеру змін, які сталися на місцевості з моменту видання карт, а також важливості, району для розвитку продуктивних сил і оборони країни, для оновлення топографічних карт прийнято дві системи оновлення: періодична і неперервна.

Періодична система передбачає оновлення топографічних карт через певні інтервали часу, в залежності від фактичного старіння карт.

За періодичною системою топографічні карти оновлюються за 6-8 років на найбільш важливі обжиті райони і 10-15 років на інші райони. Періодичне оновлення топографічних карт базується, як правило, на новій аерофотозйомці, яка повинна виконуватись не раніше, як за рік до початку робіт. Система неперервного оновлення топографічних карт полягає в постійній точній реєстрації на карті всіх змін місцевості відразу після їх виникнення. Нанесення змін на карту може виконуватись шляхом польової зйомки, за аерофотознімками і іншими матеріалами. В міру нагромадження змін аркуш карти перевидається. Застосування неперервної системи дає можливість одержувати в будь-який момент аркуш карти, оновленої на день видачі. Але постійне оновлення великомасштабних карт на великих площах – трудомісткий процес, пов’язаний з роздрібленням сил і коштів.

Оновленні карти за точністю, змістом і оформленню повинні задовольняти вимогам інструкції із створення топографічних карт, а також умовних знаків карт відповідних масштабів. Висота перерізу рельєфу при оновленні карт не змінюється. Карти, планово-висотна основа яких за точністю не задовольняє висунутим до них вимогам, не оновлюються, а створюються заново.

На ділянках місцевості, де в наслідок господарської діяльності дуже змінились рельєф і контури місцевості (райони зрошувального землеробства, видобування корисних копалин відкритим способом і т.п.) або там, де раніше виконана зйомка за яких-небудь причин виявилась низької якості, також повинна бути проведена нова зйомка.

Доцільність нових зйомок повинна бути обгрунтована шляхом ретельного вивчення району робіт і аналізу карт на цей район.

Видавництво оновлених карт виконується не пізніше одного року після їх оновлення.

Нові можливості в оновленні карт відкриваються при систематичному використанні космічних знімків. В цьому напрямку ведуться наукові і експериментальні дослідження» виробничі роботи по оновленню карт масштабів 1:200000 і дрібніше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]