Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§118. Порядок побудови геометричної мережі Складання проекту геометричної мережі

Проект геометричної мережі складають на планшеті на який за координатами нанесені всі пункти геодезичної знімальної основи і між ними проектують пункти геометричної мережі так, щоб сторони які утворюють трикутники по можливості були рівносторонні, трикутники з кутами менше 30° і більше 150° не допускають. Місця для розташування пунктів геометричної мережі вибирають на висотах з яких добре видно місцевість.

Рекогнустування та закріплення точок геометричної мережі

Рекогнустування пунктів геометричної мережі полягає в остаточному виборі на місцевості місця закріплення пункту, щоб з нього було видно суміжні пункти за допомогою яких буде визначатись розташування пункту геометричної мережі на планшеті і спосіб визначення місця розташування пункту.

Пункти геометричної мережі закріплюють колами, а біля них установлюють віхи з перекладиною. До установки віхи заміряють її висоту до перекладини з урахуванням глибини ями в яку закопують віху.

Нанесення пунктів геометричної мережі на планшет

Після закріплення пунктів геометричної мережі на місцевості виходять на місцевість з мензулою, на планшеті якої повинно бути нанесено за координатами не менше 2-3 пунктів, між якими існує видимість. На (Рис.144,а) такими пунктами є: а, b і с, які відповідають пунктам А, В і С місцевості. На одній з них, наприклад на точці А, центрують мензулу, приводять її в робоче положення, а потім орієнтують планшет за лінією АВ і АС закріплюють його. Прикладають скошене ребро лінійки кіпрегеля до точки “а” і послідовно візують через неї на всі видимі пункти геометричної мережі і прокреслюють напрями в середині планшета і за його рамкою а-1, а-2, а-3, а-4, а-5, а-6 (Рис.144,а) на “сорочці”' і за рамкою трапецїї роблять відповідні написи. Після закінчення роботи на даній точці слід провірити орієнтування планшета.

По закінченню роботи на точці “а” переходять з мензулою на інший пункт, наприклад В (Рис.144,б). Над цією точкою центрують точку “b” на планшеті над точкою В місцевості і орієнтують планшет за лінією ВА і ВС, закріплюють планшет і через точку “b” на планшеті візують на всі точки геометричної мережі які видно з пункту В і прокреслюють на них напрями. Потім переходять з мензулою ще на інший пункт, наприклад, С і виконують ті самі дії, які виконувалися на пунктах А і В. Після цього переходять з мензулою на пункт “І”, надійно визначений засічками з пунктів А, В, С. На точці “І” приводять мензулу в робоче положення і орієнтують її за лінією І-А. Якщо на планшеті точка “І” визначена правильно, то приклавши скошене ребро лінійки кіпрегеля до лінії І-В, повинні в зоровій трубі кіпрегеля побачити віху В на лінії візування. Після цього через точку “І” на планшеті візують на точки 6, 3 ... геометричної мережі які видно з точки “І” і прокреслюють на них напрями. Потім переходять з мензулою на інші точки геометричної мережі з таким розрахунком, щоб одержати положення точок геометричної мережі на планшеті від перетину трьох напрямів. Таким чином наносять всі точки геометричної мережі на “сорочку” планшета. Пункти геометричної мережі з “сорочки” переколюють на планшет, обводять їх кружками і переносять на кальку висот. Для більшої точності визначення положення точок геометричної мережі на планшеті необхідно:

  1. орієнтувати планшет за найбільш віддаленими віхами

  2. засікати близькі віхи, візуючи по можливості на їх низькі місця

  3. всі напрями на пункти мережі прокреслювати при одному положенні вертикального круга кіпрегеля.

Р ис.144

В залежності від перерізу рельєфу висоти точок геометричної мережі визначають геометричним або тригонометричним нівелюванням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]