Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§65. Установка теодоліта для вимірювання кута

Перед вимірюванням горизонтальних кутів необхідно в кожній вершині кута установити теодоліт в робоче положення, тобто виконати центрування, нівелювання і установити зорову трубу для візування за оком спостерігача.

1

. Центрування теодоліта. Точність центрування теодоліта залежить від точності вимірювання кутів і регламентується відповідними інструкціями. Центрування теодоліта з точністю 0.3 см можна виконати за допомогою виска. Для цього установлюють теодоліт над точкою (Рис.76) приблизно, а потім пересувають основу приладу на штативі до точного збігу кінця виска з точкою і затискають становий гвинт. Центрування теодоліта за допомогою оптичного центрира виконують в такій послідовності:

а) Установлюють штатив з теодолітом приблизно над центром пункту і закріплюють штатив в землю.

б) Не звертаючи уваги на рівень, за допомогою піднімальних гвинтів наводять центр сітки ниток оптичного центрира на точку, яка фіксує центр пункта.

в) Не зрушуючи штатив з місця і не рухаючи підіймальні гвинти підставки, а міняючи тільки довжину ніжок штатива, нівелюють теодоліт за допомогою рівня на алідаді горизонтального

Рис.76 круга.

г) Точно нівелюють теодоліт за допомогою підіймальних гвинтів і ліквідують неточне суміщення сітки центрира з центром пункту невеликим переміщенням підставки приладу на штативі.

д) Перевіряють точність центрування обертанням приладу навколо вертикальної осі на 180.

2 . Нівелювання теодоліта, тобто приведення основної осі теодоліта в вертикальне положення.

1. положення 2. положення

Рис.77

Розташовують рівень за напрямом двох піднімальних гвинтів (Рис.77, 1-положення) і приводять рівень на середину. Після цього повертають алідаду горизонтального круга так, щоб рівень став в напрямі третього піднімального гвинта (Рис.77, 2-подоження) і цим гвинтом приводять рівень на середину. Такі дії повторюють декілька раз, поки бульбашка рівня не буде зміщуватись з середини при будь-якому положенні алідади.

3. Установка труби для візування, тобто установлюють трубу за оком спостерігача і за предметом (фокусування труби).

§66. Вимірювання горизонтального кута

Д ля зручності візування в точках А і С (Рис.78,а) установлюють віхи.

Рис.78

Віхи установлюють вертикально і в створі ліній. Порядок наведення труби на точки А і С залежать від того який кут будемо вимірювати – лівий чи правий за ходом. При вимірюванні лівого кута спочатку візують на передню точку С, а потім на задню А, а при вимірюванні правого за ходом кута спочатку візують на задню точку А, а потім на передню точку С.

Під час вимірювання кута потрібно закріпити лімб і відкрі­пити алідаду, навести трубу на точку С, закріпити алідаду і трубу і навідними гвинтами алідади і труби навести центр сітки ниток точно на низ віхи (Рис.78,б). Перед точним наве­денням центра ниток, акуратно фокусують трубу і добиваються, щоб не було паралаксу сітки ниток. Наведення навідними гвинтами повинно закінчуватись на вгвинчування. Після наведення беруть відлік по лімбу 1 і записують в журнал (Таблиця 1). Відкріплюють алідаду наводять трубу на точку А, тобто на задню точку, закріплюють алідаду і трубу і навідними гвинтами на вгвинчування наводять центр сітки ниток на низ віхи і беруть відлік по лімбу 2. Різниця відліків (1-2) дорівнює величині кута. Описані дії складають один півприйом. Для контролю і для вилучення інструментальних помилок кут вимірюють двома півприйомами. Для виконання другого півприйому, лімб переставляють на декілька градусів і міняють положення вертикального круга. Спостереження кута виконують в вище описаній послідовності. Два півприйоми, виконанні при положенні вертикального круга КЛ і КП, складають один прийом.

Із двох кутів одержаних з півприйомів виводять середнє, якщо різниця між півприйомами не перевищує подвійної точності теодоліта (для теодоліта Т-30 допуск 1).

Таблиця 1

Журна вимірювання кутів способом прийомів

хід N 3 Теодоліт Т30 N 05950 Погода: хмарно

Дата: 12 квітня 1994 р. Видимість: добра

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]