Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§84. Камеральне опрацювання матеріалів нівелювання ііі класу

Камеральне опрацювання матеріалів нівелювання ІІІ кл. починають з посторінкового контролю. При посторінковому контролі обчислюють:

1. Підраховують суму віддалей до задньої (20) і передньої (21) рейок (20)=(9); (21)=(10). Різниця (20)-(21) повинна дорівнювати загальному нагромадженню нерівностей пліч в секції.

2. Підраховують алгебраїчну суму контрольних перевищень (22) (22)=(11)+(12).

3. Підраховують суми всіх відліків по середніх нитках чорної та червоної сторін задньої і передньої рейок (23)=(1)+(8); (24)=(4)+(7), а також алгебраїчну суму перевищень (25)=(14)+(15) і алгебраїчну суму середніх перевищень (26). (26)=(19).

4. Правильність одержаних сум контролюють: різниця сум (23)-(24) повинна дорівнювати сумі (25) і сумі (22), а сума (26) повинна бути рівною половині суми (25), тобто (25):2=(26). В кінці секції і в кінці ходу виконують такі самі контрольні обчислення. В кожній секції в суму середніх перевищень вводять поправку “h” за довжину метра пари рейок (§81).

Після цього, керуючись інструкцією з обчислень нівелювання складають відомість перевищень (аналогічну таблиці 5), в якій обчислюють нев’язку ходу за формулою:

fh=hпр-(НКП)

і її допустиму величину fhдоп=10 мм

Якщо нев’язка “fh“ не перевищує допустимої величини, її розподіляють з оберненим знаком пропорційно довжинам секцій або числу штативів в секціях на всі перевищення ходу. Після зрівнювання ходів обчислюють висоти марок і реперів.

§85. Технічне нівелювання

Ходи технічного нівелювання прокладаються між вихідними реперами в виді одиночних ходів або в виді системи ходів з одною або декількома вузловими точками. Для виконання технічного нівелювання використовують нівеліри з збільшенням зорової труби не менше 20х і ціною поділки рівня не більше 45 на 2 мм. Нівелірні рейки застосовують шашкові двосторонні. Нівелювання виконується в одному напрямі. Відліки по рейках, установлені на нівелірні башмаки або костилі, виконують по середній нитці.

Нівелювання виконують в такій послідовності:

– відлік по чорній і червоній сторонах задньої рейки

– відлік по чорній і червоній сторонах передньої рейки.

Розходження перевищень на станції, одержаних по чорній і червоній сторонах рейок, не повинно перевищувати 5 мм. Віддаль від нівеліра до рейок вимірюють по крайніх віддалемірних нитках.

Довжина візирного променя 120 м. Допустима нев’язка нівелірних ходів і зімкнутих полігонів не повинна перевищувати (50) мм, L – довжина ходу в км.

§86. Перерва в роботі при нівелюванні ііі і іv кл

При перерві в роботі (в кінці дня, зміна погодних умов і т.п.) нівелювання слід закінчувати на постійних, або тимчасових знаках.

Крім цього можна використовувати надійні місцеві предмети – межові стовпи на межах колгоспів і радгоспів, виступи скал, виступи фундаментів кам’яних споруд і т.п.

Якщо таких предметів немає, то можна використати три нівелірні башмаки, або костилі.

Рис.96

Для цього в стороні від дороги, викопують три ямки (Рис.96) глибиною 0.3 м в дно яких забивають нівелірні башмаки, або костилі. Ці точки нівелюють за звичайною програмою, а після нівелювання ямки засипають землею. Після перерви ямки обережно розкопують і на очищені від землі башмаки установлюють ті самі рейки, які були установлені на них до перерви, повторно нівелюють і порівнюють перевищення одержані до і після перерви. Розходження допускають 3 мм для нівелювання ІІІ кл. і 5 мм для нівелювання ІV кл. Якщо перевищення не перевищують допуск то виводять середнє із двох його значень і продовжують хід.

Якщо розходження перевищень недопустимі то виясняють, який із башмаків змінив своє положення за висотою і хід продовжують від башмака, котрий не змінив свого положення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]