Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

Спосіб перпендикулярів (прямокутних координат)

На Рис.120 зображено зйомку берега ріки способом перпендикулярів.

Для цього сторону ходу 1-2 прокладають як можна ближче до контура який знімають і цю лінію приймають за вісь ординат з початком в точці 1. Для визначення положення точок 1, 2, ...6 міряють їх прямокутні координати, тобто для точки 1 міряють відрізок y1=1-1', в точці 1' ставлять перпендикуляр до осі ординат 1'-1=Х1 і міряють його довжину; для точки 2 міряють y2=1-2' і x2=2'-2 і т.д.

Спосіб створів.

Якщо на місцевості закріплені точки М, С, Р нанесені

Рис.120

на план за координатами і необхідно виконати зйомку контура 1, 2, ....12 (Рис.120,б), то в цьому випадку лінію СМ приймають за лінію ординат з початком координат в точці С, міряють ординати С'1, С'2, С'З, С'4 точок 1, 2, 3, 4 і їх абсциси 1'-1; 2'-2; 3'-3; 4'-4, і вибирають точку А з таким розрахунком, щоб з неї було видно точку Р і міряють віддаль СА. Тепер за вісь ординат беруть лінію АР з початком координат в точці А і міряють ординати і абсциси для точок 5, 6, 7, 8 і довжину лінії АВ. Точку В вибирають так, щоб з неї було видно точку С. Лінію ВС приймають за вісь ординат з початком координат в точці В і міряють ординати і абсциси для точок 9, 10, 11 і 12.

Полярний спосіб

Якщо необхідно виконати внутріквартальну зйомку, або яку-небудь поляну розташовану в лісі (Рис.121), то для цього приблизно в центрі поляни вибирають точку М з таким розрахунком, щоб з неї було видно всі вигини контура.

Установлюють в цій точці віху, а в точці В міряють прилеглий кут і довжину лінії ВМ. Після цього установлюють теодоліт в точці М, суміщають нуль лімба і нуль алідади, наводять трубу теодоліта на точку В так, щоб відлік на лімбі був рівний 000. Після цього визначають віддалі до точок 1, 2, 3 і відраховують по лімбу напрями на ці точки. По одержаних даних можна побудувати на плані всі точки вигину контура. Якщо зйомку контуру з одної точки М виконати неможливо, тоді вибирають точку N і з неї продовжують зйомку контура, але попередньо міряють кут ВМN на точці М і довжину лінії МN.

Спосіб засічок

На відкритій місцевості зйомку чітко видимого контура можна виконувати відносно точок теодолітного ходу кутовими засічками (Рис.122). Для цього в точках вигину контура 1, 2, 3, ..., 6 установлюють віхи, в точці А установлюють теодоліт, і відраховують по лімбу всі видимі з точки А напрями. Потім установлюють теодоліт в точці В і засікають з неї точки 1, 2, 3, які засікались з точки А, а також точки 4, 5. Очевидно, що в перетині однойменних напрямів, побудованих в точках А і В на плані, будуть знаходитись відповідні точки контура.

Спосіб обходу

Щоб нанести на план контур лісу (Рис.123), поблизу нього вибирають точку N і установлюють на ній віху. Потім теодолітом в точці А теодолітного ходу міряють кут 1 і довжину лінії АN і після цього переходять в точку N, установлюють віхи в точках R і М і міряють кути 2 і 3 в точці N і довжину лінії NR, відносно якої способом перпендикулярів знімають характерні точки контура, розташованих поблизу лінії NR. Закінчивши зйомку відносно лінії NR переходять з теодолітом в точку R, віху установлюють в точці Q і продовжують зйомку. Закінчують зйомку ділянки обходом по лінії МN.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]