Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§13. Дирекційний кут

Візьмемо лінію РQ і побудуємо в точках К і В її азимути. Для цього проведемо меридіани КПн і ВПн які перетнуться на полюсі.

Н а рисунку (16) азимут лінії PQ, в точці К буде зображений кутом ПнКQ=A, а в точці В – кутом ПнВQ=А1.

Рис.16 Рис.17

Цілком очевидно, що ці кути не рівні між собою. Таким чином, одна і та лінія в різних своїх точках має різні азимути, отже при орієнтуванні Її за азимутом необхідно точно указати точку, в якій береться азимут. Було б набагато краще і зручніше для орієнтування лінії в кожній її точці брати кут не від меридіанів точок, а від напрямів паралельних одному меридіану, тобто паралельних між собою. В такому випадку всі кути орієнтування одної і тієї ж лінії були б рівні між собою і кожна лінія буде мати тільки один кут орієнтування.

На практиці так і поступають. З цією метою для зони земної поверхні шириною в 6 за довготою вибирають один, так званий, осьовий меридіан і орієнтування всіх ліній розташованих в цій зоні виконують кутами утвореними цими лініями з напрямами паралельними осьовому меридіану. Якщо, наприклад, на рисунку 16 меридіан точки К вважати осьовим то в точці В для орієнтування лінії РQ – береться кут не від меридіана ВПн, а від напряму паралельного меридіану КПн, тобто кут Пн1ВQ=.

Кут утворений даною лінією з напрямом паралельним осьовому меридіану, називається дирикційним кутом. Дирекційний кут відраховують від північного напряму осьового меридіана або лінії паралельної до осьового меридіана, за ходом годинникової стрілки від 0 до 360 (Рис.17).

§14. Зв’язок між азимутом і дирекційним кутом напряму

Для зони земної поверхні за довготою 6 або 3 (Рис.16) видно, що на осьовому меридіані дирекційний кут лінії збігається з її азимутом, тобто А=. В точці В дирекційний кут відрізняється від азимута ПНВQ, рівного “А1” на кут ПНВПН1,=. Кут , який є різницю між азимутом лінії в якій-небудь точці і дирикційним кутом цієї лінії, називається зближанням меридіанів.

=-; =-; =+

На практиці зближення меридіанів відіграє важливу роль, тому що за допомогою зближення меридіанів можна переходити від азимутів до дирекційних кутів і навпаки.

§15. Прямий та обернений дирекційні кути і зв’язок між ними

Дирекційний кут лінії МN називається прямим, а лінії NМ – оберненими.

З рисунка (18) випливає, що прямий дирекційний кут відрізняється від оберненого на 180.

Якщо відомі дирекційні кути двох суміжних ліній (Рис.19) то можна вирахувати кут =ОД-ОВ, а також: ОВ=ОД-; ОД=ОВ+

Рис.18 Рис.19

§16. Поняття про румби

Азимути і дерекційні кути можуть мати значення від 0 до 360, то при обчисленнях, коли вони більші за 90, необхідно приводити їх до гострих кутів (до кутів в першій чверті), тому в геодезії часто саме орієнтування ліній проводиться тільки гострими кутами. Це досягається тим, що кути орієнтування відраховують не обов’язково від північного напряму меридіана, а від будь-якого найближчого його напряму і збільшення їх приймається, як за годинниковою стрілкою, так і проти неї. Кут, утворений даною лінією з найближчим напрямом осьового меридіана (або лінії, паралельної осьовому меридіану), називається румбом.(Рис.20)

Рис.20

Назва напряму лінії, яка проходить в середині якої-небудь чверті складаються з назв двох напрямів, які відділяють цю чверть, при цьому, першим називається назва відповідного напряму меридіана (Північ або Південь), а потім лінії Схід-Захід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]