Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§170. Способи прокладання промірних галсів

Промірні галси можуть прокладатись:

  1. За допомогою компаса

  2. За допомогою берегових створів

  3. За напрямами, які указуються з берега

  4. За допомогою ліня (троса)

  5. За допомогою ізофазометра – і інфікатора шляху

Способи 2, 3 і 4 застосовуюся при прибережних промірах, в межах прямої видимості з берега.

  1. Прокладання промірних галсів за допомогою компаса є найбільш простим способом, але поступається точністю. Якщо користуватись цим способом то із-за дії вітру, течії, хвиль судно буде зміщуватись з лінії галса. Щоб видержати прямолінійність галса і заданий напрям необхідно частіше визначати місце судна, оперативне прокладання їх і коректування судна.

  2. Прокладання промірних галсів за допомогою берегових створів є одним з найбільш точних і застосовується для прокладання паралельних і радіальних галсів. Для цього на березі попередньо розмічається магістраль. Магістраль розмічається прокладанням теодолітних ходів. Розмітка магістралі залежно від конкретних умов, проводиться для всієї ділянки проміру, або для окремої частини ділянки, Якщо промірні галси прокладаються перпендикулярно до магістралі, то на ній закріплюють створні пікети через відрізки, які дорівнюють міжгалсовим віддалям “l”. Якщо промірні галси прокладають під деяким кутом “” до магістралі, то пікети закріплюють на віддалі один від одного через “lsec”. Створні знаки установлюють від магістральних пікетів за допомогою теодоліта, секстана, або екера під кутом “” до магістралі. Розміри створних знаків, віддаль між заднім і переднім знаками залежить від довжини промірних галсів. Створи для прокладання радіальних галсів розмічаються шляхом установлення створних знаків віялом за напрямами, які задаються з загального полюса.

Кут між лініями галсів розраховується за формулою:

l – віддаль між галсами на зовнішньому краю обстежуваного сектору

D – віддаль від полюса до кінця галса.

  1. Прокладання промірних галсів за напрямами, які указуються з берега виконуються за допомогою теодоліта і виконується в тих випадках, коли неможливо розмітити створи на березі, необхідності покриття ділянки проміру частими створами, промірами біля причалів, пристаней і в гаванях. При виконанні робіт цим способом на березі на точках магістралі установ­люють теодоліт, візирна вісь якого направляється у напрямі лінії галса. Промірне судно утримується в заданому напрямі командою з берега “ліво” або “право”, яка передається по радіо або візуально. Магістраль розмічається аналогічно, як і в випадку прокладання галсів за допомогою берегових створів.

  2. Прокладання галсів за допомогою ліня (троса) застосовується у випадках виконання крупномасштабних зйомок (1:2000 і крупніше), відповідальних робіт біля причалів, в гаванях. Спочатку розмічений лінь закріплюють в заданому напрямі одним кінцем на магістралі, а другим на протилежному березі ріки, або до нерухомого предмета на акваторії (причальна бочка, катер, який стоїть на якорі і т.і.), координати цих точок повинні бути відомі. Промір виконують лотом або міркою, переміщаючись вздовж ліня.

  3. Прокладання промірних галсів за допомогою ізофазометра і індикатора шляху можливе при використовувані на морських знімальних роботах радіосистем для визначення місця судна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]