Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§150. Камеральне дешифрування аерознімків та складання проекту польового обстеження

Дешифрування аерознімків – основна ланка у всій технологічній схемі оновлення карт. Саме в процесі дешифрування зміст карти приводиться у відповідність з сучасним станом місцевсоті і виключається елемент її моральної старості: карта оформлюється в нових (діючих) умовних знаках. Дешифрування аерознімків при оновлені карт спирається на більшу кількість даних, ніж при зйомці, а саме дешифрування не відрізняється особливою специфікою. Порядок дешифрування звичайний, а обсяг робіт обмежений тією частиною ситуації яка змінилася.

Після вивчення технічного проекту і редакційних вказівок розпочинають дешифрування.

Результати дешифрування фіксують:

  1. При виправлені карти за допомогою фотопланів – на фото планах

  2. При використанні копій на прозорому пластику – на окремих масштабованих аерознімках або фото планах

  3. При використанні копій на твердих основах – на аерознімках.

При дешифруванні аерознімки детально звіряють з оновлюваною картою і з іншими існуючими матеріалами обмеженими чіткими контурами або різко вираженими формами рельєфу. Спочатку провіряють повноту і правильність зображення на карті контурів, місцевих предметів і їх взаємне розташування, а потім характеристики об’єктів і застосування заповнюючих умовних знаків. Одночасно провіряють правильність зображення на карті форм рельєфу, продивляючись аерознімки стереоскопічно. Використовуючи прямі і непрямі ознаки, визначають в першу чергу контури і предмети місцевості, що впевнено розпізнаються на аерознімках, а потім використовуючи допоміжні картографічні і літературно-довідкові матеріали дешифрують решту об’єктів місцевості. При оновленні карт на фатопланах і при складанні окремих ділянок карт заново дешифруються і викреслюються заново всі зображені на аерознімку об’єкти місцевості, нанесення яких на карту передбачається інструкцією топографічної зйомки і таблицями умовних знаків. Контури і місцеві предмети; які невпевнено розпізнаються на аерознімках, а також об’єкти, що мають місце на оновлюваних картах, але не зображені на аерознімках (труби на насипах, кілометрові стовпи і т.п.) і об’єкти для яких потрібно з’ясувати характеристики або назви відмічаються на робочому проекті (тиражний відбиток карти або кальки) для перевірки їх на місцевості при польовому обстеженні.

При дешифруванні на аерознімках викреслювання дозволяється виконувати спрощеними – умовними знаками. Наприклад: контури рослинності викреслюють не пунктиром, а суцільними лініями жовтого кольору, чіткі лінійні контури (дороги, просіки, лінії електропередач і т.п.) викреслюють не повністю, а тільки на кінцях їх перетину і на поворотах, на площах зображення рослинності і ґрунтів замість заповнюючих умовних знаків пишуть пояснювальні підписи “луг”, “ліс”, “пісок” і т.п.

Проект польового обстеження (робочий проект)

Складається виконавцем, який виконує дешифрування аерознімків на кожний аркуш оновлюваної карти. Проект складають на тиражному відбитку аркуша карти або на кальці, накладеній на оригінал оновлюваної карти.

Під час камерального дешифрування на робочому проекті відмічають: положення об’єктів, які дешифруються невпевнено; предмети, які не зобразились на аерознімках, але є на допоміжних матеріалах; предмети для яких необхідно визначити або перевірити характеристики і т.п. В цілому на закінченому робочому проекті відмічають: пункти державної геодезичної мережі і репери нівелювання; об’єкти і контури, які підлягають перевірці, уточненню або дозйомки; маршрути польового обстеження, розташування перехідних точок для перевірки точності карти і дозйомки нових об’єктів і визначають обсяг робіт для даного аркуша карти. На полях проекту поміщають короткі текстові вказівки і таблицю, в якій перераховують запроектовані польові роботи і необхідний час для їх виконання (за нормами). Робочий проект затверджується керівництвом експедиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]