Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

Оновлення карт шляхом вдрукавння змін в тиражні відбитки карт

Виконується для картографічного зображення термінових завдань для будівництва, проектування, розвідувння і ін. Після виконання таких робіт на місцевості виникають нові істотні зміни, після яких необхідно виконувати нове оновлення карт. Для вдрукування, одним з описаних вище способів, складається оригінал змін на голубій копії видавничого оригіналу оновлюваної карти на прозорій основі.

На оригіналі змін викреслюють нові контури і об’єкти і об’єкти, які змінилися, а об’єкти і контури, які не збереглися закреслюють маркувальними хрестиками.

З одержаного упорядкованого оригіналу змін виготовляють видавничий (гравіювальний) оригінал і оригінал нових надписів і надписів які змінились. З видавничих оригіналів виготовляють друкарські форми. Щоб забезпечити правильне положення нової ситуації відносно об’єктів, які не змінилися, розміри сторін внутрішньої рамки на оригіналі змін повинні відповідати їх розмірам на тиражних відбитках. Деформація тиражних відбитків, які зі відбираються для оновлення не повинна перевищувати 0.5-0.6 мм. Вдрукування змін в відбитки старої карти можуть виконуватись червоним кольором.

§153. Оновлення топографічних карт прийомами мензульної зйомки

Оновлення топографічних карт прийомами мензульної зйомки виконується тільки на .ділянках не забезпечених аерофотозйомкою. Польові роботи починаються з рекогностування, під час якого обстежується вся площа, яка підлягав оновленню.

За даними рекогностування на тиражних відбитках, окремо на кожний номенклатурний аркуш, складається робочий проект оновлення карти.

На робочому проекті відмічають:

  1. Пункти державної геодезичної мережі і місцеві предмети орієнтира, які збереглися на місцевості

  2. Ділянки місцевості, які необхідно обстежити інструментально, з метою виправлення контурів або додаткового нанесення нових об’єктів

  3. Ділянки місцевості, на яких необхідно виправити виявлені помилки в зображенні форм рельєфу

  4. Запроектовані точки геометричної мережі (планової і висотної основи оновлення карт) з зазначенням способів їх визначення (засічки, теодолітні і мензульні ходи).

Геометрична мережа будується на основі існуючих геодезичних пунктів, знаків нівелювання і місцевих предметів-оріентирів.

На точках геодезичної мережі визначають схилення магнітної стрілки. На тих ділянках, де виправлення рельєфу не передбачається, створюється тільки планова основа.

Виправлення рельєфу на оригіналах оновлюваної карти; а також зйомка об’єктів і контурів, які появились на місцевості, виконується за допомогою мензули і кіпрегеля з геодезичних пунктів, точок геометричної мережі і перехідних точок. На ділянках, де обстеження карти обмежується візуальним методом без приладу, геометрична мережа не будується.

§154. Обстеження пунктів державної геодезичної мережі

Обстеження пунктів державної геодезичної і нівелірної мереж під час польових робіт виконується з метою перевірки їх стану, збереження зовнішнього знака, верхнього центра, орієнтирних пунктів і окопки. Пошук пунктів на місцевості виконують по карті і опису розташування знаків нівелювання. Якщо зовнішній знак зберігся, то визначають його придатність для спостереження.

Утраченими вважаються пункти і репери, якщо утрачені (розрушені, деформовані, заорані) їх нижні центри. Пункти, на яких не збереглися зовнішні знаки і верхні центри, на оригіналах карти показують своїми умовними знаками, а в формулярі аркуша карти пишуть, що їх не знайдено (але не втрачено).

Результати обстеження пунктів геодезичної мережі записують в формуляр аркуша карти і складаються зведені відомості обстеження пунктів геодезичної мережі на район оновлення карт, які висилають в Аерогеодезичне підприємство і інспекцію Держгеодезнагляцу ГУГКіК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]