Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

Обчислення координат

Маючи виправленні прирости координат, обчислюють координати всіх точок ходу за правилом: координата наступної точки дорівнює координаті попередньої точки плюс приріст координат.

Хn+1=Xn+Xn; Yn+1=Yn+Yn

Для контролю правильності обчислення координат в зімкнутому теодолітному ході необхідно до координати останньої точки Хn і Уn додати відповідні прирости Хn і Yn і обчислити координати вихідної точки.

§97. Обчислення розімкнутих теодолітних ходів Обчислення кутової нев’язки

Рис.109

Обчислення кутової невязки в розімкнутому теодолітному ході виконується так само, як і в зімкнутому ході. Спочатку підраховують суму всіх виміряних кутів (Таблиця 7 графа 2), тобто: п=А+1+2+...+n. Після цього, розв’язуючи обернені геодезичні задачі, за відомими координатами вихідних пунктів А, С, В, Д обчислюють дирекційні кути вихідних сторін СА і ВД.

;

Знаюча початковий дирекційний кут П=СА, згідно Рис.109, можна обчислити дирекційні кути всіх наступних сторін ходу: А-1=П+180-А

1-2=А+180-1

...........................

К=n-B+180-B

Додавши всі ці рівняння почленно і скоротивши одержимо:

або

За цією формулою обчислюється теоретична сума кутів в розімкнутому теодолітному ході для кутів лежачих справа за ходом. Якщо в теодолітному ході вимірювались кути лежачі зліва за ходом, то застосовується формула: , де n – кількість кутів в теодолітному ході.

Маючи П і Т підраховують величину кутової нев’язки f=П-Т. Одержану нев’язку порівнюють з допустимою, яка підраховується за формулою fдоп=1' і якщо нев’язка f не перевищує допустимої величини, тобто fдоп то її розподіляють порівно на всі кути з оберненим знаком . Після введення поправок в виміряні кути П повинна дорівнювати Т.

Обчислення дирекційних кутів і румбів сторін розімкнутого теодолітного ходу

За виправленими кутами обчислюють дирекційні кути і румби всіх сторін теодолітного ходу. Обчислення виконують так, як в зімкнутому теодолітному ході. Контролем правильності обчислення дирекційних кутів є обчислене значення дирекційного кута кінцевої сторони, тобто к.

Обчислення приростів координат і лінійної нев’язки в приростах координат розімкнутого теодолітного ходу та обчислення координат

Прирости координат в розімкнутому теодолітному ході обчислюють за формулами прямої геодезичної задачі, а саме Х=dcos і Y=dsin. Знаючи прирости координат по кожній лінії підраховують їх суми і одержують практичну суму приростів, тобто Хn=Х1+Х2+…+Хn; Yn=Y1+Y2+...Yn. Але згідно з Рис.110 суми приростів координат по осях координат дорівнюють замикаючій ламаної лінії

Х1+Х2+Х3=ХАВ але ХАВВ–ХА

Y1+Y2+Y3=YАВ але YАВ=YВ–YА

З наведених формул виходить – теоретична сума приростів координат розімкнутого теодолітного ходу дорівнює різниці координат кінцевої і початкової точок.

ХТВА; YТ=YВ-YА

Знаючи практичну і теоретичну суми приростів координат, обчислюють невязки в приростах координат за формулами

fx=ХП-ХТ

fy=YП-YТ

Після цього обчислюють лінійну нев’язку ходу: і відносну помилку ходу: . Якщо лінійна нев’язка не перевищує допуск, то обчислення продовжують так, як в зімкнутому теодолітному ході.

Контролюють правильність обчислення координат обчисленням координат кінцевої точки В.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]