Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Grabovuy_GeoA5.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
33.15 Mб
Скачать

§31. Умовні знаки населених пунктів і промислових об’єктів

До населених пунктів відносяться міста, селища міського типу, села, окремі фабрики і заводи – їх зображують на картах по різному, в залежності від масштабу карти, числа мешканців, політикоадміністративного значення, характеру планування і забудови.

Так, наприклад, на карті масштабу 1:10000 показують усі будівлі, будинки і споруди з усіма подробицями, які можна зобразити в цьому масштабі.

На картах зображують особливими умовними знаками – радіостанції, трансформаторні будки, споруди, будівлі баштового типу, монументи, братські могили, пам’ятники, церкви і т.д.

Таким чином населені пункти зображують на топографічних картах у вигляді сполучення умовних знаків, кожний з яких означає той чи інший предмет місцевості або її ділянку.

Біля населеного пункту підписують його назву – характер шрифту, розмір літер підпису указує на тип, адміністративне значення і величину населеного пункту. Крім цього, під назвою населеного пункту сільського типу, підписують кількість господарств, якщо в селі знаходиться сільська-рада, то біля кількості господарств підписується С.Р.

Промислові об’єкти в залежності від площі, яку вони займають на місцевості і масштабу карти зображують контурними, або позамасштабними умовними знаками.

Біля умовного знаку ставлять підпис, який пояснює характер виробництва або вид об’єкта.

§32. Умовні знаки доріг, ліній зв’язку і ліній електропередач

Залізниці зображують на карті лінійними умовними знаками з розподілом їх за кількістю і шириною колій (триколійні, двоколійні, одноколійні і вузькоколійні) за станом колій (діючі, дороги, які будуються, покинуті), за видом тяги (електрифіковані і на паровій тязі). Розташовані біля залізниці будинки і споруди (залізничні станції, платформи, будки і т.д.) зображують на картах і супроводжують скороченими пояснювальними написами (Б-будка, ст – станція).

Автогужові дороги – на топографічних картах поділяють на:

автостради, удосконалені шосе, шосе, профільовані ґрунтові дороги, путівці , польові і лісові дороги, зимові дороги, гаті, греблі, в’ючні і пішохідні стежки.

На дорогах зображених у дві лінії підписується ширина її в метрах. На усіх дорогах зображують мости відповідно до їх розмірів, конструкцією і матеріалу, з якого вони збудовані, а біля найбільш важливих, підписують довжину і вантажність в тонах. На всіх дорогах показують матеріал покриття, ширину покриття і ширину всієї дороги.

Лінії зв’язку: телеграфні, телефонні і радіотрансляційні – зображують на картах одним умовним знаком. Лінії зв’язку, які проходять паралельно до залізниць і шосейних доріг, а також ті, які проходять у середині населених пунктів на картах не зображують.

Підводний кабель зображують особливим умовним знаком.

Лінії електропередач зображують скрізь, крім населених пунктів.

§33. Гідрографія і гідротехнічні споруди

Береговою лінією моря, озер і ставків вважається лінія, яка відповідає середньому рівню води. Береговою лінією рік вважається лінія рівня води в межень (середній стійкий рівень води протягом літа). Якщо на морському побережжі спостерігаються припливи і відпливи, то береговою лінією вважається лінія води під час припливу. На картах всіх масштабів канали і каналізовані ріки зображуються двома лініями, якщо ширина ріки більше 3 м і однією лінією, якщо ширина менше 3 м.

Ширину і глибину рік, зображених на картах двома лініями, підписують у вигляді дробу в місцях зручних для з’їзду і переправ. У чисельнику пишуть ширину ріки з точністю до 1 м, а у знаменнику глибина у цьому місці з точністю до 0.1 м. Напрями течій рік показують стрілками, у розриві яких пишуть середню швидкість течії м/сек з точністю 0.1 м. Щоб відрізняти на картах суднопланвну ріку від несудноплавної потрібно звернути увагу на шрифт яким підписана назва ріки. Назви судноплавних рік підписують великими літерами. На карті наносять переправи, пароми, броди, пристані, греблі, шлюзи, гідроелектростанції, млини, маяки, буї, бакени, знаки берегової річкової сигналізації, водопади, пороги, перекати і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]