Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство Шурупова.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

§2. Контракт як особлива форма трудового договору

Відповідно до ч. 3 ст. 21 КЗоТ особливою формою трудового до говору є контракт. Особливість контракту полягає в тому, що контракт завжди полягає на певний термін, в ньому встановлюється особлива взаємна відповідальність сторін і можуть бути передбачений особливі підстави розірвання договору (наприклад, розголошування комерційної таємниці). В контракті можуть бути передбачений особливі умови матеріального забезпечення працівника і інші гарантії.

Основні питання, пов'язані з висновком і розірванням контракту, його змістом, знайшли свій дозвіл в Положенні про порядок висновку при прийомі (наймі) на роботу працівників, затвердженому ухвалою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. № 170.

Частина 3 ст. 21 КЗоТ передбачає, що сфера застосування кон тракту визначається законами України. Ст. 49 Закону України «Про освіту» передбачає, що прийом на роботу педагогічних працівників здійснюється по конкурсу, трудовому договору або контракту.

Відповідно до Положення про порядок укладення контракту при прийомі (наймі) на роботу працівників, затвердженою ухвалою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 року, контракт повинен бути направлений на забезпечення ініціативності і самостійності працівника, підвищення взаємної відповідальності сторін, правової і соціальної захищеності працівника. Умови контракту, погіршуючі положення працівника в порівнянні із законодавством, угодами і колективними договорами вважаються недійсними.

§3. Загальний порядок прийому на роботу

Відповідно до ст. 25 КЗоТ власник або уповноважений їм орган не має права вимагати від працівника, що поступає на роботу, відомостей про його партійну, національну приналежність, походженні і документи, представлення яких не передбачено законодавством. Проте при прийомі на роботу власник перед прийняття у всіх випадках зобов'язаний зажадати від пред'явлення трудової книжки (а якщо особа поступає на роботу вперше, то і довідки про останнє заняття) і паспорта або іншого документа, що засвідчує особу, що поступає.

Якщо для виконання трудової функції або для заняття посади обов'язково потрібні спеціальні знання, то робіт ник при укладенні договору зобов'язаний пред'явити документ про професійну підготовку або освіту (лікар, педагог).

В окремих випадках, передбачених законодавством, при йому особи на роботу передує обов'язковий медичний огляд (ст. 169 КЗоТ).

Звичайно угода про надходження на роботу оформляється наказом. Разом з тим, якщо із яких-небудь причин наказ не з дається, то фактом, що свідчить про висновок угоди, є фактичне допущення працівника до роботи по розпорядженню або з відома особи, що володіє правом прийому на роботу.

Під час вступу особи на роботу вперше трудова книжка оформляється не пізніше за п'ять днів після прийому на роботу.

§4. Особливості прийому на роботу неповнолітніх

Відповідно до ст. 188 КЗоТ прийом на роботу осіб молодше за шістнадцять років не допускається. В той же час у виняткових випадках можуть прийматися на роботу особи, що досягли п'ятнадцятирічного віку, але тільки з відома одного з батьків або осіб, їх замінюючих. Крім того, для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийом на роботу загальноосвітніх шкіл, що вчаться, професійно-технічних і середніх спеціальних учбових закладів для виконання роботи, що не заподіює шкоди здоров'ю і не порушуючої процес навчання, у вільне від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку з відома одного з батьків або особи, його замінюючої.

Прийом на роботу осіб молодше 18 років здійснюється після обов'язкового попереднього медичного огляду (ст. 191 КЗоТ). Застосування їх праці на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах забороняється.

Для всіх підприємств і організацій встановлюється броня прийому на роботу і професійне навчання на виробництві молоді, що закінчила загальноосвітні школи, професійно-технічні учбові заклади, а також інших осіб, молодше за 18-ть років. Відмова в прийомі на роботу і професійне навчання на виробництві вказаним особам, направленим в рахунок броні, забороняється і може бути оскаржений ними в суді.