Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство Шурупова.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

§8. Правовий статус суспільних формувань і право громадян на об'єднання

Відповідно до Загальної Декларації прав людини 1948 р. право громадян на об'єднання є невід'ємним правом чоло століття. З цього виходить Конституція України, Закони України: «Про об'єднання громадян» від 16 червня 1992 р., «Про політичні партії в Україні» від 5 квітня 2001 р., «Про свободу совісті і релігійні організації» від 23 квітня 1991 р. з зм., «Про профспілки і гарантії їх діяльності» від 15 вересня 1999 р., «Про молодіжні і дитячі суспільні організації» від 1999 р. з зм., «Про добродійність і добродійні організації» від 16 вересня 1997 р.

Конституція України встановлює, що громадяни України мають право на свободу об'єднання в політичні партії і суспільні організації для здійснення і захисту своїх прав і задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних і інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом на користь національної безпеки і громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Об'єднання громадян - добровільне суспільне формування, яке утворене на основі єдності інтересів для загальної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Об'єднання громадян відповідно до законодавства діляться на політичні партії і суспільні організації, серед яких в окремі групи виділяють молодіжні і дитячі суспільні організації, релігійні організації, професійні союзи, добродійні організації виходячи з особливостей правового регулювання.

Політична партія - це зареєстроване відповідно до закону добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, Метою якої є сприяння формуванню і виразу політичної волі громадян, участь у виборах і інших політичних заходах, участь у виробленні державної політики, формуванні органів державної влади, місцевого самоврядування, і представництво в їх складі. Членами політичних партій можуть бути тільки громадяни України. Виключно конституцією і законами України встановлюються обмеження Щодо членства в політичних партіях.

Суспільною організацією вважається об'єднання громадян, яке утворене для задоволення і захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, спортивних і інших сумісних інтересів.

Суспільні організації не слід змішувати з органами самоорганізації населення (будинковими, вуличними, квартальними комітетами мікрорайонів), які діють, як правило, в рамках будинку, вулиці, району, створюються за бажанням населення і на основі положень, які розробляються державними органами, а їх члени не платять внески

Релігійні організації - це релігійні общини, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські співтовариства, духовні учбові заклади, а також об'єднання, які складаються з вищеназваних релігійних організацій, які створюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідати і поширювати віру.

Профспілки - добровільна неприбуткова суспільна організація, об'єднуюча громадян по роду професійної діяльності з метою зашиті своїх трудових і соціально-економічних прав і інтересів.

Добродійна організація - недержавна організація, головною метою якої є здійснення благо орудної діяльності на користь суспільства або окремих категорій.

Об'єднання громадян України утворюються і діють відповідно до всеукраїнського, місцевого і міжнародного статусів. Політичні партії в Україні утворюються і діють тільки відповідно до всеукраїнського статусу.

Для того, щоб об'єднання громадян діяло законно, воно повинне бути легалізовано, тобто офіційно визнано державою. Видами офіційного визнання є реєстрація або повідомлення про установу. Профспілки створюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів. Проте для ведення переговорів на відповідному рівні договірного регулювання трудових, соціально-економічних відносин, профспілки, їх організації, об'єднання профспілок підлягають легалізації шляхом реєстрації. Про створення такого виду релігійної організації як релігійна община повідомляти до державних органів необов'язково. Для решти видів об'єднань громадян легалізація є обов'язковою. Діяльність об'єднань громадян, які не легалізовані або примусово розпушені за рішенням суду, протизаконні. Політичні партії і міжнародні всеукраїнські суспільні організації реєструються в Міністерстві юстиції України. Місцеві об'єднання - місцевими органами державної влади або виконавськими комітетами сільських, селищних міських рад народних депутатів залежно від території діяльності об'єднання. Органом, що здійснює реєстрацію релігійної общини, є обласні. Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а в АРК - Уряд АРК. Всі інші види релігійних організацій реєструються державним органом України з прав релігій. Реєстрація всеукраїнських профспілок здійснюється Міністерством юстиції України, республіканських - Головним управлінням юстиції Мінюсту України, в АРК, місцевих - обласними. Київськими і Севастопольськими міськими, районними, районними в містах, міськими (в го пологах обласного значення) - управліннями юстиції. Реєстрація всеукраїнських і міжнародних добродійних організацій здійснюється Міністерством юстиції, а місцевих добродійних організацій - відповідними місцевими органами виконавської влади.

Забороняється створення і діяльність політичних партій і суспільних організацій, програмна мета або дії яких направлені на:

1) ліквідацію незалежності України;

2) зміна шляхом насильства конституційного ладу;

3) порушення суверенітету і територіальної цілісності держави;

4) підрив безпеки держави у формі ведення діяльності на користь іноземної держави;

5) незаконне захоплення державне влади;

6) пропаганду війни, насильства або жорстокості, фашизму і неофашизму;

7) розпалювання національної і релігійної ворожнечі;

8) посягання на права і свободи людини, здоров'я населення.

Політичним партіям і суспільним організаціям забороняється мати воєнізовані формування. Не допускається створення і функціонування організаційних структур політичних партій в органах виконавської і судової влади і виконавських органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, в учбових закладах і інших державних установах і організаціях. Заборона діяльності об'єднань громадян може здійснюватися тільки в судовому порядку.

Державний контроль за діяльністю об'єднань громадян здійснюється державними органами в порядку, передбаченому законодавством України. За порушення законодавства до об'єднань громадян можуть бути застосований наступні види стягнень:

— попередження;

— штраф;

— тимчасова заборона (припинення) окремих видів діяльності;

— тимчасова заборона (припинення) діяльності;

—принудительный розпуск (ліквідація).