Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство Шурупова.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

§5. Кабінет Міністрів України. Інші органи виконавської влади

Згідно Конституції України Кабінет Міністрів України є самим найвищим органом в системі органів виконавської влади (ст. 113). Це визначення розкриває юридичну природу уряду України, відображає його місце в системі органів державної влади України і характеризує його діяльність. Як самий найвищий орган виконавської влади Уряд України здійснює державне управління. Його акти обов'язкові до виконання на всій території України. Кабінет Міністрів відповідальний перед Президентом України і підзвітний Верховною Радою України в межах, передбачених в статтях 85, 87 Конституції України. Уряд в своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента.

До складу Уряду входять: прем'єр-міністр України, Перший віце-прем'єр-міністр, три віце-прем'єри, міністри. Прем'єр-міністр призначається Президентом України з відома більше половини від конституційного складу Верховної Ради. Персональний склад уряду призначається Президентом за уявленням прем'єр-міністра України. Кабінет Міністрів складає повноваження перед новоизбранным Президентом України. Прем'єр-міністр, інші члени уряду України мають право заявити Президенту України про свою відставку. Відставка прем'єр-міністра вабить відставку всього уряду. Прийняті парламентом України резолюції недовір'я уряду України вабить відставку Кабінету Міністрів, Уряд України, відставка якого прийнята Президентом, по його дорученню продовжує здійснювати свої повноваження до початку роботи знов сформованого Кабінету Міністрів, але не більше 60 днів.

Для здійснення своїх задач уряд України володіє необхідними повноваженнями. На нього Конституцією покладено: забезпечення державного суверенітету і економічної самостійності України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання Конституції і законів України, актів Президента України; вживання заходів по забезпеченню прав і свобод людини і громадянина; забезпечення проведення фінансової, цінової, інвестиційної і податкової політики; політики в сферах праці і зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокористування. Кабінет Міністрів України розробляє і здійснює загальнодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального і культурного розвитку України, забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності, здійснює управління об'єктами державної власності, розробляє проект Закону про державний бюджет України, здійснює заходи по забезпеченню обороноздатності і національної безпеки України, громадського порядку і боротьби із злочинністю.

В межах своєї компетенції Кабінет Міністрів України видає ухвали і розпорядження, що є обов'язковими до виконання. Акти уряду підписує прем'єр-міністр України.

Виконавську владу в областях, містах Києві і Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації. Голови місцевих держадміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом за уявленням уряду України. При здійсненні своїх повноважень вони відповідальні перед Президентом і Кабінетом Міністрів України, підзвітні і підконтрольні органам виконавської влади вищого рівня. Місцеві держадміністрації підзвітні і підконтрольні порадам в частині повноважень, делегованих їм відповідними районними або обласними порадами. Місцеві держадміністрації підзвітні і підконтрольні органам виконавської влади вищого рівня. Рішення голів місцевих держадміністрацій, Конституції, що суперечать, і законам України, іншим актам законодавства України, можуть бути відповідно до законів відмінений Президентом України або головою місцевої державної адміністрації вищого рівня.

Місцеві держадміністрації на відповідній території забезпечують:

а) виконання Конституції і законів України, актів Президента, Кабінету Міністрів, інших органів виконавської влади;

б) законність і правопорядок; дотримання прав і свобод громадян;

в) виконання державних і регіональних програм соціально-економічного і культурного розвитку, програм охорони навколишнього середовища, а в місцях компактного мешкання корених народів і національних меншин також програм їх національно-культурного розвитку;

г) підготовку і виконання відповідних обласних і районних бюджетів і т.д.