Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Підготовча група (Сьомий рік життя)

Завдання виховання: виховувати в дітей культуру праці: вміння ставити близьку та більш віддалену комплексну мету праці, планувати й організовувати хід роботи (визначати, що і в якій послідовності робити, добирати потрібний матеріал та обладнання, раціонально розміщувати їх на робочому міс­ці); уміння правильно користуватись обладнанням, викону­вати трудові дії в певній послідовності, використовувати ра­ціональні прийоми роботи, додержуватись правил безпеки праці та особистої гігієни, економити матеріал, час; підтри­мувати порядок на робочому місці; здійснювати контроль за якістю результату, виявляти недоліки й усувати їх; приводи­ти в порядок робоче місце та обладнання. Формувати су­спільні мотиви праці: бажання зробити корисну справу для інших. Виховувати позитивне ставлення до праці (працювати

охоче, старанно, не відволікаючись, творчо, досягати якісно­го результату, радіти успіхам тощо), відповідальність, ціле­спрямованість, організованість, самостійність, наполегливість ініціативність, бережне ставлення до навколишніх речей; ба­жання та вміння взаємодіяти вдвох—ушістьох, встановлюючи взаємини співробітництва і взаємодопомоги (справедливо розподіляти обов'язки, матеріал і обладнання, погоджувати дії в ході роботи, піклуватись про якісне та своєчасне вико­нання загальної справи, здійснювати взаємоконтроль, у разі потреби допомагати одне одному, об'єктивно і доброзичливо оцінювати поведінку й результати праці товаришів та свої власні); бажання та вміння виконувати функції організатора («бригадира») колективної роботи підгрупи з чотирьох-шести дітей; навички та звички культури спілкування з доросли­ми, ровесниками, малюками.

Завдання трудового виховання розв'язувати в єдності із завданнями фізичного, морального, розумового та естетич­ного виховання.

Самообслуговування. Продовжувати формувати звичку самостійно, у певній послідовності, потрібному темпі вдяга­тись, роздягатись, взуватись, роззуватись; акуратно складати чи вішати на місце одяг та ставити взуття; доглядати одяг (чистити, сушити). Формувати вміння пришивати ґудзики, петлі. Привчати доглядати взуття (мити, чистити). Формува­ти звичку помічати й самостійно усувати неохайність у своє­му зовнішньому вигляді, у разі потреби допомагати одне од­ному.

Господарсько-побутова праця. Формувати звичку по­мічати безладдя і своєчасно та самостійно (без нагадування) підтримувати порядок навколо себе (після ігор, занять, са­мостійної художньої діяльності класти на місце іграшки, ма­теріали, обладнання тощо). Привчати розстилати ліжко та застилати його після сну, допомагати помічникові виховате­ля міняти постільну білизну.

Закріплювати вміння очищати від пилу різні предмети (будівельний матеріал, іграшки, дитячі меблі тощо); мити іг­рашки, будівельний матеріал, обладнання; прати речі неве­ликого розміру; вчити прасувати їх. Привчати ремонтувати книжки, іграшки, коробки з-під настільних ігор; протирати підлогу після вмивання підготовленою дорослим шваброю з ганчіркою. Допомагати вихователеві готувати та виносити на

ділянку іграшки, матеріали, інвентар для ігор та праці, при­бирати їх на місце.

Закріплювати вміння виконувати обов'язки чергового по їдальні, з підготовки до занять.

Залучати до участі в художньому оформленні інтер'єру приміщення.

Удосконалювати вміння виготовляти печиво, вареники, пиріжки та інші вироби з готового тіста.

Продовжувати привчати піклуватись про менших: допо­магати їм одягатись і роздягатись, виготовляти та лагодити для них іграшки тощо.

Закріплювати вміння прибирати майданчик (відповідно до сезону): підмітати доріжки, ґанок, перекопувати пісок у пісочниці, протирати обладнання, змітати з нього сніг, роз­чищати від снігу доріжки тощо,

Художня праця На вибір вихователя пропонується низ­ка варіантів роботи дітей з різними матеріалами. Залежно від місцевих умов, матеріальної бази дитячого садка, здібностей та нахилів дітей вихователь може вибрати всі чи кілька за­пропонованих нижче варіантів і їх складових частин, а також доповнювати їх своїми варіантами, надаючи при цьому особ­ливої уваги розвиткові самостійності і творчості дітей.

Варіант І

Робота з папером і картоном

Підтримувати в дітей інтерес до виготовлення простих саморобок з паперу і картону за зразками та своїм задумом. Удосконалювати вміння добирати папір за кольором і факту­рою відповідно до задуму й призначення виробу, творчо ви­користовувати знайомі та придумувати нові прийоми оброб­ки паперу, картону і з'єднання частин створюваного виробу. Закріплювати вміння виготовляти вироби з готових форм (стрічки паперу, коробки, циліндри тощо) та способом пап'є-маше.

Орієнтовні вироби: атрибути для ігор, ялинкові прикра­си, персонажі й декорації лялькового театру тощо.

Варіант II

Робота з природним і штучним матеріалом

Залучати дітей до участі в заготівлі й сортуванні природ­них і штучних матеріалів (шишки, жолуді, каштани, кора, листя, насіння, солома, трава, кукурудзяні початки, горіхова і яєчна шкаралупа, поролон, пінопласт, дріт у поліхлорвініловій оболонці, корки, пластмасові пляшки, пакети з-під

молочних продуктів, упаковка яєць тощо); організовувати роботу з виготовлення різних виробів, які мають реальне за­стосування (атрибути для ігор, предмети оформлення примі­щень, ялинкові прикраси, декорації лялькового театру, ляль­ки-маріонетки, сувеніри, подарунки молодшим дітям тощо). Удосконалювати вміння добирати потрібний матеріал відпо­відно до задуму і призначення виробів, використовувати різ­ні способи обробки матеріалів і з'єднання частин виробів, набуті на заняттях з конструювання та аплікації. Закріплю­вати навички правильного користування ножем, шилом, голкою. Стимулювати прояви самостійності і творчості, ініці­ативи в доборі матеріалу й визначенні способів його оброб­ки, кріплення та оформлення виробів.

Варіант III

Декоративне плетіння і ткацтво

Удосконалювати набуті в старшій групі вміння плести на ручній рамці чи станку-рамці, виконання творчих завдань (створення візерунків чергуванням смужок тасьми різних розцвітки і ширини — серветки, килимки тощо). Закріплю­вати вміння плести кіску з кольорової тасьми, ниток, мотуз­ка, смужок тканини, з допомогою дорослого зшивати її по кругу (віночки, панно, килимок для ляльки тощо). Продовжу­вати залучати дітей до ажурного плетіння в техніці макраме.

Ознайомити з обладнанням і матеріалом для ткацтва (станок-рамка, голка-човник, нитки для основи і ткацтва, готові вироби, ескізи-малюнки виробів). Учити добирати нитки за кольором і фактурою (гладенькі, ворсисті), змоту­вати їх у клубки, натягувати на ткацьку рамку нитки для основи, всиляти нитку в вушко човника і закріплювати; тка­ти за допомогою човника, піддівати нитки основи через од­ну (краї виробу скріплює вихователь); створювати візерунки виробів (килимки для ляльок, панно, попони для конячок тощо).

Варіант IV

Робота з тканиною

Ознайомити дітей з інструментами і пристосуванням (наперсток, голка, нитки, пристосування для всиляння нит­ки в голку, крейда, шпильки, швацькі ножиці, копіювальний папір, п'яльці, дитяча ручна швацька машинка), їх призна­ченням у роботі з тканиною; правилами безпечної роботи з голкою. Учити вимірювати нитку потрібної довжини, всиляти

нитку в вушко голки, зав'язувати вузлик, проколювати тка­нину, закріплювати кінець нитки на ній.

Формувати вміння оздоблювати вироби з тканини (нано­сити малюнок на тканину за допомогою копіювального па­перу, вишивати швом «уперед голку», швом «хрест» (сервет­ки, хустинки, рушнички тощо); обробляти зрізи тканини бахромою.

Учити підгортати краї виробів із тканини, обкидати і зшивати швом «уперед голку»; пришивати вішалку до руш­ників; пришивати ґудзики до лялькового одягу, фартушків для чергових тощо.

Учити обкидати тканину швом «через край».

Залучати дітей до виготовлення виробів із тканини (ви­кроювати прості вироби за готовою викрійкою — шаблоном, з'єднувати частини виробів); аплікацій з клаптиків тканини (підбирати клаптики за розцвіткою і фактурою відповідно до задуманого предмета чи сюжету, вирізати силуети майбут­ньої аплікації з кольорового паперу за своїм ескізом-малюнком, накладати їх на підготовлену тканину, обводити крей­дою, вирізувати деталі виробу та складати аплікації, закріплювати їх шпильками, наклеювати спеціальним клеєм для тканин або пришивати на дитячій ручній швацькій ма­шинці швом «зигзаг» чи пришивати вручну швом «уперед голку».

Орієнтовні вироби: скатерки, рушнички, панно-килим, фартушки, лялькова білизна та одяг, декорації, атрибути для лялькового театру тощо.

Застосовувати набуті навички в практичній діяльності.

Примітка; орієнтуючись на побажання більшості пра­ктичних працівників, у підготовчій групі не передбачено ро­боти з деревом. Однак у тих дитячих садках, де є необхідне обладнання й умови, а вихователі відповідно підготовлені, ця робота може продовжуватись.

Результати навчально-виховної роботи:

діти позитивно ставляться до трудових завдань: працю­ють охоче, виявляють старанність, прагнення досягти на­лежного результату, елементи ініціативи та відповідальності; у них сформовані навички самообслуговування та господар­сько-побутової праці, вміння виготовляти з різних матеріалів прості вироби в процесі художньої праці (за зразками та власним задумом). При цьому діти ставлять мету, планують

та організовують хід роботи (з допомогою дорослого й са­мостійно), виявляють елементи творчості, правильно корис­туються обладнанням, контролюють результати, усувають недоліки, намагаються своєчасно виконати роботу, прибира­ють робоче місце, уміють взаємодіяти вдвох — ушістьох, вико­нувати функції організатора колективної роботи.

ВЗАЄМОДІЯ ДОШКІЛЬНОГО