Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Будівельні ігри

Удосконалювати конструктивне мислення, творчу уяву, мову. Відображати широке коло об'єктів навколишньої дійсності. Вільно й творчо користуватися способами конструювання з різноманітних природних та промислових матеріалів.

Задовольняти власні інтереси, самостійно створюючи будови. Поширювати та поглиблювати ці інтереси в будівельних іграх за спільним задумом. З увагою ставитись до пропозицій одне одного. Створювати умови для реалізації творчих рішень кожної дитини під час виконання спільного завдання.

Творчо застосовувати набуті на заняттях уміння. Будувати складні конструкції за зразком, умовою, створювати варіанти із знайомих конструкцій.

З елементів різних «конструкторів» за запропонованими схемами складати статичні й рухомі предмети, збільшувати чи зменшувати їх розмір, конфігурацію і, врешті, створювати нові образи.

Різноманітно використовувати в грі зведені будови, конструкції, споруди. Вносити в них зміни, перебудовуючи відповідно до задумів, ігрових завдань, що виникають по ходу сюжетно-рольової гри.

Дидактичні ігри

Поглиблювати уявлення про навколишній світ — предмети, суспільні явища, природу; оволодівати мовними вміннями, математичними уявленнями, логічними зв'язками й відношеннями між предметами, явищами, складати розповіді-описи.

Розв'язувати ігрове завдання, свідомо користуючись правилами гри. Самостійно ставити й розв'язувати нові завдання, знаходити способи їх розв'язання, відкривати нові правила. Оцінювати успіх гри, способи його досягнення за втіленими в правилах гри критеріями. Об'єктивно, критично й тактовно вимагати додержання правил кожним під час розв'язання ігрового завдання. На основі оцінки дій та вчинків партнерів самокритично оцінювати власну гру.

У настільно-друкованих іграх, у тому числі шашково-шахового типу, логічно планувати й здійснювати ігрові дії, передбачати дії партнера, індивідуально чи спільно будувати план-стратегію гри на один-два ходи наперед, продумувати варіанти дій, знаходити найдоцільніше рішення.

Створювати сюжети на картках, поділених на 12— 20 частин кубиках. Словесно описувати сюжет.

Вільно класифікувати предмети за певними ознаками, призначеннями в іграх з парними картинками (лото, доміно, квартет), із серією картинок та в словесних іграх.

Самостійно організовувати невеликі групки дітей для проведення ігор з предметами, іграшками, настільно-полігра­фічних, словесних, ігор-забав, народних ігор.

Народні ігри

Розвивати навички до розподілу й виконання ролей, взаємодопомоги, поступливості («Жучок»; «Дзвіночок»; «Цурки»; «Бобер»; «Коза»; «В калача»; «Городки»; «Курчата та яструб»; «Чаклун»).

Виховувати життєрадісність під час зимових розваг (катання на санчатах, лижах, ковзанах), весняних забав руханок, гаївок, під час літніх та осінніх розваг з катанням на гойдалках, каруселях («Нещасний ополоник»; «До мене»; «Ой весна, весна»; «Кривий танець»; «Коляд-коляд, колядниця»; «Щедрик, щедрик, щедрівочка»; «Ой, вийтеся, огірочки»).

Стимулювати розвиток діалогічного і зв'язного мовлення за допомогою словесних народних ігор і жартівливих мовних ігор («Мудра назва»; «Грицю, Грицю, до роботи»; «Дитяча іграшка»; «Фанти»), а також використанням байок та інших жанрів фольклору привчати дітей до розуміння небилиць, у яких зміщені поняття, й розвивати бажання критично підходити до прослуханого. Вчитися самостійно мислити й адекватно оцінювати почуте.

Виховувати бажання виготовляти найпростіші іграшки (березове коліщатко з держальцем, свисток із верби, возик).

У співпраці з дорослими виготовляти м'які іграшки, ляльки із соломи, а також учитись вишивати ляльчин одяг.

Використовувати ігри з метою вправлення в ходьби, бігу, стрибках, киданні та ловінні предметів розвивати спритність, координацію рухів («Третій зайвий»; «Коноплі»; «Горобець»; «Квач з м'ячем»; «Квачі парами»; «Класи»). Заохочувати до ігор з елементами змагань під відкритим небом.

Створювати умови для ускладнення відомих ігор (видозмінення зачину чи кінцівки, використання нової лічилки), збагачення і розширення ігрового репертуару дошкільників.

Учити інсценувати окремі сценки речитативу між героями ігор («А ми просто сіяли, сіяли!»).

Розвивати увагу, відпрацьовувати правильне наголошування слів у різних формах (сковорода — сковороду — сковородою — сковороди — сковорід — сковорідка. Організовувати ігри «Кухня»; «Квітки в саду»; «Птахи»). Заохочувати посильну участь дітей у приготуванні національної їжі (узвару, вареників, галушок). Гра-розвага «Варимо український борщ».

Вчити розповідати про улюблені іграшки, ігри та забави. Стимулювати дитячу активність і творчість в ігровій діяльності із знайомими іграшками та новими (праска, ванночка, швейна машинка ліхтарик, колиска)

Залучати дітей до жартівливих рухливих та мовних ігор («Киця мура, де ти була», «Бузок і жаби», «Зайчику, зайчику, де ти був?»).

Розширювати уявлення дошкільників про особливості виготовлення та про роботу шевців. Учити в ігровій формі імітувати дії людей цієї професії («Шевчик»). Закріпити знання про трудівників села бондаря, кравця, ткалю, коваля («Ковалі»; «Овес»; «Вийшли в поле косарі»; «Мак»).

Завчити народні прислів’я, приказки та скоромовки про роботу народних умільців (Коваль клепле, доки тепле; Хто дбає, той має; Куди голка, туди нитка; Напекли млинців на звали кравців...). Вчити шанувати майстрів іграшок.

Ознайомити дітей із шарадами та іншими інтелектуальними іграми.

Проводити вечори загадок, розваги з інсценізацією народних ігор та драматизацією казок. Запрошувати дітей із сусіднього дитсадка на «Козацькі забави».

Спільно з колишніми вихованцями дитсадка організовувати вертеп і навчати малюків виконувати ролі лялькових персонажів.

Спонукати до пригадування раніше вивчених ігор за алфавітом.

Орієнтовний перелік ігор, у які гратиме дошкільник і перенесе свій ігровий досвід у початкову школу «А ми просо сіяли, сіяли»; «»Бобер»; «У Ворона»; «Горюдуб»; «Гуси, гуси додому!» «Дрібушки»; «М'яч з приплеском»; «Котик і миша»; «Жучок»; «Жмурки»; «Залізний ключ»; «Їхав Прокіп мимо кіп», «І рву, і рву горішечки»; «Вийшли в поле косарі»; «Ой, ну люлі, люлі»; «Ковалі»; «Латки»; «Мед і цукор».

«Мовчанки»; «Мовчун»; «Нещасний ополоник»; «Обстановка змінилася»; «Панас»; «Пастушка»; «Ріпка»; «Смішний свинопас»: «Спотиканки»; «Та продай, бабусю, бичка»; «Унадився журавель»; «Хованки»; «Цурки»; «Чаклун»; «Шевчик»; «Шило»; «Щітка»; «Щедрівка»; «А-а, люлі ...».