Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Дитина і навколишній світ

Перша група раннього віку

(Перший рік життя)

Завдання виховання:

розвивати в дітей бажання спілкуватися з батьками, іншими членами сім'ї, викликати в них позитивні емоції, сприяти розвитку позитивного ставлення до членів сім'ї, спілкуватися з ними;

виховувати інтерес до навколишнього середовища (предметів, іграшок, об'єктів природи;

розвивати чуття до колискових пісень, потішок, забавля-нок, учити емоційно відгукуватися на ігрові дії.

Моя сім'я. Вчити впізнавати маму, тата, інших членів сім'ї, виявляти позитивні емоції, бажання спілкуватися з ними, гратися.

Найближче оточення. Розвивати орієнтування в найближчому оточенні, збагачувати досвід дітей різноманітними враженнями. Ознайомлювати з предметами найближчого оточення та іграшками, стимулювати дії з ними, заохочувати активність дитини. Виховувати позитивне ставлення до гігієнічних процедур, ігор-занять. Учити виконувати дії, що називає дорослий, розуміти слова «добре», «погано», «можна», які вимовляє дорослий; орієнтуватися на тон мови дорослого; учити виконувати найпростіші правила поведінки, позитивно реагувати на заохочення, колискові пісні, забавлянки, потішки.

Результати навчально-виховної роботи:

діти виявляють бажання спілкуватися з батьками, членами сім'ї, іншими дітьми;

виявляють інтерес до навколишнього, прагнення діяти з предметами, розуміють назви навколишніх предметів,

простих дій, прохання та вказівки дорослого, відгукуються на тон, яким дорослий заохочує до певних дій чи забороняє їх;

емоційно відгукуються на ігрові дії, колискові пісні, забавлян­ки; реагують на імена близьких людей, назви іграшок, дій.

Друга група раннього віку (Другий рік життя)

Завдання виховання:

розвивати емоційно-позитивне ставлення до спілкування з дорослими, формувати здатність до наслідування;

активізувати інтерес до різних людей, прагнення до спілкування і спільних дій з ними;

збагачувати зміст спілкування з дорослими, розширювати орієнтацію в навколишньому;

виховувати доброзичливе ставлення до людей, дбайливе ставлення до природи; розвивати позитивні взаємини з дорослими, дітьми в сім'ї, дитячому садку, найближчому оточенні. Формувати правила безпечної поведінки.

Моя сім'я. Розширювати знання дітей про батька, матір, інших членів сім'ї та родини: сестер, братів, дідусів, бабусь, тіток, дядьків, їхні імена. Вчити вітати їх, висловлювати радість при зустрічі, дякувати: «Доброго ранку», «Добрий день», «На добраніч», «Дякую», «Дайте, будь ласка», «Візьміть, будь ласка». Підводити до розуміння того, що в сім'ї всі піклуються одне про одного.

Формувати уявлення про предмети побуту, які найчастіше використовує дитина, назви окремих їх ознак і дій з ними, прості правила безпеки при користуванні ними, а також про іграшки, їх назви і дії з ними. Для формування навичок безпечної поведінки вчити виконувати вимоги-заборони дорослого: користуватися предметами побуту разом з дорослими чи з його дозволу, відрізняти їх від іграшок, якими можна користуватися самостійно; не включати кранів, не підходити до газової плити, електричних приладів, до вікон, не стояти під дверима тощо.

Учити дітей користуватися тарілкою, ложкою, чашкою з блюдцем, серветкою. Стимулювати виконання простих самостійних дій у процесі вдягання, роздягання, туалетних процедур з допомогою дорослого.

Дитячий садок. Учити орієнтуватися в приміщенні гру­пи (групова кімната, спальня, ванна кімната); розуміти при­значення меблів (столи, ліжка, шафки для одягу, стільчики); користуватися посудом під час приймання їжі, з допомогою вихователя виконувати туалетні процедури. Вчити не розки­дати речей, не бруднити одягу, не псувати іграшок.

Формувати уявлення про дорослих, які працюють з ді­тьми: знати вихователя, помічника вихователя, їхні імена, викликати позитивне ставлення до них, бажання спілкувати­ся і діяти спільно з ними. Розвивати доброзичливе ставлення до ровесників, уміння гратися поруч, не заважати іншим, за­охочувати спільні дії.

Праця дорослих. Створювати умови для споглядання і наслідування близьких дітям людей, їх трудові дії, пов'язані з доглядом за малюком (годування, умивання, одягання, роз­дягання, укладання спати), господарсько-побутової праці. Стимулювати бажання дітей виконувати спільні дії, прості доручення, спілкуватися з дорослими, малюками. Викликати інтерес до дій дорослих, предметів побуту за допомогою різ­них аналізаторів (слухових, зорових, тактильних, рухових), підкріплювати їх словом (звуком, складом, звукосполучен­ням), заохочувати до ігрових дій. Учити додержуватись безпеч­ної поведінки з предметами побуту.

Результати навчально-виховної роботи:

діти знають рідних людей, виявляють інтерес до них, ба­жання спілкуватися, вітають їх, дякують їм;

знають назви і призначення предметів побуту, з якими зустрічаються найчастіше у власному досвіді, вміють викону­вати окремі дії з ними;

розуміють прості вимоги-заборони дорослого щодо еле­ментарних правил безпечної поведінки;

виявляють бажання допомагати дорослим у господарсь­ко-побутовій праці, інтерес до ігрових імітацій цих дій;

цікавляться діями вихователя, помічника вихователя, ви­являють бажання спілкуватися з ними й дітьми в групі, спільно діяти;

вміють самостійно мити руки, користуватися ложкою, сер­веткою, пити з чашки; беруть участь в одяганні і роздяганні, з допомогою дорослого скидають у певному порядку і скла­дають одяг.