Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Будівельні ігри

Удосконалювати вміння спільно будувати. Творчо розвивати сюжети ігор з будовами.

Створювати нові споруди за зразком, різні варіанти їх за умовами щодо розміру, форми, кольору, призначення, оздоблення тощо.

Користуватися узагальненими уявленнями про можливості створення та зміни різних конструкцій з тих чи інших матеріалів.

Збагачувати та розширювати предметно-ігрове середовище власноруч та створеними з участю дорослого конструкціями й іграшками-саморобками. За їх допомогою реалізовувати ігрові задуми.

Дидактичні ігри

Самостійно невеликими групами гратися в знайомі настільно-друковані й деякі словесні ігри, народні ігри з іграшками та хороводні, ігри-загадки, головоломки.

Порівнювати предмети, помічаючи незначні відмінності між ними, поєднувати їх за загальними істотними ознаками (колір, форма, розмір, матеріал); орієнтуватися щодо розміщення предметів у просторі (попереду, позаду, зверху, знизу, праворуч, ліворуч, посередині, збоку), встановлювати причинно-наслідкові зв'язки між типовими ознаками предметів, їх призначенням та використанням.

Застосовувати й удосконалювати сенсорні вміння, способи зорового, слухового й тактильного обстеження предметів. Упізнавати за словесним описом чи названою окремо ознакою живі істоти, складні предмети (транспорт, будова тощо), явища природи, діяльність людей, суспільні події тощо.

Доречно й активно використовувати в спілкуванні слова, що позначають названі вище властивості предметів та явища навколишньої дійсності. Швидко й виразно добирати слова. Створювати розповіді-описи, розв'язувати пізнавальні та морально-етичні ситуації відповідно до ігрового завдання та правил гри.

Народні ігри

Знайомити дітей з національними дитячими іграшками свого регіону, села чи міста. Розповісти про рубель і качалку й навчити використовувати для прасування іграшкового одягу (білизни, рушників). Іграшковий посуд (дерев'яний і глиняний горщики-двійнята, полумиски, мисник, казан, цебро, діжа, качалка), стіл, лаву, ліжко, скриню, заохочувати малюків використовувати в іграх згідно із задумом.

Використовувати народні іграшки для творчих ігор: дзиґа (веретено), дзиґа — іграшка, млинок (із очерету, дерева, соломинки), паперовий змій, візок, солдат, дерев'яна іграшка —

пильщик (чоловічок з пилкою), ковалі (2 чоловіки — ковалі), пищики (з дерева, жита, з листя), дудка (з гарбуза), скрипка (з очеретинок).

Застосовувати дитячі музичні іграшки — інструменти: (цимбали, цитру, гуслі, бандуру, балалайку, арфу, барабан під час розваг та святкових ранків). Виховувати допитливість та бережливе ставлення до іграшок.

Виховувати рухову активність, спритність та бажання змагатися в швидкості з однолітками за допомогою ігор («Латки»; «Порожнє місце»; «Поливай»; «Штандер»; «Мишка та кіт»).

Розвивати розуміння краси в природі, трудовій діяльності, спілкуванні («Воротар»; «Господарство»; «Бильце»; «Крем'яхи»; «Ой ти, коте ловкий»).

Засвоювати колисанки та веснянки з метою їх подальшого використання в самостійних іграх («А ну, люлі, люлі»; «Бая, баї, баї, бай»; «Люлі, люлі, Василечку»; «Не пустимо»; «Шум»; «Огірочки»; «Ягілочка»; «Пастушка»).

Продовжувати знайомити дошкільнят із способами виготовлення деяких народних іграшок, зокрема ляльок. Поглиблювати навички роботи з папером та картоном, виготовлення різноманітних виробів (літак, голуб, кораблик, гаманець), а також іграшок з рухомими частинами (візок, млинок, собачка, вітрячок) з подальшим їх використанням в ігровій діяльності.

Організовувати між малорухомими колективними видами діяльності рухливі ігри: «Мишоловка»; «Піжмурки»; «Залізний ключ». Використовувати забави для подолання почуття страху: «Був у лісі?»; «День і ніч»; «Квач».

Стимулювати вживання українських народних прислів'їв, приказок, скоромовок, лічилок, мовчанок. Розвивати мислення, пам'ять і бажання бути ініціатором початку ігор. Учити розігрувати інсценівки за змістом знайомих творів дитячого фольклору та за новими іграми («Сміх»; «Іду додому, на зелену солому»; «Та продай, бабусю, бичка»; «Господарство»). Сприяти зміцненню доброзичливих стосунків, товариськості.

Виховувати бажання забавляти однолітків та менших дітей, загадувати загадки, розповідати небилиці та жартувати, спільно з дорослими виготовляти найпростіші іграшки.

Організовувати проведення раніше вивчених забав та святкового дійства із залученням рідних: «У що любили гратись ми».

Учити складати розповідь чи загадку про народну іграшку.

Розширювати знання про різні види іграшок: дерев'яні, глиняні (полив'яні та неполив'яні), трав'яні, солом'яні, ганчір'яні. Ознайомлювати з майстрами дитячої народної іграшки.

Захоплювати дівчаток поетичними образами пробудження природи й заохочувати їх до ігор зі співом («Шум»; «Воротар»; «Ой хвалилася берізонька»), що розвивають легкість рухів, поставу, граціозність. Залучати дітей до участі в іграх про тварин і птахів («Зайчик»; «Дзьобка»; «Перепілочка»; «Горобчику, пташко, пташко!»; «Пташка в клітці»).

Поглиблювати уявлення вихованців про старовинні способи виготовлення предметів домашнього вжитку. Ознайомити їх із прядкою чи ткацьким верстатом.

Підготовча до школи група (Сьомий рік життя)

Високий рівень гри — передумова готовності до школи

За власним бажанням, порадою товаришів, однолітків, дорослих обирати гру з усіх знайомих видів — сюжетно-рольову, режисерську, театралізовану, гру-забаву, будівельну, дидактичну, рухливу тощо. Вільно володіти різними видами ігор.

Гратися з інтересом, мати задоволення від гри, бачити радісну перспективу її розвитку протягом дня, тижня.

Організовувати як свою індивідуальну гру, так і колективні ігри. Зосереджено гратись, не заважаючи іншим або творчо співробітничаючи з партнерами по грі. Виявляти інтерес до діяль­ності інших, емоційний відгук, чуйно ставитись до партнерів. Утворювати ігрові групи за ігровими інтересами та особистими симпатіями.

Цілеспрямовано, послідовно, творчо відтворювати й поглиблювати уявлення про навколишню дійсність, реалізувати їх в ігрових діях, правилах, взаєминах, обумовлених роллю, а також в організаційних взаєминах, які виникають з приводу гри. Фантазувати, вигадувати, уявляти, придумувати нові ігрові завдання та знаходити різноманітні способи їх

розв'язання, використовуючи досвід спілкування з оточуючими.

Свідомо добирати нескладні іграшки, атрибути, предмети-замінники, уявні предмети для утворення предметно-ігрового середовища, яке обслуговує індивідуальні та спільні задуми, стимулює й забезпечує їх творче варіювання.