Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Народні ігри

Продовжувати знайомити дітей з особливостями використання іграшок для забав (м'ячі, крашанки), для розвитку окоміру, спритності, сили, координації рухів («М'яч сусідові»; «Не лови гав»; «Хто швидше»; «Спіймай м'яч»; «У навбитки»; «У котка»; «У кидка»).

Виховувати ініціативність та фантазію під час самостійних ігор з піском (землею, глиною), водою або в ході тематичних ігор. Використовувати іграшковий посуд для творчих ігор (макітри, горщики, кухлі, глечики, миски).

Організовувати хороводи з віночком, хусточкою, стрічкою, а також різноманітні рухливі ігри: «Вишні-черешні»; «Горобейко»; «Ластівка»; «Вовк і кози»; «Зайчик»; «Мак»; «Вовк і лисичка»; «Кіт і миші»; «Грушка»; «Горюдуб»; «Кози».

Використовувати забавлянки та українські народні дитячі пісеньки для ознайомлення з явищами природи та розвитку бажання виявляти активність у праці («Мої милі огірочки»; «Де ти, барвінку, ріс?»; «Ой стоїть верба»; «До бору, зозулько»; «Ой проведу зайчиків»; «Ой гороше, гороше»; «Три товариші»; «Три зіроньки докупоньки!»).

Відпрацьовувати вміння регулювати темп мовлення й гучність голосу під час ігор з відшукуванням захованих речей. Учити плескати в долоні, виражаючи при цьому певний емоційний стан: «морозець — морозець, тепліше — тепліше, гаряче — гаряче»; «Пташка в клітці»; «Трава нечуйвітер».

Розвивати увагу й пам'ять за допомогою ігор: «Квіти в саду»; «Фарби».

Розвивати фантазію і винахідливість, використовуючи для гри вироби з паперу й картону (човники, вітрячки, торбинки) а також природний і інші матеріали (камінці, черепашки, мох, кора, лоза, шишки, пір'я, солома, очерет, берест, вовна).

Старша група (Шостий рік життя)

Самостійно і змістовно, весело спілкуватися з однолітками. Вільно користуватись виразним жестом, словом. Позначати словом роль і задум гри, заміняти згорнуту ігрову дію, розкривати змістову суть сюжетно-рольових взаємин, образно мислити, фантазувати, створювати моделі моральних

взаємин між людьми (трудові, особисті тощо). Вдало використовувати слово для погодження задумів, вислуховувати партнерів, враховувати їхні задуми й бажання.

Прилучатися до етичних норм спілкування, охоче й невимушено користуватися ними.

Вникати в моральну суть людської діяльності. Наслідувати відповідальне ставлення до трудових обов'язків, виконуваної роботи. Активно, ініціативно обирати вид гри.

Розгорнута форма сюжетно-рольової гри — запорука її виховної дієздатності

Самостійно організовувати сюжетно-рольові ігри: обирати тему гри, імпровізувати в її здійсненні, створювати предметно-ігрове середовище, спільно й поодинці ставити й розв'язувати ігрові завдання, створювати ігрову ситуацію, розгортати ігровий сюжет, виконувати ігрові дії, вступати у взаємини, характерні для обраних ролей. Додержуватись зумовлених певною роллю правил поведінки та створених дітьми правил щодо організації й розвитку спільної гри. Виявляти в грі та поза нею чуйність, помічати потребу в допомозі, знаходити способи надати її, спільно долати труднощі. Знаходити вихід у незвичних ситуаціях тощо.

Цікаво й змістовно гратись як наодинці, так і вдвох-утрьох чи в більших за кількістю дітей ігрових групах. Самостійно розвивати сюжети ігор на основі творчого поєднання набутих кожним уявлень, знань особистого життєвого досвіду та здобутих у навчально-виховному процесі. Гнучко й динамічно пов'язувати зміст здобутих на екскурсіях та з літературних творів знань з потребами власної гри. Користуватися набутими під час різних видів діяльності вміннями, необхідними для розвитку гри, а саме: придумувати, планувати, самостійно описувати події, пояснювати уявлювані ситуації та власні переживання всім учасникам гри.

Задовольняти, поглиблювати, розширювати виникаючі інтереси, опановувати конкретні й більш загальні відомості про навколишній світ, способи переведення їх у самостійну діяльність. Обирати з пізнавального багажу події, що найбільше підходять для гри, намічати послідовність використання певного змісту в сюжеті гри, визначати дійових осіб. Зосереджувати свою увагу на обраній темі, виявляти її розвиток у грі, самостійно програвати уявні ситуації, створювати й розвивати на основі задуманого сюжетну лінію гри.

Помічати й підтримувати яскраві задуми, цікавий пізнавальний зміст, творче втілення його в барвистих, гнучких сюжетах окремими дітьми та ігровими групами. Взаємно сприяти одне одному розкривати індивідуальні задуми, інтереси. Знаходити способи їх поєднання та задоволення в спільній грі.

Виявляти живий інтерес до навколишньої дійсності, бажання більше внести з неї в гру, вникнути в суть повсякденних явищ та подій, а також тих, які цікавлять, якщо вони й відділені від щоденного життєвого досвіду.

Добирати, виготовляти чи використовувати образні іграшки з умовними, узагальненими предметами-замінниками, багатофункціональні предмети, атрибути, динамічно й творчо змінюючи ігрове середовище відповідно до змісту знань, моральних уявлень усіх учасників гри та кожного зокрема, задовольняючи потреби розвитку багатоманітністю варіантів кожної гри.

Театралізовані ігри

Оволодіти прийомами інакомовності (алегорії), фантастичного перетворення, перебільшення; емоційно та інтонаційно виразно (залежно від змісту твору) характеризувати персонажів, виявляти власне ставлення до героїв та їхніх вчинків. Опановувати виразні засоби, необхідні для виконання різних ролей, відображення рольових дій, взаємин. Помічати емоційний стан партнера й рахуватися з ним; оволодіти різними способами та прийомами емоційного впливу (усмішка, лагідний і тихий голос, дружній дотик тощо).

Користуватися набутим досвідом постановки ігор-драматизацій, розігрувати знайомі й нові сюжети за змістом і мотивами літературних творів, казок та інших малих форм усної народної творчості.

Використовувати й виготовляти елементи атрибутів, що характеризують типові риси образу, місця подій тощо. Створювати сюрпризні, жартівливі ситуації.