Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Maljatko / Малятко.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Рідна природа

Перша група раннього віку

(Перший рік життя)

Завдання виховання:

сприяти виявленню у дітей позитивних емоцій під час спіл­кування з рослинами, тваринами;

показувати приклад обережного поводження з рослина­ми і тваринами;

викликати інтерес до ігор з водою, піском.

Нежива природа. Під час купання, дій з водою викли­кати позитивні емоційні реакції. Дорослий називає дії, су­проводить їх потішками, пісеньками.

Звертати увагу дітей на явища природи й називати їх: дощ, сніг, вітер.

Рослини. Створювати умови для безпосереднього спіл­кування з рослинами: підносити до квітучих рослин, торка­тися листя, стовбура дерева, овочів, фруктів. Дорослий нази­ває частини рослин (квітка, листочок, яблуко тощо) та їх естетичні властивості: гарне, пахуче, смачне.

Показувати приклад бережного поводження: злегка тор­катися листя, квіток, погладжувати їх. Залучати до спостере­жень за поливанням рослин.

Тварини. Звертати увагу дітей на тварин: кішку, собаку, рибок, птахів та ін. Називати їх, викликати позитивні емоції. Спонукати малюків наслідувати крики тварин, спостерігати за їх годуванням.

Показувати приклад обережного поводження з тварина­ми: спостерігати на відстані, говорити тихо, лагідно.

Наше здоров'я і природа. Учити орієнтуватися в части­нах свого тіла: голова, руки, ноги, очі, вуха, ніс, рот; розпо­відати потішки, співати колисанки про дбайливе ставлення до свого здоров'я. Формувати бажання перебувати в природ­ному оточенні.

Результати навчально-виховної роботи:

діти виявляють позитивні емоційні реакції під час спіл­кування з рослинами і тваринами;

прагнуть наслідувати слова дорослого, інтонацію, міміку, деякі дії під час перебування в природному оточенні.

Друга група раннього віку (Другий рік життя)

Завдання виховання:

створювати умови для безпосереднього спілкування з об'єктами і явищами природи;

виховувати позитивне емоційне ставлення до природи;

формувати вміння розрізняти естетичні якості об'єктів природи: колір, звук, запах, відчувати задоволення від їх сприймання;

сприяти розвитку пізнавального інтересу до природи;

формувати елементарні вміння бережливого поводження з рослинами і тваринами.

Нежива природа. Звертати увагу дітей на сонце: воно знаходиться високо в небі, світить, гріє. Під час дій з водою називати її властивості (прозора, ллється) та якості (тепла, холодна, чиста, забруднена). Підводити до розуміння, що во­ду п'ють, нею поливають рослини, миються. Спостерігати за такими явищами природи, як дощ, сніг, називати їх.

Рослини. Вчити елементарно орієнтуватися в рослинно­му світі, розрізняти дерево, траву, квітку та називати їх. По­казувати приклад бережного ставлення до рослин.

Ознайомлювати із зовнішніми властивостями (колір, розмір, форма, поверхня), смаковими якостями найпошире­ніших у даній місцевості городніх та плодових рослин.

Тварини. Учити спостерігати за тваринами найближчого оточення та називати їх (наприклад, кішка, собака, корова, півень, рибка, пташка та ін.). Звертати увагу на частини їх ті­ла, рухи, звуки, які вони видають. Учити правил поводження з тваринами: спостерігати тихо, не чіпати руками, говорити лагід­но.

Учити спостерігати за роботою дорослих з догляду за рослинами і тваринами, виконувати нескладні доручення по догляду за мешканцями куточка природи.

Наше здоров'я і природа. Розрізняти та називати орга­ни свого тіла: ніс, рот, зуби, очі, язик, вуха, шкіра. Показу­вати приклад дбайливого ставлення до свого тіла: мити чис­тою водою, чистити зуби, дихати носом, спокійно пережовувати їжу. Висловлювати почуття радості під час пе­ребування серед природного оточення. Привчати орієнтува­тися у виборі одягу залежно від погоди: холодно — одягати шубу, тепло — літній одяг.

Результати навчально-виховної роботи:

діти виявляють позитивні емоційні реакції на об'єкти та явища природи, бажання спілкуватися з рослинами, твари­нами;

мають елементарні уявлення про сонце, воду, рослини і тварин найближчого оточення;

виявляють бажання допомагати дорослим доглядати за рослинами і тваринами, прагнуть виконувати правила бе­режного поводження з ними;

розрізняють органи свого тіла, наслідують деякі правила догляду за ними, виявляють задоволення від прогулянок.