Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація і планування_ЗрибнякЛ.Я..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Лекція 2. Види підприємств і об'єднань, їх організаційно-економічні основи

Основні питання

1. Види сільськогосподарських підприємств

  1. Організаційно-економічні основи недержавних сільськогосподарських підприємств

  2. Особливості організації державних сільськогосподарських підприємств

  3. Організаційно-економічні основи міжгосподарських і агропромислових формувань

  4. Інші організаційно-правові форми господарювання в аграрній сфері АПК

1. Види сільськогосподарських підприємств

В Конституції України, прийнятій Верховною Радою України (1996 р.), передбачено функціонування державної, комунальної і приватної власності. Залежно від форм власності Господарським кодексом України передбачено функціонування підприємств таких видів: приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб’єкта господарювання (юридичної особи); підприємство, що діє на основі колективної власності (підприємство колективної власності); комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади; державне підприємство, що діє на основі державної власності; підприємство, засноване на змішаній формі власності (на базі об’єднання майна різних форм власності).

Поряд із сільськогосподарськими підприємствами в АПК України можуть функціонувати міжгосподарські та агропромислові формування (виробничі та науково-виробничі об’єднання, агрофірми, виробничі та науково-виробничі системи та ін.).

Якщо в статутному фонді підприємства іноземна інвестиція становить не менше як десять відсотків, воно вважається підприємством з іноземними інвестиціями. Якщо ж іноземна інвестиція підприємства становить сто відсотків його статутного фонду, воно вважається іноземним підприємством.

Залежно від способу утворення та формування статутного фонду підприємство може бути унітарним або корпоративним.

Унітарне підприємство створюється одним засновником. Унітарними є підприємства державні, комунальні, засновані на власності об’єднання громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника.

Корпоративне підприємство утворюється двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором). Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб.

Залежно від кількості працюючих та обсягу від реалізації продукції за рік підприємства відносять до малих, середніх і великих.

Вирішальну роль у виробництві таких сільськогосподарських продуктів, як зерно, цукрові буряки, соняшник та ін., і постачання їх на внутрішній, а також зарубіжний ринок в сучасний період відіграють господарські товариства, виробничі сільськогосподарські кооперативи, приватні (приватно-орендні) підприємства. Серед інших форм господарювання функціонують фермерські господарства, особисті господарства населення.

На початок 2006 р. в Україні функціонувало 57877 сільськогосподарських підприємств різних організаційно-правових форм господарювання, в тому числі 7900 господарських товариств (переважно товариства з обмеженою відповідальністю), 4123 приватні підприємства, 1521 виробничий сільськогосподарський кооператив, 42447 фермерських господарств, 386 державних підприємств,1500 підприємств інших форм господарювання.

Подальший розвиток села в умовах ринкової економіки відбуватиметься шляхом вдосконалення організації виробництва в усіх видах сільськогосподарських підприємств, вдосконалення земельних і майнових відносин.