Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація і планування_ЗрибнякЛ.Я..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

7. Соціальний розвиток колективу сільськогосподарського підприємства

Показники соціального розвитку колективу сільськогосподарського підприємства розробляють у тісному зв'язку із соціальною програмою, передбаченою у перспективному плані. В річному плані господарства ці показники конкретизують, уточнюють, більш детально обгрунтовують з урахуванням змін, що сталися.

У плані соціального розвитку колективу сільськогосподарського підприємства передбачають поліпшення житлових умов працівників підприємства, благоустрій населених пунктів, введення в експлуатацію об'єктів комунального господарства і побуту, об'єктів культури і спорту, охорони здоров'я, дитячих дошкільних закладів, поліпшення умов праці, розвиток особистих господарств працівників підприємства та ін. Для здійснення запланованих заходів передбачають необхідний обсяг витрат. Виконання їх повинно бути спрямоване на створення цивілізованих умов проживання в сільській місцевості.

У цьому розділі плану передбачають також заходи щодо підготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів і спеціалістів підприємства, а також трактористів-машиністів, водіїв, наладчиків і ремонтників, будівельників, твариннмиків та інших парцівників. Одночасно розраховують суми витрат коштів на підготовку і підвищення кваліфікації кадрів.

При плануванні дитячих дошкільних закладів визначають, скільки дітей відвідуватимуть постійні і сезонні дитячі заклади, а також суми витрат (оплата праці, харчування, придбання обладнання і інвентаря, ін.) і джерела покриття їх.

У плані розвитку особистих господарств працівників встановлюють площі сільськогосподарських угідь для сінокосіння та випасання худоби, що перебуває в приватній власності громадян. У цьому ж розділі показують обсяг продажу населенню худоби і птиці, а також продукції, яку підприємство приймає від населення та ін.

8. Річні виробничі програми бригад, тваринницьких ферм, інших виробничих підрозділів підприємства

Одначасно із складанням річного плану сільськогосподарського підприємства розробляють виробничі програми бригадам, фермам, автопарку, ремонтним майстерням та іншим виробничим підрозділам господарства. Цим займаються спеціалісти господарства, бригад, ферм.

Виробнича програма тракторно-рільничої та інших рослинницьких бригад складається з кількох розділів. Основні з них такі: склад бригади; засоби виробництва, закріплені за бригадою, виробнича програма (посівні площі, урожайність сільськогосподарських культур, валові збори продукції у грошовому і натуральному виразах); план нагромадження і внесення добрив; ліміти прямих витрат і сума всіх витрат на виробництво планового обсягу продукції; плановий фонд матеріального заохочення бригади та інші.

По кожній тваринницькій бригаді та на кожній фермі розробляють річну виробничу програму. У ній для підрозділів з виробництва продукції тваринництва планують обсяги виробництва і реалізації продукції по місяцях і всього за рік, витрати на виробництво продукції за окремими статтями та елементами, потребу в різних видах кормів та їх вартість. Зазначають також нормативи прямих витрат за статтями та елементами з розрахунку на голову худоби та центнер продукції.

Річні виробничі програми аналогічно розробляють по всіх інших виробничих підрозділах підприємства.