Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація і планування_ЗрибнякЛ.Я..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Практична робота №10 Планування поголів'я курей Завдання з практичної роботи №10

  1. Скласти річний оборот стада.

Необхідні дані

  1. План продажу за договорами яєць 2585 тис. шт., м'яса - 287ц.

  2. Виробничий напрям птахівництва яєчний. Відтворення стада розширене. Порода курей - леггорн.

  3. Поголів'я несучок на початок планового року 12000 голів.

  4. На кінець планового року основне стадо птиці передбачається збільшити на 15%.

  1. Вибракування дорослого поголів'я.

  1. Комплектування стада одноразове (у вересні).

  2. Реалізація добових інкубаторних курчат населенню - 5000 голів.

  3. Реалізацію і переведення молодняка в основне стадо провадять у п'ятимісячному віці.

Вибракування курей при відсутності в стаді переярок і півнів при одноразовому комплектуванні, % до поголів'я на початок року

Показники

Місяць

Всього

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

Розмір вибракування

2

2

2

3

3

3

4,5

11,5

69

100

Примітка. Після основного комплектування стада (у вересні) в останніх трьох місяцях року провадять вимушене вибракування нового по­голів'я в розмірі 1,5—2 % на місяць.

Методика виконання

Птахівничі ферми по виробництву яєць у поліських підприємствах та окремих районах Лісостепу України розраховані в середньому на 10 тис. несучок, у зонах Степу і Лісостепу - на 10-12 тис., а у великих підприємствах - на 30-50 тис. несучок. Для розрахунку приймемо, що в підприємстві приміщення птахоферми розраховано на утримання 12-15 тис. голів птиці.

Оборот стада різних груп і порід птиці визначають за їх скороспілістю і продуктивністю. Яйцекладка у скороспілих порід курей (леггорн) починається у 4,5—5-місячному віці, пізньоспілих (род-айленд, віондот) - у 6-7-місячному. Найвища несучість курей при доброму розвитку молодняка у перший рік. На другий рік кури, як правило, знижують несучість на 15 - 20%, на третій рік - ще на 15 - 20%.

Таким чином, курка-несучка може бути продуктивно використана у підприємстві до двох років. Тому оборот і комплектування стада планують так, щоб одержати найбільшу кількість яєць і здоровий молодняк. Вибракування дорослої птиці і поповнення основного стада провадять переважно у серпні - жовтні.

Виходячи з плану продажу яєць та м'яса і фактичного поголів'я на початок року, планують одержання молодняка з інкубатора і рух вікових груп птиці у плановому році.

Група ремонтного молодняка птиці має бути визначена в кількості, яка забезпечила б якісний ремонт основного стада. При цьому слід виходити з оптимального коефіцієнта обороту стада, тобто показника заміни дорослого поголів'я протягом року ремонтним молодняком. Оптимальним коефіцієнтом обороту вважають 1, тобто коли на 1000 середньорічних несучок надходить 1000 ремонтних молодок, але часто він досягає 1,5 - 1,8. Для розрахунків приймемо, що в господарстві щорічне поповнення основного стада курей здійснюється при коефіцієнті обороту 1,5, статевий поділ добового молодняка попередньо проведений в цеху інкубації і курчат-півників у підприємство не завозять. Решту ремонтного молодняка після поповнення основного стада реалізують.

Групу товарного молодняка птиці (на фермах м'ясного і м'ясо-яєчного напряму) обчислюють на основі даних про продаж м'яса птиці з урахуванням одержання планової кількості м'яса від дорослого поголів'я і залишку ремонтного молодняка після поповнення основного стада. У нашому прикладі вирощування товарного молодняка не передбачається.

Таким чином, загальну потребу в інкубаторному молодняку визначають у кількості, що забезпечує виконання договірних зобов’язань по товарній продукції птахівництва, передбачені темпи розширеного відтворення стада, а також продаж добових курчат населенню.

На відміну від планування руху поголів'я в інших тваринницьких галузях у птахівництві загальну потребу інкубаторного молодняка визначають у процесі складання обороту стада.

Слід зазначити, що у птахівництві кратність комплектування стада залежить від конкретних умов (виробничий напрям галузі, розмір ферм тощо). Тому комплектування може бути одно-, дво- і триразовим, поквартальним і щомісячним.

У нашому прикладі передбачається одноразове комп­лектування стада рано восени (протягом одного місяця - вересня), оскільки в підприємстві відсутні відповідні умови для вирощування молодняка взимку. Крім того, доцільність ремонту стада восени зумовлена тим, що в цей період різко знижується несучість курей, які підлягають вибракуванню.

При 100%-ному вибракуванні поголів'я (табл. 45) і одноразовому комплектуванні в стаді будуть лише молодки. За наведених умов відтворення стада добовий молодняк завозитиметься у підприємство весною (протягом квітня).

Поголів'я молодняка, яке переводять в основне стадо, перераховують на середньорічне поголів'я за такими коефіцієнтами: при переведенні в січні - 0,92, лютому - 0,83, березні - 0,76, квітні - 0,67, травні - 0,58, червні - 0,5, липні - 0,42, серпні - 0,33, вересні - 0,25, жовтні - 0,17 І листопаді-0,08.

Планування поголів'я птиці починають із складання помісячного обороту стада основного поголів'я і молодняка. При цьому використовують вихідні дані теми та основні положення методики виконання.

Помісячний оборот стада птиці складають у такій послідовності. Попередньо визначають загальну потребу в інкубаторному молодняку. У нашому прикладі вона орієнтовно становитиме 26630 голів і визначають її виходячи з таких міркувань. Для поповнення і розширення дорослого стада птиці при нормі вибракування 100% і збільшенні поголів'я на кінець року на 15% треба мати 13800 голів молодняка: 100% від 12000=12000; (12000х15) : 100=1800; 12000+1800=13800.

Крім того, слід врахувати, що після поповнення основного стада в останніх трьох місяцях планового року щомісячно вибраковуватиметься приблизно 1,5% молодок (див. примітку до табл. 45). За цих умов загальна потреба для поповнення і розширення основного стада у вересні становитиме 14420 голів: ;13800 + 621 =14421 голова. Для розрахунків приймаємо 14420 голів.

Згідно з методикою виконання розмір ремонтної групи повинен бути в 1,5 рази більшим проти кількості птиці, яка потрібна для поповнення дорослого стада до планового поголів'я на кінець року. Збільшивши необхідну кількість поголів'я для поповнення стада в 1,5 рази, визначають загальну потребу в ремонтному молодняку: 14420х1,5 = 21630 голів. У даному випадку надремонтний молодняк становитиме 7210 голів (21630-14420). Крім того, планується продати населенню 5000 голів добових курчат. Таким чином, планова потреба в інкубаторному молодняку становитиме 26630 голів (21630+5000).

Прийнявши, що в даному господарстві молодняк курей реалізують і переводять в основне стадо в п'ятимісячному віці (зміни в стаді планують здійснити у вересні), завезення добового молодняка передбачають у квітні. Помісячне вибраковування дорослого поголів'я протягом планового року планують провадити на підставі даних таблиці 45.

На основі попередньо визначеної загальної потреби в добовому молодняку, строків його завезення, а також вищенаведених положень та умов методики планового руху поголів'я складають помісячний оборот птиці по окремих її групах. Так, за рахунок добового молодняка у квітні показують створення групи ремонтного молодняка до 60 днів. Через два місяці цей молодняк перейде у групу ремонтного молодняка від 61 до 150 днів, де він перебуватиме три місяці.

Реалізацію населенню 5000 добових курчат також показують у квітні.

Ремонтний молодняк віком 61-150 днів вибуває з цієї групи у вересні по двох каналах: 14420 голів у групу несучок, а решту (7210 голів) реалізують як надремонтний молодняк на м'ясо.

У таблиці проставляють помісячний рух дорослого поголів'я курей. Кількісні і якісні зміни в ньому відбуватимуться щомісяця. Так, протягом перших дев'яти місяців (січень - вересень) 12000 несучок, наявних на початок року, будуть вибракувані (за нормами вибракування, наведеними в таблиці 45) і реалізовані на м'ясо. У вересні доросле стадо поповниться 14420 головами молодняка. Протягом жовтня - грудня показують вибракування частини молодок вересневого комплектування - 620 голів (207+206+ +207).

Вихідне поголів'я на кінець планового року, середньорічне поголів'я птиці за рік по окремих вікових групах визначають і проставляють у такому ж порядку, як і в аналогічних розрахунках при плануванні поголів'я інших галузей тваринництва.

Завершують складання помісячного обороту розрахунком його підсумкового розділу “Всього поголів'я”. У нашому прикладі протягом планового року поголів'я курей збільшиться на 15%. Загальні кількісні зміни в поголів'ї передбачають: надходження з інкубатора в підприємство добових курчат, частина яких буде продана населенню; вибракування і реалізацію несучок, а також реалізацію надремонтного молодняка.

Середньорічне поголів'я, визначене за даними підсумкового розділу обороту, повинне відповідати його сумі по графі “Середньорічне поголів'я”.

У такій же послідовності, як і по поголів'ю курей, складають помісячний (річний) оборот стада і по інших видах птиці: качках, індиках тощо.

За даними помісячного обороту поголів'я заповнюють відповідну форму таблиці у річному плані підприємства.

Річний оборот поголів'я птиці, його форма дещо відрізняються від обороту поголів'я інших галузей тваринництва. Насамперед він менш деталізований по статтях надходження і вибуття. Крім того, у річному обороті поголів'я птиці не показують поділ молодняка за цільовим призначенням (наприклад, ремонтний і товарний).

Спочатку в таблицю річного обороту записують наявність поголів'я на початок планового року, по відповідному рядку - надходження добових курчат, їх вибуття в старшу групу, реалізацію населенню, а також надходження з молодших груп, вибуття у старші групи ремонтного молодняка.

По рядку “Молодняк 61-150 днів” показують надходження птиці з молодшої групи, а в другій частині обороту проставляють вибуття несучок, що переходять у старші групи (дорослого поголів'я), і поголів'я надремонтного молодняка, яке реалізують на м'ясо. По відповідному рядку записують реалізацію на м'ясо вибракуваного дорослого поголів'я несучок.

Дані про середньорічне поголів'я по окремих вікових групах курей переносять з відповідних пунктів помісячного обороту. Потім проставляють сумарні показники по кожній із граф.

Загальне поголів'я курей у графах “Перехід з молодших груп” і “Перехід в старші групи” повинне бути однаковим. Поголів'я птиці на кінець планового року і середньорічне поголів'я кількісно мають відповідати його чисельності в помісячному обороті стада.

На м'ясо планують реалізувати вибракуване доросле поголів'я і надремонтний молодняк. Основний канал реалізації - продаж у рахунок виконання договірних зобов’язань підприємства. Після його виконання визначають можливість реалізації птиці по інших каналах.

Живу масу реалізованого поголів'я по каналах вибуття, а також валовий приріст за рік записують у річний оборот стада на підставі відповідних розрахунків, наведених у наступній темі.

Розрахунки провести в таблиці 21

Таблиця 21 Річний рух поголів’я птиці

Види птиці та вікові групи

рядка

Пого-лів’я на початок року

Прибуде

Вибуде

Поголів’я на кінець року

Середньорічне поголів’я

Приріст за рік, ц

купівля молод-няка і надход-

ження від ви- воду у своєму

господарстві

в т.ч. плем.

молод-няка

перехід з

молод- ших груп

пере-хід в

старші групи

реалізація на м’ясо

інше вибуття

го-лів

середня жива маса 1 голови, кг

жива маса, ц

голів

жива маса, ц

Кури яєчного напрямку

Дорослі : півні

01

х

Кури-несучки

02

х

Молодняк добовий

03

х

х

х

х

х

х

Молодняк до 60 днів

04

Молодняк 61-150 днів

05

Молодняк 151-180 днів

06

Відгодівля курчат

07

Разом

08

Качки

х

Дорослі

09

х

х

х

х

х

х

х

Молодняк добовий

10

Молодняк до 60 днів

11

Молодняк 61-180 днів

12

Разом

13

Гуси

Дорослі

14

Молодняк добовий

15

х

х

х

х

х

х

Молодняк до 180 днів

16

х

х

Разом

17

Всього птиці

18

Практична робота №11

Розрахунки річної потреби в кормах

Завдання з практичної роботи №11

1 Розрахувати річну потребу в кормах

Необхідні дані

1. Поголів'я тварин за видами і групами (див. завдання по тваринництву), їх продуктивність та обсяги виробництва продукції.

2. Норми витрачання кормів на одиницю продукції та годівлі тварин.

3. План продажу кормів за договорами та для худоби населення (див. попередні теми).

Примірні норми основної потреби в кормах і підстилці на одну голову на рік, ц

Вид і група тварин

Концен-тровані

Грубі

Соковиті

Зеле-ні

Мінера-льні речо-вини

Азотні речо-вини

Підстил-ка

сіно

сінаж

cоло-ма, полова

силос

корене-плоди

жом

картопля

Велика рогата худоба

Бугаї

8

7

7

3

15

6

-

-

50

0,5

-

4

Корови

7,5

5,5

4,6

14

57

10

30

-

65

0,5

0,2

4

Нетелі

4

3,5

3,5

8

35

6

15

-

50

0,4

-

3,5

Молодняк:

старше року

3

3

3

5

25

5

15

-

40

0,3

0,2

3

до року

1,5

2

2

3

20

3

10

-

30

0,1

-

2

Свині

Кнури

8

2

-

-

5

5

-

5

12

0,3

-

3

Свиноматки:

7

7

-

10

14

0,4

-

4

основні

9

2

-

-

перевірювані

7

1,5

-

-

6

6

-

6

12

0,3

-

3

Молодняк:

старше 4 міс.

5,5

1

-

-

5

8

-

3

10

0,2

-

2

2-4 міс.

2,5

-

-

-

-

3

-

1,5

4

0,1

-

1

Дорослі свині на відгодівлі

6

-

-

-

6

8

-

-

4

0,1

-

1

Вівці

Дорослі

1,5

2

1

5

8

2,5

-

-

10

0,1

0,1

1,5

Молодняк

0,8

1

0,5

2

4

1

-

-

6

0,05

-

1

Кури

Дорослі

0,5

-

-

-

0,2

0,2

-

-

0,2

0,3 кг

-

-

Молодняк

0,3

-

-

-

0,1

0,1

-

-

0,1

0,1 кг

-

-

Коні

Дорослі

10

12

-

16

-

10

-

-

40

-

-

3

Молодняк

старше року

5

7

-

8

-

6

-

-

30

-

-

2

до року

3

3,5

-

4

-

4

-

-

20

-

-

1

Поживна цінність основних видів рослинницької продукції

Культура

Міститься в 1 кг

основної продукції

побічної продукції

кормових одиниць

протеїну, г

кормових одиниць

протеїну, г

Пшениця озима

1,20

117

0,20

8

Жито озиме

1,18

102

0,20

8

Кукурудза

1,34

78

0,37

20

Горох

1,17

195

0,23

31

Просо

0,96

84

0,41

24

Гречка

0,90

85

0,30

23

Ячмінь

1,21

81

0,36

12

Овес

1,0

85

0,31

14

Цукрові буряки

0,26

12

0,20

22

Соняшник

-

-

-

-

Картопля

0,30

16

-

-

Овочі:

капуста

-

-

-

-

огірки

-

-

-

-

буряки столові

-

-

-

-

морква столова

-

-

-

-

Силос кукурудзяний

0,20

14

-

-

Силос з гички буряків

0,11

21

-

-

Жом

0,09

9

-

-

Зелений корм:

кукурудза

0,20

15

-

-

озимі

0,18

18

-

-

вико-овес

0,16

23

-

-

горох з вівсом

0,18

28

-

конюшина

0,21

27

-

-

люцерна

0,17

36

-

-

Сіно:

вико-вівсяне

0,47

68

-

-

конюшинове

0,52

79

-

-

люцернове

0,49

116

Конюшина на насіння

-

-

0,14

26

Природні сіножаті на:

зелений корм

0,25

24

-

-

сіно

0,42

48

-

-

Природні пасовища на

зелений корм

0,18

16

-

-

Сінаж:

конюшиновий

0,35

34

-

-

вико-вівсяний

0,30

29

-

-

Трав́’яне борошно:

конюшинове

0,64

120

-

-

вико-вівсяне

0,68

123

-

-