Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація і планування_ЗрибнякЛ.Я..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Фактичні строки парування корів і телиць, отелення корів і нетелей в минулому році

Група тварин

Місяць

Разом

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Парування в минулому році:

корів

х

х

х

45

41

89

28

40

45

40

55

45

428

телиць

х

х

х

6

5

7

9

10

8

4

6

6

61

Всього

х

х

х

51

46

96

37

50

53

44

61

51

489

Отелення в минулому році:

корів

х

х

х

х

х

х

34

34

49

37

46

41

241

нетелей

х

х

х

х

х

х

14

9

11

7

7

8

56

Всього

х

х

х

х

х

х

48

43

60

44

53

49

297

Дані про вік телиць і бичків у підприємстві на початок планового року

Група тварин

Місяць

Разом

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Телиці віком:

старше року

(народження позаминулого року)

х

х

х

х

х

х

15

13

11

5

8

8

60

до року

(народження минулого року)

26

25

18

17

23

25

27

20

26

31

27

23

288

Бички віком:

старше року

(народження позаминулого року)

х

х

х

х

х

х

26

22

21

27

32

27

154

до року

(народження минулого року)

14

15

19

33

32

43

22

17

15

16

19

21

266

Організація відтворення стада і надходження продукції по місяцях року тісно пов'язані з плануванням строків парування (осіменіння) та надходження приплоду. Тому перед обґрунтуванням обороту поголів'я великої рогатої худоби на рік необхідно на основі даних про фактично проведені парування корів і телиць по місяцях минулого року скласти план отелення корів і нетелей, парування (штучного осіменіння) корів і телиць у плановому році.

Насамперед визначають потребу підприємства в коровах і нетелях на кінець планового року з урахуванням забезпечення виконання договірних зобов'язань по виробництву товарної продукції скотарства, а також внутрішньогосподарських потреб, обґрунтовують основні показники продуктивності поголів'я (плановий надій молока від корови, середньодобові прирости живої маси різних груп худоби), а також забезпечення найдоцільніших строків використання продуктивних тварин.

У даному підприємстві з урахуванням наведених вимог за перспективним планом передбачається збільшити стадо корів до кінця планового року на 10 %. Для заміни вибракуваних корів і забезпечення планових темпів розширеного відтворення повинна бути збільшена група нетелей.

Оскільки середня тривалість періоду тільності становить 280-285 днів (9 міс), план отелення корів і нетелей із січня по вересень включно складають на основі даних про парування корів і телиць за період із квітня по грудень минулого року. Ці дані беруться з матеріалів зоотехнічної звітності (табл. 36). Так, у січні планового року отелиться поголів'я, яке було спароване 9 міс. тому, тобто у квітні минулого року (45+6=51) і т. д. по вересень включно. План отелення в останніх трьох місяцях року (X, XI, XII) складають на підставі парування корів і телиць у І кварталі планового року.

Надходження приплоду за місяцями року визначають по кількості запланованих отелень корів і нетелей. Практично ж не все спароване поголів'я дає приплід. Тому при плануванні виходу приплоду можна керуватися нижченаведеними міркуваннями.

Оскільки основні розрахунки по складанню річного плану завершують у кінці IV кварталу і тоді уже є дані про фактичну кількість тільних корів і нетелей, спарованих у II і III кварталах звітного (минулого) року, то приймаємо, що все це поголів'я дасть приплід. Від поголів'я, спарованого в IV кварталі, плануємо одержання 95% приплоду, бо точні дані про тільність корів і нетелей можуть бути відомі лише частково. Нарешті, від корів і телиць, спарованих у січні - березні (в І кварталі) планового року, передбачається одержати приплід від 90% поголів'я.

Крім того, при плануванні необхідно враховувати фактичні дані про вихід приплоду на 100 корів і нетелей, що склався у середньому за останні роки.

Співвідношення між приплодом теличок і бичків також беруть з урахуванням даних, що склалися в господарстві за остані роки, або порівну.

При тривалості сервіс-періоду (від отелення до парування) 45-60 днів цикл відтворення великої рогатої худоби становить близько 11 міс. Тому корів, які отелилися в січні планового року, необхідно планувати спаровувати у лютому - березні; групу корів, які отелилися в лютому, паруватимуть у березні - квітні і т. д. Таким чином, корови, що отелилися у січні - вересні планового року, будуть спаровані у лютому - листопаді.

Строки парування корів у січні й лютому планового року визначають на основі даних про отелення корів і нетелей у листопаді - грудні минулого року (табл. 36).

Для розрахунків приймемо, що одна половина корів паруватиметься через місяць після отелення, а друга - через два місяці. При цьому визначають кількість корів, які не придатні для дальшого відтворення стада і підлягають вибракуванню. Так, з 53 корів (46 корів і 7 нетелей), що отелилися в листопаді минулого року, передбачається вибракувати 7 корів (15% від 46), з них у грудні - 3 голови, в січні - 4, а 46 корів (53-7) паруватимуть у грудні і січні по 23 голови. У грудні отелилися 41 корова і 8 нетелей (всього 49 голів), 6 корів (15% від 41) намічаються до вибраковування (по 3 голови в січні і лютому), а 43 корови (49-6) буде спаровано в січні (22 голови) і в лютому (21 голова). У січні планового року отеляться 45 корів і 6 нетелей, 7 корів (15% від 45) намічається вибракувати (4 голови в лютому і 3 в березні), а 44 корови (45+6-7) будуть спаровані у лютому і березні по 22 голови. В такій же послідовності складають план парування корів до кінця планового року.

Крім корів, у плані передбачається також парування телиць, які досягли 18-місячного віку. Дані про вік телиць беруть із таблиці 37. Так, у січні парувального віку досягають телиці, які народились у липні позаминулого року, у лютому - ті, що народилися в серпні і т. д.

Слід зауважити, що відбір телиць для поповнення (ремонту) стада корів - досить відповідальна справа. Для цього провадять їх бонітування. Якщо за результатами бонітування деякі телиці не відповідають тим чи іншим вимогам, їх вибраковують і реалізують на м'ясо.

Після складання плану парування телиць народження позаминулого року планують парування телиць минулого року, які досягають парувального віку. Телиць, які народилися в січні минулого року, парують у липні планового, тих, що народилися в лютому, - в серпні і т. д.

Парують таку кількість телиць, щоб забезпечити заплановані темпи розширеного відтворення стада в плановому і наступному роках. При цьому передбачають 70-80% наявних телиць у господарстві спарувати, а решту поставити на відгодівлю і реалізувати на м'ясо.

Намічені до вибраковування корови в план парування не включають. Із молочного стада їх вибраковують після 7-8 міс. лактації. Так, те поголів'я, яке було намічене до вибраковування з січня по червень планового року (тобто через 1-2 міс. після отелення), буде вибракуване і поставлене на відгодівлю у період з липня по грудень цього ж року. За період із січня по червень планового року буде поставлено на відгодівлю те поголів'я, яке було намічене до вибракування в липні - грудні минулого року.

На основі розрахованих даних заповнюють відповідний розділ таблиці річного плану “План парування і надходження приплоду”.

Після планування парувань корів і телиць та надходження приплоду телят складають оборот стада. У формі річного плану сільськогосподарського підприємства передбачається складання лише річного руху поголів'я (як у скотарстві, так і інших галузях тваринництва). Проте обґрунтований річний оборот стада можна скласти тільки на основі попереднього розрахунку помісячного руху поголів'я.

У помісячному обороті стада конкретизують усі кількісні й якісні зміни, які відбуваються в тому чи іншому місяці по кожній статево-віковій групі: переведення поголів'я з однієї виробничої групи в іншу, строки реалізації худоби та ін. На основі помісячного обороту стада досягають точності в плануванні виробничої програми по скотарству в цілому, в складанні виробничих програм ферм, полегшують розрахунки щомісячних планів по виробництву продукції тощо. Крім того, лише при складанні помісячного обороту стада можна точно визначити середньорічне поголів'я, що особливо важливо при плануванні наступних розділів виробничої програми (визначення валового приросту за рік, планування кормової бази та ін.).

Примірна форма і зміст помісячного обороту стада великої рогатої худоби включає статево-вікові групи худоби, статті обороту (надходження з молодших груп, вибуття у старші, постановка на відгодівлю, реалізація тощо), поголів'я на початок і кінець року, кількість кормо-місяців, живу масу поголів'я при реалізації та ін.

У помісячному обороті стада поголів'я молодняка показують за роками надходження (минулого чи позаминулого), віком у роках (до року, старше року), а також за цільовим призначенням (перехід у ремонтну групу, постановка на відгодівлю, реалізація на м'ясо).

Помісячний оборот стада зручно складати у такій послідовності. Спочатку на основі плану отелень треба скласти помісячний оборот молодняка народження планового року. Приймаємо, що із загальної кількості приплоду надійде половина теличок і половина бичків. Наприклад, у січні планується надходження 51 голови приплоду, в тому числі 25 теличок і 26 бичків, у лютому - відповідно 46, 23 та 23 і т. д. Крім того, приймаємо, що у 6-місячному віці частину непридатного для дальшого вирощування молодняка вибраковують і реалізують на м'ясо. У нашому прикладі це 5% теличок і бичків, які досягли 6-місячного віку. Так, із 25 теличок і 26 бичків, які народилися в січні, вибраковується в липні 1 теличка (5% від 25) і 1 бичок (5% від 26) і т. д.

За сумою поголів'я в господарстві на початок і кінець кожного місяця визначають середньорічне поголів'я. Наприклад, якщо сума поголів'я теличок планового року народження на початок і кінець кожного місяця буде відповідно 1760 і 2060 голів, то середньорічне поголів'я становитиме 159,2 голови [(1760+2060) :2: 12]. І так по кожній статево-віковій групі поголів'я.

Потім складають помісячний оборот телиць і бичків позаминулого року народження. При цьому враховують, що в даному господарстві постановку молодняка на відгодівлю здійснюють у річному, а зняття - в півторарічному віці. Вік першого парування телиць 18 міс. Парують близько 75% наявних телиць і переводять у групу нетелей.

Оскільки з усієї кількості наявних на початок року телиць позаминулого року народження (60 голів) будуть створені ремонтна (45 голів) і відгодівельна групи (15 голів), у помісячному обороті їх показують окремо. Дані про вік такого поголів'я наведені в таблиці 37, а дати парування ремонтних телиць записують на основі проведених розрахунків. Якщо в липні позаминулого року народилося 15 телиць, то при досягненні ними 18-місячного віку в січні планового року 12 голів переводять у групу нетелей, а 3 телиці (після відгодівлі) реалізують на м'ясо. На кінець першого півріччя планового року телиці позаминулого року народження як вікова група обороту стада будуть відсутні. Одна частина з них у першому півріччі буде переведена в групу нетелей, друга - реалізована на м'ясо.

У такій же послідовності вибуватимуть із господарства і бички позаминулого року народження. Протягом перших шести місяців планового року всі 154 бички у міру досягнення ними півторарічного віку будуть зняті з відгодівлі і реалізовані.

Помісячний оборот молодняка минулого року народження складають виходячи з таких міркувань. На початок планового року в господарстві було 288 телиць віком до одного року. Планується частину цих телиць спарувати, виділивши їх попередньо в ремонтну групу, а решту у річному віці поставити на відгодівлю.

У помісячному обороті стада телиці минулого року народження виділяють у три групи. Спочатку показують рух телиць віком до одного року. Протягом року це поголів'я буде переведене в групи ремонтних телиць та відгодівельного молодняка.

Ремонтних телиць, починаючи з липня (при досягненні18-місячного віку), переводитимуть у групу нетелей.

У такому ж порядку здійснюватиметься і рух телиць у відгодівельній групі. У липні з відгодівлі передбачається зняти тих телиць, які були переведені в цю групу у січні; у серпні - тих, що в лютому і т. д.

Для прикладу покажемо рух 26 телиць, що народилися в січні минулого року (див. табл. 37). У січні планового року, тобто при досягненні ними річного віку, 17 голів переводять у групу ремонтних телиць, а 9 - у відгодівельну. До парувального віку (18 міс.) 17 ремонтних телиць у цій групі перебувають шість місяців і в липні переходять у групу нетелей. Телиць на відгодівлі також тримають півроку і в липні реалізують на м'ясо.

Аналогічно відбувається і рух бичків минулого року народження. На початок року було 266 бичків віком до одного року. Починаючи з січня планового року вони вибувають на відгодівлю. До кінця року всі бички будуть поставлені на відгодівлю, де й перебуватимуть до півторарічного віку.

При складанні помісячного руху поголів'я нетелей по статті обороту “Надійде з молодших груп” записують дані на основі плану парування телиць у кожному місяці, а по рядку “Перехід у, старші групи” - дані про отелення нетелей. Так, із січня по червень включно група нетелей поповнюватиметься за рахунок спарованих телиць позаминулого року народження, а з липня по грудень - телиць минулого року народження.

На основі проведених розрахунків складають помісячний оборот корів. Спочатку в план записують наявність поголів'я на початок року (540 голів), а потім помісячне надходження за рахунок нетелей, а по рядку “Вибракування і постановка на відгодівлю” - вибракувані корови в кожному місяці планового року. Потім визначають вихідне поголів'я на кінець кожного місяця, як і по інших групах худоби.

При складанні обороту бугаїв враховують процент їх вибракування і можливості поповнення цієї групи за рахунок групи ремонтних бичків позаминулого року народження або купівлі племінних бугаїв. Приймемо, що в даному господарстві потрібно закупити одного бугая замість вибракуваного (25% від 3 голів). Купівлю бугая передбачимо, наприклад, у травні. В даному ж місяці планується реалізація вибракуваного бугая.

Нарешті переходимо до останнього підсумкового розділу обороту стада “Всього поголів'я великої рогатої худоби”. На початок року у господарстві налічувалося 1372 голови великої рогатої худоби. По рядку “Надійде приплоду та купівля” по кожному місяцю визначають надходження поголів'я у господарство, а по рядку “Реалізовано голів” - вибуття. На основі даних про надходження і вибуття поголів'я по місяцях визначають поголів'я на початок і кінець кожного місяця.

Зробивши розрахунки по кожному місяцю, обчислюють поголів'я на кінець планового року. Правильність вихідного поголів'я на кінець планового року контролюється сумою поголів'я на кінець року по кожній групі худоби, тобто по графі “Поголів'я на кінець року”. Так само перевіряють і правильність визначення середньорічного поголів'я в цілому по великій рогатій худобі.

Живу масу реалізованого поголів'я визначають на підставі середньої живої маси однієї голови при реалізації {див. пункт 8 теми).

Після розробки помісячного обороту всіх виробничих груп худоби складають річний оборот поголів'я. Останній складається з двох частин: наявність поголів'я на початок року та надходження худоби; вибуття та наявність поголів'я на кінець року. У правильно складеному обороті стада сумарна кількість поголів'я у кожній з наведених частин розрахунку повинна бути однаковою.

Форма річного обороту стада передбачає не тільки рух поголів'я, а й живу масу поголів'я на початок і кінець року по всіх каналах надходження і вибуття, середньорічне поголів'я, а також розрахунок валового приросту за рік. У методичному відношенні ці показники обороту краще розраховувати після завершення розрахунків руху поголів'я у помісячному і річному оборотах стада.

Коли помісячний оборот стада складений, то розрахунок річного обороту не викликає особливих труднощів. Його розробляють на підставі помісячного обороту стада. Причому кінцеві показники річного обороту по тих чи інших групах худоби повинні повністю відповідати показникам помісячного обороту.

Річний оборот поголів'я великої рогатої худоби доцільно складати в такій послідовності. Спочатку на основі даних зоотехнічної звітності (табл. 35) записують вихідне поголів'я на початок планового року. Потім визначають дані про кількість поголів'я окремо по статтях надходження і вибуття, їх беруть з помісячного обороту стада. Поголів'я на кінець року дорівнюватиме поголів'ю на початок року плюс поголів'я по всіх каналах надходження мінус поголів'я по всіх каналах вибуття. Вихідне поголів'я на кінець планового року кількісно повинне відповідати поголів'ю по кожній виробничій групі худоби в помісячному обороті по графі “Поголів'я на кінець року”.

Особливу увагу слід приділити обґрунтуванню поголів'я, що вибуватиме з господарства по окремих каналах реалізації. При цьому необхідно забезпечити виконання договірних зобов'язань по продажу продукції, задоволення внутрішньогосподарських потреб, а також заплановані темпи відтворення стада в плановому і наступних роках. На кінець року кількість поголів'я повинна бути такою, яка відповідає можливостям кормової бази, наявності відповідних приміщень, оптимальній плановій структурі стада тощо, тобто виходячи з перспектив розвитку даної галузі у підприємстві. Крім того, необхідно враховувати вік і живу масу поголів'я при реалізації. На основі забезпечення цих та інших вимог планують вибуття поголів'я по решті каналів реалізації (племживоб'єднанню, міжгосподарським підприємствам, населенню тощо).

Дані про кількість середньорічного поголів'я в річний оборот стада по статево-віковій групі переносять з помісячного обороту стада.

Для прикладу розглянемо річний рух поголів'я корів. На початок року в господарстві було 540 корів. За даними плану парування та надходження приплоду і помісячного обороту записують надходження корів за рахунок нетелей, вибуття вибракуваних корів. Вибракуване поголів'я ставлять на відгодівлю. На основі цих даних записують поголів'я корів на кінець планового року.

Молодняк народження минулих років визначають у річному обороті з урахуванням того, що в помісячному обороті це поголів'я було диференційоване за віком (до одного року, старше одного року) і цільовим призначенням (ремонтний і відгодівельний молодняк).

Після завершення складання річного руху поголів'я слід перевірити правильність розрахунків. Крім того, потрібно здійснити організаційно-економічне обґрунтування обороту стада (виконання договірних зобов'язань по продажу продукції, завдання по зростанню поголів'я, відповідність структури стада виробничому напряму галузі тощо).

Розрахунки провести в таблицях 10, 11.

Таблиця 10. План парування корів і телиць та надходження приплоду

Показники

Місяці

Разом

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

за рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Фактично спаровано в минулому році :

корів

х

х

х

телиць

х

х

х

Всього

х

х

х

План надход-ження при-

плоду:

від корів

від нетелей

Всього

Намічається до вибракування корів

Буде вибракувано корів

План

парування:

корів

телиць народження позаминулого року

телиць народ-ження минулого року

Всього

Таблиця 11. Річний рух поголів’я великої рогатої худоби

ряд-ка

Статевовікові

групи худоби

Поголів’я на початок року

Прибуде

голів

жива ма-са,ц

приплід та перехід з молодших і інших груп

купівля

перехід в старші та інші групи

продаж племін-ної худоби

племінної худоби

Іншої худоби

голів

жива маса, ц

голів

жива маса, ц

голів

жива маса, ц

голів

жива маса, ц

голів

жива маса, ц

А

Б

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

01

Бугаї-плідники

02

Корови

03

Нетелі

04

Ремонтні телиці старше 2 років

05

Телиці народження позаминулого року

06

Телиці народження минулого року

07

Бички народження позаминулого року

08

Бички народження минулого року

09

Доросла худоба на відгодівлі

10

Приплід планового року :

телички

бички

11

Воли

12

Разом

Продовження таблиці 11

Вибуде

Поголів’я на кінець року

Середньо-річне поголів’я, голів

Середньо-добовий приріст, г

Приріст живої маси, ц

реалізація

на м’ясо

продаж

МГП

інше

вибуття

голів

жива маса, ц

голів

середня жива маса 1 голови, кг

жива маса, ц

голів

жива маса, ц

голів

жива маса, ц

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24