Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація і планування_ЗрибнякЛ.Я..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Методика виконання

Річну потребу в кормах розраховують на господарський і календарний рік. Першу використовують для планування джерел надходження кормів (розмірів посівних площ культур та ін.), а другу - визначення вартості кормів як статті витрат у тваринництві.

Потребу в кормах на господарський рік розраховують від урожаю планового до урожаю наступного року, що пов'язане із строками надходження їх від рослинництва. Сюди входять основна і страхова потреби в кормах для громадського тваринництва, план їх продажу (враховуючи потребу для худоби населення). Отже, площа посіву зернофуражних і кормових культур та інші джерела надходження кормів (включаючи й купівлю) повинні забезпечувати загальну потребу.

Розрахунок потреби в кормах для громадського тваринництва можна здійснювати за даними обсягу виробництва його продукції і нормами витрачання корму на її одиницю (корм.од.) або поголів'ям тварин та нормами їх годівлі (у натурі). Ці способи взаємозумовлені і при правильному використанні дають близькі результати. Дані для розрахунків беруть із попередніх тем. У господарстві краще користуватися другим способом, що забезпечує одержання обсягу кормів у натурі і полегшує обчислення посівних площ. Для практичних розрахунків примірні норми основної потреби в кормах і підстилці на голову тварин наведені в таблиці 54 (для свиней і птиці силос комбінований з коренеплодів, картоплі та подрібненої зеленої маси трав).

Поголів'я тварин на господарський рік найбільш правильно можна визначити за даними помісячних оборотів як середньоарифметичну величину з травня по травень (у південних степових районах) або з червня по червень (у лісостепових і поліських районах) планового і наступного року. Однак помісячні обороти стада на наступний рік у господарствах, як правило, не складають. Тому за середнє поголів'я на господарський рік приймають вихідне поголів'я на кінець планового року (з обороту стада), здійснивши в окремих групах коригування. Так, по тих групах тварин (птиці), де немає поголів'я на кінець року, беруть середньорічне, скориговане на передбачуване збільшення (зменшення) у першому півріччі наступного року. Це стосується, наприклад, взятого для відгодівлі молодняка птиці, повністю реалізованого до кінця року, тощо. Потребу в зелених кормах обчислюють за середньорічним поголів'ям, оскільки їх використовують у поточному році.

За розрахованим таким чином поголів'ям тварин та їх продуктивністю визначають плановий обсяг виробництва тваринницької продукції у господарському році, його можна також розрахувати, збільшивши обсяг виробництва тваринницької продукції планового року на передбачуване зростання у наступному (%).

Для забезпечення стабільності кормової бази громадського тваринництва, крім основної потреби, планують страховий фонд кормів. Його розмір у різних зонах залежить від коливань урожайності культур у несприятливі роки. У лісостеповій зоні використовують такі норми страхового фонду кормів (% від основної потреби): концентровані, сіно, сінаж, картопля - 10, солома і силос - 20, коренеплоди - 15.

Обсяг продажу кормів, крім зерна, реалізованого господарством, за договорами, становить: сіна 50 ц, соломи - 100; іншим господарствам сіна - 50, соломи - 150, коренеплодів - 200 ц. Норми відпуску кормів для худоби населення з розрахунку на корову і прирівняну до неї голову тварин такі: сіна - 2 ц, соломи - 5, силосу - 10, зелених - 25 ц (в особистих господарствах 300 голів).

Примірний склад концентрованих кормів у нашому прикладі такий: кукурудзи – 40-45%, гороху – 20-25, ячменю – 15-20, відходів очищення і переробки пшениці – 3-5, трав'яного борошна – 3-5%. Їх переробляють на комбікорм, додаючи мінеральні і азотні речовини, м'ясо-кісткове борошно. У комбікормі для свиней кукурудза становить 35-40%, ячмінь – 20-25%.

Склад сіна, крім природного, планують у нижченаведеному співвідношенні: з багаторічних трав – 60-65%, однорічних – 35-40%. Склад коренеплодів: буряки кормові – 60-65%, буряки цукрові – 20-25, морква – 10-15%. Склад зелених кормів визначають на підставі зеленого конвеєра.

Завершують розрахунки потреби в кормах на господарський рік визначенням загальної їх поживності в кормових одиницях, обсягу заготівлі (виробництва і придбання) кормових одиниць з розрахунку на 1 га сільськогосподарських угідь. Щодо кормів для громадського тваринництва, обчислюють рівень їх заготівлі (корм, од.) на одну умовну голову, вміст протеїну та інших речовин, їх відповідність зоотехнічним нормам. Остання повинна бути закладена у нормах годівлі.

Потребу в кормах і підстилці на календарний рік слід розраховувати лише для громадського тваринництва, причому тільки основного корму. Інші потреби (страховий фонд тощо) не входять у собівартість продукції тваринництва і визначати їх не потрібно (вони передбачені у плані на господарський рік). Розрахунок здійснюють множенням середньорічного поголів'я тварин (з річного обороту стада) або обсягу річного виробництва їх продукції на норму годівлі або витрачення корму на одиницю продукції. Норми годівлі на календарний рік такі ж, як і на господарський. Після цього обчислюють вартість кормів. Методика розглядається у темах по плануванню собівартості продукції тваринництва.

Розрахунки провести в таблиці 22

Таблиця 22. Обчислення потреби в кормах на господарський рік -

від урожаю 200___ р. до урожаю 200___ р.

Види і групи тварин

Пого-лів’я та ін.

Кон-цент-рати, ц

Грубі, ц

Соковиті, ц

Зе-

Азотні

Міне-

Всьо-

го

сі-но

сі-наж

солома та ін.

си-лос

корене-плоди

кар-топля

жом

лені, ц

речо-вини, ц

ральні речо-

вини, ц

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Велика рогата худоба:

бугаї

корови

нетелі

молодняк старше року

молодняк до року

доросла худоба на відгодівлі

Разом

Свині:

кнури

матки основні

матки перевірювані

молодняк старше 4 міс.

поросята 2-4 міс.

дорослі свині на відгодівлі

Разом

Вівці:

дорослі

молоді

Разом

Птиця:

кури дорослі

молодняк курей

Разом

Всього для тваринництва

Страховий фонд

Продаж іншим господарствам

Всього по господарству, ц. к.од.

Протеїну, ц

Вміст протеїну в 1 ц к. од.

Кількість заготовлених кормів у розрахунку на 1 га с.-г. угідь,

ц к. од.

Практична робота № 12

Організація зеленого конвеєра

Завдання з практичної роботи № 12

1. Скласти план організації зеленого конвеєра в підприємстві

Необхідні дані

  1. Тривалість пасовищного періоду в господарстві.

  2. Помісячне поголів'я тварин (див. попередні завдання).

  1. Площа природних угідь, що використовуються для пасовищ, їх продуктивність та примірне співвідношення надходження зеленого корму по місяцях пасовищного періоду.

  1. Набір культур для зеленого конвеєра.