Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація і планування_ЗрибнякЛ.Я..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.27 Mб
Скачать

Методика виконання

Розміри посівних площ обчислюють двома способами :

1) діленням загальної потреби в продукції рослинництва по кожній культурі на її планову врожайність;

2) за розміром полів під культурою в системі сівозмін.

Загальна потреба в продукції рослинництва визначається обсягом реалізації та внутрішньогосподарських потреб в ній.

Основними напрямками реалізації продукції рослинництва можуть бути :

- реалізація продукції за договорами з заготівельними, переробними, торгівельними та іншими організаціями;

- реалізація продукції через власні магазини, систему громадського харчування, на міських ринках тощо.

Внутрішньогосподарські потреби в продукції рослинництва передбачають:

- створення насіннєвих і фуражних фондів;

- видача і продаж продукції працівникам підприємства;

- використання для переробки на підсобних промислових виробництвах підприємства;

- виділення у фонд допомоги тощо.

Планові обсяги реалізації продукції за договорами підприємства з переробними та заготівельними організаціями представленні в таблиці 15.

Через систему громадського харчування передбачається реалізувати 10 ц озимої пшениці, 10 ц гречки, 100 ц картоплі, 10 ц капусти, по 2 ц огірків, моркви і столових буряків. Крім того, підприємство планує продати на ринку по 20 ц пшона та гречаної крупи.

Працівникам підприємства передбачається видати в рахунок оплати праці та продати 4550 ц зерна озимої пшениці. У фонд допомоги необхідно виділити 200 ц озимої пшениці, 200 ц картоплі, 70 ц капусти, 10 ц моркви і 15 ц столових буряків.

Згідно договорів оренди власникам земельних паїв необхідно виділити на кожний гектар орендованої землі (2110 га) 1 ц зерна озимої пшениці, 1 ц зерна кукурудзи, 0,1 ц гречаної крупи і 0,24 ц насіння соняшнику.

Потребу в кормах по видах переносять з відповідної теми.

Розподіл певних видів кормів по культурах здійснюють з урахуванням їх економічної ефективності. Враховуючи ефективність зернофуражних культур, потребу в концентрованих кормах ( не враховуючи покупних – комбікорми, макухи тощо), доцільно забезпечити на 39% кукурудзою, на 32,5% - озимою пшеницею, на 14% - ячменю, на 11% - горохом, на 2% - вівсом, на 1,5% - просом.

Потребу в сіні, за винятком того, що надійде з природних сіножатей, покривають за рахунок багаторічних трав як найбільш ефективних (див. тему 5), а решту - за рахунок вівса.

Сінаж і трав’яне борошно найдоцільніше заготовляти з багаторічних трав. Обсяг зеленої маси для задоволення потреби в цих видах кормів можна розрахувати за формулою:

З = ;

де : З - обсяг зеленої маси, необхідний для виробництва сінажу або трав’яного борошна, ц;

В – необхідний обсяг виробництва сінажу або трав’яного борошна, ц;

С - вміст сухої речовини у сінажу або трав’яному борошні, %;

С3 - вміст сухої речовини у зеленій масі, %;

Для розрахунків вміст сухої речовини взяти таким: у сінажу 50%, у трав’яному борошні 90%, у зеленій масі 20%.

Потребу в насіннєвому матеріалі для вирощування сільськогосподарських культур, враховуючи і площу під кормовими культурами, яка забезпечується насінням за рахунок зернової групи, визначають на основі норм висіву на 1 га шляхом варіантного підходу методом наближених розрахунків. Оскільки площі посіву по відповідних культурах ще не визначені, розрахунки можна здійснювати двома методами. Попередньо визначають обсяг насіннєвого матеріалу за розміром посівних площ по культурах минулого року, а при кінцевих розрахунках здійснюють уточнення. Іншим методом визначають потребу в продукції рослинництва по всіх фондах (за винятком насіннєвого). Діленням загального її обсягу на заплановану урожайність (без норми висіву) визначають попередній розмір посівних площ і на підставі них — потребу в насіннєвому матеріалі.

При цьому враховують і потребу в насіннєвому матеріалі для площ під кормовими культурами, оскільки їх скошують до одержання зерна (кукурудза на силос і зелений корм, однорічні трави). Виробництво насіння для них передбачають у зерновій групі. Площі кормових культур переносять з плану зеленого конвеєра, який складають раніше.

Площу під кукурудзу на силос розраховують так. Спочатку визначають скільки силосу можна заготовити із гички цукрових буряків і кормових коренеплодів. При цьому слід врахувати, що коефіцієнт виходу готового силосу із 1 ц зеленої маси гички становить 0,6 , а з кукурудзи – 0,75. Потім від загальної потреби в силосі віднімають кількість силосу, яку одержують із гички, і цю різницю ділять на плановий вихід готового силосу з 1 га кукурудзи (планова врожайність х коефіцієнт виходу готового силосу).

Визначений таким чином обсяг насіннєвого матеріалу додають до загального обсягу продукції по всіх інших фондах і діленням на заплановану урожайність розраховують посівні площі по культурах і підприємству. Потім необхідно уточнити посівні площі шляхом розміщення їх у полях сівозмін.

Для визначення посівних площ другим способом використовують схему чергування культур у полях сівозмін, прийняту в підприємстві.

Перша польова восьмипільна сівозміна освоєна на площі 995 га, середній розмір її поля 124 га. Сівозміна має таке чергування культур: 1 - багаторічні трави, однорічні трави; 2 - озима пшениця; 3 - цукрові буряки; 4 - кукурудза на зерно і силос; 5 - горох, гречка; 6 - озима пшениця; 7 - кормові коренеплоди, картопля; 8 - ячмінь з підсівом багаторічних трав, соняшник.

Загальна площа другої десятипільної сівозміни становить 1488 га, середній розмір поля 149 га. Чергування культур у сівозміні таке: 1 - багаторічні трави; 2 - озима пшениця; 3 - цукрові буряки; 4 - кукурудза на зерно; 5 - горох; 6 - озима пшениця; 7 - цукрові буряки; 8 - кукурудза на силос; 9 - озима пшениця, озиме жито; 10- ячмінь, овес, просо з підсівом багаторічних трав.

Кормова семипільна сівозміна розміщена на площі 358 га, середній розмір поля 51 га: 1 - багаторічні трави; 2 - багаторічні трави; 3 - озимі на зелений корм + поукісна кукурудза на зелений корм; 4 - кукурудза на зелений корм; 5 -озимі на зелений корм + поукісна кукурудза на зелений корм; 6 - однорічні трави на зелений корм; 7 - ячмінь з підсівом багаторічних трав.

У господарстві є також овочева сівозміна на площі 18 га і 80,6 га позасівозмінної площі, що використовується під однорічні трави та кукурудзою на зелений корм.

З урахуванням фактичного розміщення культур у полях сівозмін за попередні роки (табл. 17—19) розрахункові площі розподіляють по них згідно з встановленою схемою чергування.

Розміри посівних площ культур, розрахованих двома способами, порівнюють між собою і коригують їх з метою відповідності результатів обчислень. Якщо частина площі певної культури, розрахованої за потребою в продукції, не вписується в сівозміну, то її замінюють іншою культурою, яка дає споріднену продукцію і не порушує сівозміну. Усунути невідповідності розмірів посівних площ, розрахованих двома способами, можна в такий спосіб:

- підвищення планової врожайності культур за рахунок проведення додаткових агротехнічних заходів;

- зменшення потреби в певних видах продукції за рахунок збільшення обсягів виробництва спорідненої (взаємозамінюючої) продукції;

- планування придбання продукції на ринку для внутрішньогосподарських потреб;

- збільшення площ посівів найбільш ефективних культур;

- розширення виробництва на орендованих землях тощо.

Планування обсягів виробництва продукції рослинництва здійснюється на основі запланованої врожайності і посівних площ. При цьому валовий збір основної продукції зернових і технічних культур визначають у початково-оприбуткованій масі і масі після доробки або заліковій масі.

За багаторічними даними в підприємстві відходи становлять по озимих культурах 3%, просу – 5, гречці – 7, соняшнику – 9 %. На цей обсяг зменшується початково-оприбуткована маса валового збору.

Співвідношення між основною і побічною продукцією (соломою, гичкою та ін.) в господарстві дорівнює по ярих зернових 1:1, зернобобових та озимих зернових— 1 : 1,2, кукурудзі на зерно — 1 : 1,5. Вихід соломи з насінників багаторічних трав становить 70—80 % від врожайності сіна, гички цукрових буряків – 30, кормових буряків – 15 % від маси коренеплодів.

Валову продукцію рослинництва по культурах визначають у порівняльних цінах 2000 р.

Порівнянні ціни 2005 року на продукцію рослинництва

Вид продукції

Ціна за 1 ц, грн.

Зернові і зернобобові культури

Пшениця ( озима і яра )

43,34

Жито

42,51

Ячмінь

37,52

Овес

31,94

Кукурудза на зерно

49,69

Просо

33,70

Гречка

65,91

Горох

38,26

Солома озима і яра

3,49

Стебла кукурудзи

3,59

Технічні культури

Цукрові буряки (фабричні)

12,01

Насіння соняшнику

51,61

Картопля і овочі

Картопля

47,50

Капуста

57,55

Огірки

56,17

Буряки столові

60,55

Морква

74,69

Кормові культури

Кормові коренеплоди

6,96

Цукрові буряки на годівлю худобі

10,82

Кукурудза на силос і зелений корм

2,28

зелена маса культурних рослин на силос (без кукурудзи )

2,48

Сіно сіяних трав однорічних

9,08

Сіно сіяних трав багаторічних

7,35

Однорічні і багаторічні трави на зелений корм, сінаж, трав’яне борошно

1,64

Сіно природних і поліпшених сіножатей

4,95

Зелена маса природних і поліпшених сіножатей

0,54

Зелена маса дикоростучих, зібраних на зелений корм, сінаж, включаючи гичку коренеплодів

0,91

Розрахунки провести в таблицях 6, 7, 8.

Таблиця 6. Обчислення потреби рослинницької продукції та розміру посівних площ сільськогосподарських культур, ц

Культура

Про-даж по

дого-ворах

Вида-ча і про-даж-праців-

никам

підпри-

ємства

На го-дівлю худоби

На грома- дське харчу-вання

Для про-дажу на ринку,

біржі

Інші фонди

Усьо-го по-трібно без насін-ного

фонду

Пло-ща посіву, га

Насінний фонд

Усього потрібно

Планова урожайність, ц/га

Площа посіву, га

основний

стра-хо-

вий

для

про-дово-ль-чих

куль

тур

для

кор-

мо-

вих

куль-

тур

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Озима пшениця

Озиме жито

Разом озимих

Кукурудза

Ячмінь

Овес

Просо

Гречка

Горох

Разом ярих

Всього зернових і зернобобових

Технічні культури

Цукрові буряки

Соняшник

Картопля та овочі

Картопля

Продовження таблиці 6

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Овочі - всього

в т.ч.: капуста

помідори

огірки

цибуля

інші овочі

Кормові культури

Кукурудза на силос

Кукурудза на зелений корм

Цукрові буряки на

корм

Кормові буряки

Однорічні трави всього

з них : вико-овес на зелений корм

озимі на

зелений корм

горох з вівсом

на зелений корм

Багаторічні трави – всього

З них : на сіно

на сінаж

на трав’яне борошно

на зелений корм

на насіння

Всього

Післяукісні і після-жнивні посіви на зелений корм

Ущільнені посіви

Чергування культур в сівозмінах сільськогосподарського підприємства

Перша польова сівозміна

Друга польова сівозміна

1.Багаторічні трави, однорічні трави

1.Багаторічні трави

2.Озима пшениця

2.Озима пшениця

3.Цукрові буряки

3.Цукрові буряки

4.Кукурудза на зерно і силос

4.Кукурудза на зерно

5.Горох, гречка

5.Горох

6.Озима пшениця

6.Озима пшениця

7.Кормові корнеплоди, картопля

7. Цукрові буряки

8.Ячмінь з підсівом багаторічних трав, соняшник

8.Кукурудза на силос

9.Озима пшениця, озиме жито

10.Ячмінь, овес, просо з підсівом багаторічних трав

Кормова сівозміна

1.Багаторічні трави

2.Багаторічні трави

3.Озимі на зелений корм + поукісна кукурудза на зелений корм

4.Кукурудза на зелений корм

5.Озимі на зелений корм + поукісна кукурудза на зелений корм

6.Однорічні трави на зелений корм

7.Ячмінь з підсівом багаторічних трав

Поза сівозміною знаходяться

1.Однорічні трави на зелений корм

2.Кукурудза на зелений корм

3.Овочі

Розміщення культур у першій польовій сівозміні

поля

Площа, га

200_____ р. (факт.)

200_____ р. (факт.)

200_____ р. (план.)

культура

га

культура

га

культура

га

1

127

Багаторічні трави

127

Озима пшениця

127

Цукрові буряки

2

118

Озима пшениця

118

Цукрові буряки

118

Кукурудза на зерно

3

129

Кукурудза на зерно

129

Горох

Гречка

89

40

Озима пшениця

4

127

Озима пшениця

127

Кормові коренеплоди

Картопля

87

40

Ячмінь

Соняшник

5

123

Ячмінь

Соняшник

78

45

Багаторічні трави

однорічні трави

78

45

Озима пшениця

6

126

Кормові коренеплоди

Картопля

66

60

Ячмінь

Соняшник

81

45

Багаторічні трави

однорічні трави

7

119

Цукрові буряки

119

Кукурудза на зерно

119

Горох

Гречка

8

126

Горох

Гречка

86

40

Озима пшениця

126

Кормові коренеплоди

Картопля

Разом

995

Розміщення культур у другій польовій сівозміні

поля

Площа, га

200_____ р. (факт.)

200_____ р. (факт.)

200_____ р. (план.)

культура

га

культура

га

культура

га

1

151

Озиме пшениця

151

Цукрові буряки

151

Кукурудза на зерно

2

146

Цукрові буряки

146

Кукурудза на зерно

146

Горох

3

147

Озиме пшениця

147

Цукрові буряки

147

Кукурудза на силос

4

149

Ячмінь

Овес

Просо

79

40

30

Багаторічні трави

149

Озиме пшениця

5

141

Кукурудза на зерно

141

Горох

141

Озиме пшениця

6

145

Озиме пшениця

Озиме жито

125

20

Ячмінь

Овес

Просо

65

50

30

Багаторічні трави

7

149

Цукрові буряки

149

Кукурудза на силос

149

Озиме пшениця

Озиме жито

8

150

Горох

150

Озиме пшениця

150

Цукрові буряки

9

156

Багаторічні трави

156

Озиме пшениця

156

Цукрові буряки

10

154

Кукурудза на силос

154

Озиме пшениця

Озиме жито

134

20

Ячмінь

Овес

Просо

Разом

1488

Розміщення культур у кормовій сівозміні

поля

Площа, га

200_____ р. (факт.)

200_____ р. (факт.)

200_____ р. (план.)

культура

га

культура

га

культура

га

1

51

Озимі на зелений корм

51

Кукурудза на зелений корм

51

Озимі на зелений корм

2

53

Озимі на зелений корм

53

Однорічні трави

53

Ячмінь

3

51

Багаторічні трави

51

Озимі на зелений корм

51

Кукурудза на зелений корм

4

50

Ячмінь

50

Багаторічні трави

50

Багаторічні трави

5

52

Однорічні трави

52

Ячмінь

52

Багаторічні трави

6

47

Багаторічні трави

47

Багаторічні трави

47

Озимі на зелений корм

7

54

Кукурудза на зелений корм

54

Озимі на зелений корм

54

Однорічні трави

Разом

358

Поза сівозміною, всього - ____га

в т.ч.: однорічні трави - ____ га

кукурудза на зел. корм – 40 га

овочі – 24 га

Таблиця 7. Розрахунок загальної посівної площі ( га )

Назва культур

Сівозміна

Поза сівозміною

Усього

польова № 1

польова №2

кормова

овочева

1

2

3

4

5

6

7

Озима пшениця

Озиме жито

Кукурудза

Ячмінь

Овес

Просо

Гречка

Горох

Разом зернових культур

Цукрові буряки

Соняшник

Разом технічних культур

Картопля

Овочі

Разом картоплі і овочів

Кукурудза на силос

Кукурудза на зелений корм

Цукрові буряки на корм

Кормові коренеплоди

Однорічні трави всього

в т.ч.: вико-овес на сіно

вико-овес на зелений корм

горох з вівсом на зелений

корм

Озимі на зелений корм

Багаторічні трави

Разом кормових культур

Всього посівів

Поукісна кукурудза

Таблиця 8. Виробнича програма по рослинництву

Назва культури

Площа, га

Збір основної продукції, ц

Вартість валової продукції, грн.

у початково-оприбуткованій вазі

у вазі після доробки,

в порівнянних цінах

з 1 га

всього

всього

1 ц

всього

1

2

3

4

5

6

7

1. Зернові культури під урожай планового року-всього

в т.ч.: озимі всього

з них : пшениця

жито

ярі всього

з них : кукурудза на зерно

горох

просо

гречка

ячмінь

овес

2. Технічні культури-всього

в т.ч.: цукрові буряки

соняшник

3. Картопля і овоче-

баштанні культури

в т.ч.: картопля

овочі

4.Кормові культури-всього

в т.ч.: кукурудза на силос

кукурудза на зелений корм

цукрові буряки на корм

кормові буряки

однорічні трави всього (без озимих та кукурудзи на зелений корм)

з них: вико-овес на сіно

на зелений корм - всього

з них : - вико-овес

- горох з вівсом

озимі культури посіву минулих років на зелений корм

багаторічні трави посіву минулого року-всього

з них : на сіно

на сінаж

Продовження таблиці 8

1

2

3

4

5

6

7

на зелений корм

на трав’яне борошно

на насіння з 1 укосу

Всього посівів

5. Післяукісні і після-жнивні посіви на зелений корм

з них : кукурудза

6. Природні сіножаті на зелений корм

7. Природні пасовища на зелений корм

8. Побічна продукція

Солома і полова озима

Солома і полова яра

Солома насінників трав

Стебла кукурудзи повної стиглості

Валова продукція-всього

Площа ущільнених посівів на зелений корм

Практична робота №4

Планування витрат виробництва та собівартості продукції рослинництва

Завдання з практичної роботи № 4

1. Визначити витрати виробництва за технологічною картою на вирощування озимої пшениці та розрахувати планову собівартість 1 ц продукції.

Необхідні дані

  1. Фізичний обсяг робіт по видах і за якістю їх виконання (глибина оранки, культивація, розпушування міжрядь, сівба, удобрення).

  2. Норми виробітку на механізованих, ручних, кінних, транспортних роботах (тракторами, вантажним автотранспортом, живою тягловою силою).

3.Система оплати праці, тарифікація робіт, тарифні ставки за діючим “Положенням про оплату праці” та тарифікаційними довідниками.

  1. Норми висіву насіння, потреба у садивному матеріалі на 1 га та вартісна його оцінка.

  2. Якісний склад механізаторів за класністю, стажем (див. методику виконання).

  3. Склад машинно-тракторного парку в плановий період.

  4. Планова врожайність основної та побічної продукції.

  5. Норми витрат палива і мастильних матеріалів, їх оцінка в плановий період.

  6. Норми амортизаційних відрахувань по тракторах, сільськогосподарських машинах, автотранспорту, виробничих будівлях тощо та їх балансова вартість.

  1. Норми витрат на поточний ремонт і техобслуговування по експлуатації основних засобів сільськогосподарського призначення.

  2. Норми внесення органічних і мінеральних добрив під культури.

  3. Норми внесення пестицидів для боротьби з шкідниками, бур'янами та хворобами, їх оцінка.

  4. Комплексна оцінка одиниці послуг на транспортних та інших роботах.

  1. Страхові нормативні показники.

Розміри денних тарифних ставок, грн.

Категорії працівників

Розряд

׀

׀׀

׀׀׀

׀V

V

Трактористи-машиністи:

׀ група

4,77

5,20

5,72

6,44

7,39

8,59

׀׀ група

׀׀׀ група

Ручні роботи в

5,26

5,79

5,73

6,31

6,31

6,95

7,10

7,82

8,15

8,97

9,47

10,4

рослинництві

Ручні роботи в тваринництві

Ремонтні і верстатні

4,08

4,73

4,45

5,16

4,90

5,68

5,51

6,39

6,32

7,33

7,34

8,51

роботи

4,32

4,71

5,18

5,83

6,70

7,78